NaslovnaNovostiRuske trupe uništile još jedan PVO sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM nemačke...

Ruske trupe uništile još jedan PVO sistem srednjeg dometa IRIS-T SLM nemačke proizvodnje u Ukrajini

Ruska vojska je uspešno pogodila još jedan sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa nemačke proizvodnje IRIS-T SLM kijevskih snaga.

Sistem protivvazdušne odbrane bio je raspoređen u blizini naselja Novomihajlivka u Krivoj Rogu kada je pogođen nečim što izgleda da je ruska balistička raketa, najverovatnije Iskander-M.

Video snimak napada pojavio se na mreži 23. juna. Snimak potvrđuje uništenje jednog lansera i drugog neidentifikovanog vozila sistema.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Nemačka je obećala da će ukrajinskim snagama dati 12 kompletnih IRIS-T SLM sistema i 12 IRIS-T SLS sistema.

SLM ima domet od 40 kilometara i 20 kilometara visine, dok je domet i visina SLS ograničen na 12 kilometara.

iris t dometi
iris t dometi

Još uvek nisu svi sistemi koje je Nemačka obećala isporučeni Ukrajini, a solidan broj onih koji su stigli u Ukrajinu ruska vojska je već uništila ili oštetila.

Ruska vojska je ove godine intenzivirala operacije suzbijanja protivvazdušne odbrane Kijeva. Kao rezultat ovih operacija, ukrajinske snage su izgubile desetine radara i sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i one zapadne proizvodnje.

Ukrajina je molila svoje zapadne partenere da obezbede zamenu. Sjedinjene Države, Nemačka i drugi podržavaoci režima u Kijevu već su obećali da će isporučiti više sistema protivvazdušne odbrane.

Pre dve nedelje, Ukrajina je dobila još jednu veliku pošiljku oružja iz Nemačke, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, tenkove i borbena vozila pešadije. Novi paket vojne pomoći uključuje između ostalih i sisteme PVO, uključujući 1 bateriju sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM, kao i dva lansera IRIS-T SLS, koji su već prebačeni u Ukrajinu.

Međutim, čini se da to neće promeniti trenutnu situaciju jer ruska vojska idalje ima znatno superiorniju vazdušnu moć.

Porodica PVO sistema IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model. Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini.

Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, taj sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila.

Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t slm
iris t slm

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

6 KOMENTARA

    • pogledaj snimak, Rusi za sve što.izjave da je uništeno imaju videi, za razliku od ukro-ustaša, američkih i EU slugana.

      11
  1. Al se dimi, al su ga opravili 🚀🔥🤗

    35
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave