Naslovna Novosti Sirski u strašnoj dilemi: Da li da odbaci 20 rezervi kod Volčanska...

Sirski u strašnoj dilemi: Da li da odbaci 20 rezervi kod Volčanska da spase Harkov ili da se povuče ka Kijevu?

4
sirski i zelenski
sirski i zelenski
google news

Mnogi ukrajinski vojnici okupili su se severno od Harkova i čekaju da ukrajinski glavnokomandujući Sirski donese odluku gde da se postroje.

Ruski mediji javljaju da ukrajinske oružane snage, uprkos ponovljenim kontranapadima, nemaju ofanzivnu moć potrebnu za probijanje ruske odbrambene linije u blizini grada Volčanska u Harkovu.

Čini se da je to rekao penzionisani pukovnik Donjecke Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

Čuli smo kako ukrajinski oficiri govore da im je potreban duplo veći broj vojnika kako bi ukrajinska vojska mogla da odgovori na operativno-taktičku situaciju na ovom sektoru fronta“, rekao je Marotsko.

Rusi nastavljaju da teraju Ukrajince iz grada

Kako smo vas nedavno obavestili, poslednjih dana vode se žestoke borbe u gradu Volčansku. Rusi trenutno pokušavaju da proteraju poslednjeg ukrajinskog vojnika koji je ostao na teritoriji grada.

Ukrajinci pokušavaju da evakuišu ranjene vojnike unutar grada, uglavnom tokom noći, ali im ruska artiljerija veoma otežava napore. Izveštaji na internetu opisuju da je u protekla 24 sata artiljerijska vatra ruske vojske gađala ukrajinske vatrene položaje u oblasti Volčanska i oblasti obližnjeg sela Lipči.

američki stryker apc stradao prilikom prelaska volčja reke kod vovčanska
američki stryker apc stradao prilikom prelaska volčja reke kod vovčanska

Severno od Harkova, ukrajinska vojska je navodno okupila velike snage ljudi koji čekaju dalja uputstva o tome kako da se kreću na bojnom polju.

Ruski mediji nas obaveštavaju da je reč o ogromnoj formaciji od najmanje 20 različitih brigada, među kojima su neke od najboljih jedinica ukrajinske vojske u ovom trenutku. Čini se da Ukrajincima, iako im nedostaje ljudstva na frontu, više ne nedostaje rezervi.

Ukrajinski načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski je u velikoj dilemi: da iskoristi ove rezerve da pokuša da napreduje na Harkov protiv ruskih snaga, ili da izdvoji ove rezerve i naredi delimično povlačenje iz Volčanska?

Prema mišljenju stručnjaka, Sirski mora da rizikuje i da izabere jednu od ove dve opcije. Ako ništa ne preduzme, ukrajinski vojnici koji se trenutno nalaze u Volčansku biće desetkovani, pošto su Rusi već započeli teško bombardovanje.

Nedavno smo prvi put videli upotrebu ruske bombe FAB-3000 od 3 tone u ovom sektoru fronta, a odmah zatim, dan kasnije, i drugu.

Ruska vojska zauzela Šumi

“Ruske trupe su zauzele Šumi“, rekao je ruski izvor koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GUR), prema sajtovima društvenih medija.

Ranije danas, zamenik predsednika Odbora za nacionalnu bezbednost ukrajinskog parlamenta (Vrhovne rade), poslanica Marijana Bezula, obratila se aktuelnim borbama za Šumi, okrivljujući za poraz komandanta sektora i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Sirkskog.

„Ruske trupe su blizu puta koji vodi ka Torecku“, dodala je ona.

Osim toga, ruska vojska nastavlja da napada Seversk, napredujući na istočni deo naselja iz pravca Majorska.

Napadi ruske vojske na frontu se pojačavaju, ali i vazdušni, a to može biti znak da se upravo odvijaju pripreme za veliki ruski napad, sa ciljem da se od sada zabrani svaka ofanzivna inicijativa Ukrajinaca.

4 KOMENTARA

  1. Molim redakciju za pojasnjenje dileme Sirskog: “da iskoristi ove rezerve da pokuša da napreduje na Harkov protiv ruskih snaga, ili da izdvoji ove rezerve i naredi delimično povlačenje iz Volčanska?”
    Ako je, u ovom momentu, Harkov pod kontrolom ukrajinskih snaga, zasto bi onda trebalo da rezerve “napreduju na Harkov, protiv ruskih snaga”?
    Ako su rezerve dovedene u zonu severno od Harkova da bi, u odgovarajucem trenutku, bile upotrebljene u Volcansku, da li njihovo “izdvajanje” znaci da bi mogle da budu odmorene, popunjene i prebacene na neki drugi deo fronta?

    • И ја сам као и ви у дилеми о чему се овде ради? Када се пишу овакви текстови много значе војне мапе. Чиними се, мада је то део плана (тајна, и нама читаоцима непознаница) да руске снаге желе да маневрисањем око Харкова натерају Сирског, начелника генералштаба украјинских снага да значајне снаге од добронаоружаних 20 бригада које бране харковски правац притиснут руским снагама са севера пребаци према скоро изгубљеном Волчанску да би тиме спречио могући руски продор даље на запад, иза Часов Јара? Харков је вероватни руски циљ а зашта се морају додатно ангажовати људство и војна техника. Сирски изгледа планира да пребаци део снага од ових 20 бригада да спрече потпуно заузимање стратешки важног Волчанска. Наредни дани, седмице ће дати одговор шта је посреди.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version