Naslovna Novosti Stiže modernizovana ruska podmornica Irkutsk: Arsenal od 100 projektila sposobnih da pretvore...

Stiže modernizovana ruska podmornica Irkutsk: Arsenal od 100 projektila sposobnih da pretvore SAD u izolovano ostrvo

6
pomdornica klase antej
pomdornica klase antej
google news

Rusi modernizuju podmornicu na nuklearni pogon Irkutsk sa ciljem da preuzmu kontrolu nad velikim područjem Atlantika, onemogućavajući transport američkih trupa pomorskim konvojima u Evropu i Tajvan.

Kako prenosi novinska agencija TASS, počela su pomorska ispitivanja radikalno modernizovane višenamenske podmornice na nuklearni pogon „Irkutsk“ (klase „Antej“).

Glavna misija ove vrste podmornica su američki nosači aviona – iste klase je bila i potopljena 2002. godine sa posadom K-141 Kursk.

Ruski novinarski izvori i ekspertski izveštaj nagoveštavaju da „dolazi vreme kada će u ovim krajevima Rusija nabaviti radikalno modernizovanu jurišnu podmornicu sa najvećim arsenalom nadzvučnih raketa Cirkon među svim ostalima, koje mogu da dostignu brzinu od oko 9 maha i sposobnost gađanja ciljeva na udaljenosti većoj od hiljadu kilometara“.

U preostalim zadacima „Irkutska“ delovaće nadzvučne protivbrodske rakete velikog dometa „Oniks“ i „Kalibar“.

Anonimni doušnik je za TASS rekao da će podmornica na nuklearni pogon Irkutsk ovih dana početi sa ispitivanjem na moru.

Prema drugom izvoru, „2024. godine planirano je da podmornica na nuklearni pogon „Irkutsk“ izađe na more kako bi prošla sve vrste ispitivanja.

Glavna misija ove vrste podmornica su američki nosači aviona

Podmornica „Irkutsk“ ima visoko specijalizovanu misiju borbe protiv borbenih grupa američkih nosača aviona.

antej klasa podmornica
antej klasa podmornica

U tu svrhu su na njoj prvobitno postavljene prilično moćne i veoma manevarske protivbrodske rakete P-700 Granit, koje su sada zamenjene raketama Cirkon, modernizacija o kojoj smo već detaljno pisali.

U istoj informaciji se navodi da su „na ove rakete postavljene nuklearne bojeve glave koje su sasvim dovoljne za bilo koji američki nosač aviona, zajedno sa njegovim pratećim brodovima, sa ciljem da se sa najvećim stepenom verovatnoće dospe na dno okeana“.

„Irkutsk“ ima deplasman od 24 hiljade tona, dužinu 154 metra i širinu 18,2 metra. U stanju je da razmenjuje informacije sa avionima tipa ATNS, da samostalno traži važne ciljeve, uključujući neprijateljske ratne brodove.

Podmornice klase Antej su ogromne podmornice na nuklearni pogon, od kojih je 11 jedinica izgrađeno za severnu i pacifičku flotu.

Iz iste klase bio je i (K-141 Kursk) koji je potonuo 2002. godine zajedno sa svojom posadom tokom vežbi u Barencovom moru.

Godine 2008. odlučeno je da se modernizuje šest preostalih nuklearnih podmornica klase Antejev u sastavu ruske mornarice.

Prema sajtu Military.com: „sa pojavom ogromnih projektila Cirkon, u slučaju rata, neće biti odredbe SAD koja bi dozvolila kretanje ratnih brodova između Amerike i Evrope.

Ni jedan transatlantski konvoj se ne može formirati na način da se zaštiti od ruskih ubojitih projektila prilikom prelaska Atlantskog okeana.

Ni prisustvo najsavremenijeg američkog nosača aviona USS Gerald R. Ford u borbenoj konfiguraciji neće moći da poveća šanse za opstanak transporta trupa i tereta.

Kako su stručnjaci Military.com izračunali, „trebalo bi manje od 12 projektila da bi se američki ratni brodovi potopili u Atlantski okean.

Za 8-10 sekundi ruske rakete Cirkon prelaze razdaljinu od 20 kilometara, a rakete presretači ne lete dovoljno brzo da ih presretnu“ , navodi američka publikacija.

