NaslovnaNovostiLansiranje raketa AGM-88 HARM pored ukrajinskih lovaca Su-27 vrši se i sa...

Lansiranje raketa AGM-88 HARM pored ukrajinskih lovaca Su-27 vrši se i sa MiG-29 uz pomoć iPad-a [VIDEO]

Novi detalji o integraciji zapadnog naoružanja u ukrajinske avione sovjetske proizvodnje, koje su predstavili vojni analitičari, pokazuju kako se neki od zadataka za koje su obično potrebne godine da se sprovedu, mogu da se završe za samo nekoliko nedelja sa novim pristupom – nadogradnjom aviona korišćenjem dostupnih tehnologija na komercijalnom tržištu.

Inovacije usvojene da bi se ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu omogućilo da koristi naoružanje koje isporučuju zapadni partneri izazvale su veliko interesovanje vojnih analitičara, posebno zato što aktuelni vojni sukob karakteriše i dosta improvizacije.

Cela stvar je utoliko neobičnija s obzirom da je ukrajinska vojska postala „mutant“ opreme sovjetskog i zapadnog tipa, potpuno različite prirode, ali koja zajedno funkcioniše kao rezultat nekih modifikacija i adaptacija.

Na snimcima koje je ukrajinska 831. brigada taktičke avijacije predstavila u kratkom videu vidi se ukrajinski Su-27 koji koristi antiradarske rakete AGM-88 HARM. Treba napomenuti kako većinu prostora u kokpitu zauzima tablet.

Na ekranu se prikazuje mapa i druge informacije. Desno od tableta je i uređaj namenjen satelitskoj navigaciji, pa je malo verovatno da oba uređaja imaju ulogu da naznače trenutnu lokaciju letelice, vrstu suvišne informacije koja će biti prikazana dva puta, smatraju ukrajinski analitičari za njihov Difens ekspres.

Kada je objavljen, snimak je prvobitno izazvao zabunu i spekulacije o ulozi običnog tableta unutar kokpita. Na novom video snimku prikazan je identičan kadar u kojem raketu AGM-88 HARM lansira Su-27.

Iako se ovoga puta čini da tablet više nije prisutan na instrument tabli aviona. Ispostavilo se da je tablet zapravo neophodan i za ove borbene misije, kako je otkrio Vilijam LaPlante, podsekretar odbrane za nabavku u Ministarstvu odbrane SAD.

,,Saradnjom sa Ukrajincima uspeli smo da iskoristimo mnoga zapadna oružja i nateramo ih da rade na njihovim avionima, gde ih u osnovi kontroliše pilot uz pomoć iPad-a. I oni ga koriste tokom sukoba nedelju dana nakon što ga pošaljemo“, rekao je LaPlante, a citirao je izdanje TWZ.

Vojni analitičari iz iste publikacije takođe zaključuju da tablet igra ključnu ulogu u tome kako pilot komanduje lansiranjem projektila, vrlo verovatno putem bežičnih sredstava veze (pretpostavlja se da je u pitanju Bluetooth). Takođe, tablet može da prima podatke u realnom vremenu GSM signalom iz drugih izvora o položaju mete, ali i o uslovima rada.

Prema ukrajinskim medijima, ako je ova pretpostavka tačna, onda to znači da su vojni tehničari uspeli da praktično naprave paralelni sistem upravljanja oružjem, koristeći tablet kao osnovu, koji je odmah integrisan u centralizovanu mrežu za razmenu podataka namenjenih za borbu.

lansiranje antiradar rakete agm 88 harm sa mig 29
lansiranje antiradar rakete agm 88 harm sa mig 29

Štaviše, napravljen je uz minimalne modifikacije na avionu, njegovim sistemima itd. Iako je ova opcija daleko od savršene i zgodne, ona je pragmatičan izbor, budući da Ukrajina nema luksuz da čeka dug vremenski period, čak i godine, da integriše sve savremene sisteme „kako treba“ u avion.

Pogotovo ako je za ovaj „pravi put“ potrebno nedovoljno vremena, na primer, MBDA je navela da je bilo potrebno 1,5 godina da se rakete Taurus integrišu u avion F-16, uprkos činjenici da je ova letelica već kako navode “potpuno digitalna”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave