Naslovna Novosti Ukrajinski kontranapadi jenjavaju u oblasti Harkova, međutim predaju u svojim redovima ne...

Ukrajinski kontranapadi jenjavaju u oblasti Harkova, međutim predaju u svojim redovima ne praštaju

6
ukrajinska vojska ilustracija
ukrajinska vojska ilustracija
google news

Ukrajinski frontovi su zapaljeni teškim bitkama. Intenzitet ukrajinskih kontranapada u oblasti Harkova se smanjuje, dok je ruska vojska krenula u ofanzivne operacije u novom pravcu, napredujući na frontu Donbasa.

Pogranična područja u Harkovskoj oblasti ostaju jedno od najtežih ratišta u Ukrajini. Krvave borbe se nastavljaju duž cele linije dodira u regionu, uključujući i glavne mostobrane kod Lipca i u gradu Volčansk.

Poslednjih nedelja, ukrajinskoj vojsci je naređeno da pokrene masivne kontranapade u pograničnom regionu. Kontranapadi su uspeli da uspore napredovanje Rusije, ali ne i da ga potpuno zaustave. Kao rezultat, ruski izvori vesti naglašavaju iscrpljene ukrajinske rezerve u teškim borbama, ne komentarišući svoje.

Prema poslednjim izveštajima sa fronta, intenzitet ukrajinskih napada je smanjen i kod Lipca i kod Volčanska. Nekoliko ukrajinskih jedinica je navodno povučeno iz oblasti u blizini sela Glubokoje u pozadinu radi njihovog regrupisanja i popunjavanja.

Istovremeno je smanjen intenzitet borbi u centru Volčanska. Prema tvrdnjama ruskih izvora vesti, ukrajinske snage koje su bile opkoljene u višespratnicama sada su zauzete evakuacijom ranjenika preko reke Volčje pod jakom ruskom vatrom i udarima bespilotnih letelica.

Oružane snage Ukrajine takođe nisu uspele da oteraju Ruse sa teritorije fabrike agregata koju ruske trupe idalje uspevaju da drže pod svojom kontrolom.

Proteklih dana ruska vojska je pokrenula ofanzivne operacije u oblasti Torecka koja se nalazi na granici između Donjecka i Luganska. Oružane snage Ukrajine koje su tamo bile raspoređene su iznenađene ovim činom. Linija fronta u pravcu Gorlovka-Toreck je zamrznuta još od 2014. godine.

Ruski napadi su pokrenuti kada su ukrajinske jedinice pokrenule rotaciju. Kao rezultat toga, ruska vojska je brzo proširila zonu svoje kontrole. Ukrajinski vojni izvori potvrdili su da su ruske snage uništile ukrajinska uporišta i približile se selu Pivničnoje.

Prema poslednjim izveštajima, Rusi su preuzeli kontrolu nad lokalnom crpnom stanicom i delom pruge. Tokom proteklog dana napredovali su oko 2 kilometra duboko u pozadinu Ukrajine. Istovremeno, ruske snage napreduju ka mestu Njujork koje se nalazi nedaleko odatle.

U selu Sokol u rejonu Avdijevke vode se teške borbe. Prema ruskim izvorima, ukrajinske snage kontrolišu zapadnu periferiju i centar naselja. Ruske snage su ostvarile prodor severno od sela, ka Jevgenovki. Ruska vojska je otišla u pozadinu ukrajinskog garnizona u Sokolu, približavajući se ukrajinskom povlačenju. Oružane snage Rusije takođe napadaju Novoselovku Peršu iz više pravaca, koju pod kontrolom drže ukrajinske trupe.

Severno od Očeretina, ruske snage tvrde da proširuju zonu svoje kontrole oko Novoaleksandrovke.

Ruske snage takođe dodaju kako su postigli nova dostignuća na južnom krilu pravca Avdijevke. U Karlovci Oružane snage Ruske Federacije potiskuju Ukrajince sa položaja na severnoj i južnoj obali akumulacije.

Borbe su u toku u Jasnobrodovki, gde su svi manevri zakomplikovani rezervoarom za vodu. Ruske snage takođe navode kako proširuju zonu svoje kontrole severno od Umanskog.

Nisu zabeležene promene vredne pomena na linijama fronta u ostalim pravcima rusko-ukrajinskog fronta.

Spašen ukrajinski vojnik kojeg je FPV dron pokušao da pogubi zbog “izdaje”

Šokantan snimak, koji su ruski nalozi objavili proteklog dana, prikazuje ukrajinskog vojnika koji pokušava da se preda ruskim snagama, da bi ga iznenada napali njegovi ljudi koristeći FPV (First Person View) dron.

Na snimku iz ruskog drona se vidi kako ranjeni i iscrpljeni vojnik šepa prema ruskim linijama, a zatim pokušava da se sakrije od ukrajinskog kamikaza FPV drona. Vojnik se baca u stranu pokušavajući da se spase eksplozije.

Dok je ukrajinski vojnik ležao teško povređen, iz ruskog drona su ga polivali vodom i lekovima protiv bolova, što je zabeleženo u novoobjavljenim audio-vizuelnim materijalima.

Takođe su mu bacili radio kako bi uspostavili kontakt sa njim. Rečeno mu je da su “drugovi” pokušali da ga ubiju, a ukrajinski vojnik je odgovorio da je sve razumeo.

Prema izveštajima, vojnika su na kraju spasle ruske snage.

Pogledajte pažljivo snimke bacanja zaliha ranjenom Ukrajincu pa prosudite sami da li je u pitanju propaganda ili ne.

6 KOMENTARA

  1. @Veseline, na kojim si ti drogama, el si punoletan, pa vojska srbije odavno ne postoji a srbin ne sme da puca ni na koga osim medjusobno, tako im je naredjeno i tako i vojnici polazu novu zakletvu Deen Hagu. Drzava koja je izrucila zapadnim sudovima sve sto je mrdalo sa puskom i imalo neki cin ukljucujuci predsednika ne moze vise nikad da vodi nikakav rat osim gradjanskog.

    • Napadi na ličnost u diskusiji su prepoznati pre 2.000 godina. Bukvalno. Na latinskom je Argumentum ad Hominem. Pročitaj nešto pametno u životu.
      Na ostale gluposti nemam nameru da odgovaram osim komentarom: Pa hajde napadnite nas opet kada smo toliko slabi; čik ako smete. : )

      • Za vas raspale NATO botine…
        Kopaćemo litijum.
        I profitom ćemo napraviti Vojsku Srbije još jačom.
        Nikada više vam neće pasti napamet da nas napadnete.
        Tačka.

        1
        1
    • Severna Koreja je napravila dobar posao sa traktorima. Vučna artiljerija poput naših Nora 152mm je zakačena za traktore. Isprva izgleda kao poljoprivredna mašina pa nije legitiman vojni cilj. A još je jeftinije nego da mi Nore vučemo kamionima…

  2. Strahote oružanog sukoba, uživo. Užas.
    Dragi NATO botovi iz Zagreba, Prištine, Tirane, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Lubljane…
    … videh čak i jednog Bugara (pazi leđa)…
    Nemojte dozvoliti da vas Divljaci sa razvijenog Zapada gurnu u sukob sa Vojskom Srbije.
    Nećete dobro proći dok teroristička NATO organizacija vam ne može pomoći.

    6
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version