Cirkon
Cirkon

„Šta ovo znači u praksi? Na primer, prošlog leta NATO je izveo velike međunarodne vežbe Defender 23 nekoliko meseci na teritoriji 10 evropskih zemalja. Preko okeana je brodovima i čamcima dopremljeno oko 7.000 jedinica vojne opreme.

Pa da su ovi morski konvoji sreli nuklearnu podmornicu, Irkutsk na primer, rakete Cirkon, sve bi potopili.

Poraz na okeanima bi bio veliki, trenutan i zagarantovan i gotovo je nemoguće da protivpodmorničke snage NATO-a to spreče“, rekao je ruski ekspert Sergej Insenko.

Šta će se, međutim, desiti ako Rusija završi u ratu sa SAD i NATO, videćemo u praksi u slučaju američko-ruskog ratnog sukoba.

Antej klasa podmornica

Na našoj listi 10 najvećih podmornica na svetu Oscar Klasa – Projekat 949 A Antej zauimaju peto mesto. Projekat 949 A Antej pripada klasi podmornica sa krstarećim raketama Oskar koja takođe čini projekat 949 Granit. Trenutno su deo ruske severne flote i prolaze kroz modernizaciju kako bi im se produžio životni vek.

U Severodvinsku je izgrađeno 11 takvih podmornica dužine 154 metara i širine 18 metara, za smeštaj naprednih elektronskih sistema i sistema za ublažavanje buke. Imaju veća peraje od svojih prethodnika i propelere sa sedam lopatica.

Sadrže dvostruki trup i tajnu kapsulu za evakuaciju koja može da primi 100 ljudi. Karakteristično za ove podmornice je izbočina na njenom gornjem peraju. Podmornice 949 A Antej opremljene su sa 24 rakete SS-N-19 dometa 600 kilometara.

Podmornice sadrže deset komora koji se mogu odvojiti jedna od druge u slučaju nezgode. Uz deplasman od 24.000 tona, ova plovila imaju podvodnu brzinu krstarenja od oko 30 čvorova.

Modernizovane ruske podmornice „Antej“ projekta 949AM će imati najveći broj krstarećih raketa. One će moći da ponesu do 72 raketa „Kalibar“, „Oniks“ ili „Cirkon“, izjavio je za ruske medije izvor iz brodogradilišta.

Kalibar lansiran sa podmornice

Dodao je da će ukupno naoružanje jedne podmornice projekta 949AM biti oko 100 jedinica raketnog, torpednog i raketno-torpednog oružja. „I jedna nepotpuna salva takve podmornice je dovoljna za garantovano uništenje grupe aviona“, dodao je izvor.

Kako je ranije saopšteno, sledeća nuklearna podmornica koja će biti modernizovana po ovom projektu je „Čeljabinsk“.

    6 KOMENTARA

      • jesu li te to tvoji katolički veroučitelji, ndh dalekovidnica ili američki mediji koji su vam se instalirali u mozgiće naučili takvoj “kulturi” ??? Osim što sebe nazivate kulturnima voleli bi da pokažete nešto što je zaista vaše a da je područje te kulture koju volite da spominjete.

        7
        1
      • Ma da, vi ste nekakva gospoda, iako sam primetio da je to obavezno samozvana a da vas niko takvima ne smatra, jedino volite najviše krkanluk (slavonci), lokanje (zagorci) i pe.erisanje (zagrepčani) dok ovi ostali najviše vole Italiju i Mađarsku, od kulture ste znameniti jer ste “sagradili” pulsku Arenu 🤣 i vaš je moreplovac Marco Polo🤣, Penkala je isto, je li, hrvacko prezime, Noordun isto a Tesla posebno-onaj kojem ste takvi “kulturni” kakvi jeste poklali preko 40 prezimenika i rođaka a ’90-ih rušili biste dilje “kulturne vaše” 🤣🤣🤣. Pitam se jeste li više “kulturni” ili “obrazovani”. Na kraju, mi smo vam prepustili englesku seljobersku igru da oznojani mahniti trčite za loptama pa ni tu niste uspešni, dok mi pobeđujemo u gospodskim sportovima (tenis, odbojka, vaterpolo, rukomet…).

        3
        2
    1. Cirkoni, Oniksi i Kalibri…američka flota je pod vodom za 5 minuta cela.

      59
      1

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version