Naslovna Novosti Novi udar vazdušne super-bombe FAB-3000 od tri tone zabeležen na videu u...

Novi udar vazdušne super-bombe FAB-3000 od tri tone zabeležen na videu u pravcu Harkova

16
novi udar vazdušne super bombe fab 3000 od tri tone zabeležen na videu u ukrajini
novi udar vazdušne super bombe fab 3000 od tri tone zabeležen na videu u ukrajini
google news

Po drugi put za dva dana, Oružane snage Rusije su ponovile testiranje i upotrebile super-moćnu vođenu bombu FAB-3000 sa dodatim UMPK kompletom.

Vazdušna bomba od tri tone korišćena je protiv položaja Oružanih snaga Ukrajine (OSU) i Nacionalne garde Ukrajine (NGU) u Lipcima, u oblasti Harkov.

Kao što vidimo, usled udara, deo zgrade je srušen, što je prema tvrdnjama pojedinih ruskih izvora dovelo do stradanja više od 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i NSU.

Upotreba tako moćne municije pokazuje značajnu eskalaciju upotrebe preciznog i razornog oružja na frontu, međutim ni ovoga puta kao ni prvog bomba je promašila metu za nekoliko metara.

FAB-3000, opremljen sistemom kontrole i korekcije UMPK, ima visoku preciznost, što ga čini efikasnim za uništavanje velikih utvrđenih ciljeva. Napad u Lipcima naglašava želju ruskih snaga da nanesu maksimalnu štetu Kijevu koristeći i brzo adaptirajući savremena tehnološka rešenja.

Dva dana ranije, Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije su po prvi put u praksi upotrebile ovu kliznu municiju velikog kalibra. Navodno ista lokacija ukrajinskih trupa u zoni operacija ruske grupe trupa Sever je tada pogođena bombom FAB-3000 sa upravljačko-korekcionim modulom (UPMK).

Sudeći po snimcima, ruski inženjeri su zaista uspeli da naprave kontrolno-korekcionu jedinicu za ovu izuzetno ubojitu bombu. Ruska avijacija je ušla u sukob u Ukrajini bez kliznih bombi, pa je zbog toga počela da trpi gubitke, pokušavajući da izvodi vazdušne udare običnim slobodno padajućim bombama, pa čak i sa malih visina. Pojava kontrolno-korekcionih jedinica drastično je uticala na tok sukoba.

Bomba FAB-3000 od čak tri tone sadrži 1400 kg eksploziva, a preostalih 1600 kg pada na liveno telo bombe. Liveno telo se prilikom detonacije drobi i pretvara u destruktivne elemente. Fragmenti velike frakcije su u stanju da sruše čak i male zgrade, a da ne spominjemo opremu ili municiju koja se nalazi kako u zgradi tako i na otvorenom.

masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000

Uzimajući u obzir činjenicu da je bomba FAB-3000 opremljena univerzalnim modulom za planiranje, njena preciznost je značajno povećana. Pomoću navigacione jedinice, FAB-3000 se može „poslati“ na cilj sa odstupanjem od 5-20 m.

Uzimajući u obzir snagu bojeve glave, pomeranje u odnosu na metu nije bitno za vreme detonacije. Stoga, kada su visoko zaštićeni objekti u industrijskim zonama oštećeni, korisnost upotrebe FAB-3000 je nesporna.

Glavni problem sa vazdušnom bombom je masa. Teška 3 tone, frontalni bombarderi Su-34 mogu nositi samo jednu takvu vazdušnu bombu. Ovo značajno povećava zahteve za UMPK elektronikom i zahteva dobijanje tačnih obaveštajnih informacija o meti na kojoj će bomba biti upotrebljena.

Štaviše, da bi se obezbedio veliki domet oslobađanja i tačnost jedrenja FAB-3000, UMPK modul u odnosu na onaj montiran na manjim bombama mora biti znatno veći, treba imati površinu krila, kao i veću površinu aerodinamičkih kontrolnih površina, što značajno povećava radarski potpis bombi i njenih nosača.

Tokom jedne borbene misije, posada aviona može da pogodi samo jednu metu. Ovo značajno smanjuje mogućnosti i smanjuje fleksibilnost operativno-taktičke avijacije u poređenju sa upotrebom dve do četiri avionske bombe FAB-1500 na suspenzijama jednog Su-34. Takođe korišćenjem više FAB-1500 za isto toliko puta povećavate šanse za preciznim uništenjem odabrane mete.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Da bi se destvovalo na nekoliko super-bombi, njih bi morao da nosi bombarder dugog dometa Tu-22M3, koji je zbog većeg radarskog traga koji ostavlja mnogo ranjiviji na sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Može li se FAB-3000 sa UMPK lansirati sa zemlje iz najvećeg na svetu višestrukog lansera KN-25 600 mm?

Za lansiranje bi se mogao koristiti MLRS ultra velikog kalibra, nešto poput severnokorejskog KN-25 kalibra 600 mm.

Opremljene oblogom i kompletom preklopnih krila, teške avio-bombe se teoretski mogu postavljati na mlazne pojačivače i lansirati na metu sa zemlje iz mobilnih sistema, bez dovođenja u opasnost aviona i njihovih pilota, što će biti relevantno nakon što Oružane snage Ukrajine dobiju lovce F-16 i Mirage-2000, kao i AWACS avione švedske proizvodnje.

KN-25 se smatra jednim od najmoćnijih artiljerijskih sistema koji mogu da lansiraju laserski vođene rakete kao i balističke rakete kratkog dometa. Opisan je kao superkalibarski MLRS (višestruki raketni sistem).

MLRS KN-25 kalibra 600 mm, je u suštini višecevni operativno-taktički sistem. KN-25 se izrađuje u verzijama sa četiri i šest lansera, a vođenim projektilima može nanositi udare po ciljevima udaljenim do 380 km.

Projektil KN-25 ima prečnik od 600 mm, dugačak je oko 8,2 m i težak oko 3 tone. Raketa ima domet do 400 km. U pitanju je najveći MLRS na svetu.

nuklearno sposobni kn 25 600 mm mlrs
nuklearno sposobni kn 25 600 mm mlrs

Poređenja radi, sovjetski sistem „Točka-U“ ispaljivao je samo jednu raketu i to maksimalno do 120 kilometara. Prvi testovi ispaljivanja KN-25 obavljeni su 2019. i 2020. godine.

Prvi testovi ispaljivanja raketa KN-25 obavljeni su sa guseničarske šasije na sličan način kao na guseničarski Pukguksong-2, KN-23, severnokorejski taktička balistička raketa na čvrsto gorivo.

Početkom ove godine iz Seula su tvrdili da je Rusija dobila od Severne Koreje KN-25 sisteme kao i balističke rakete kratkog dometa KN-23.

16 KOMENTARA

  1. Бем ли га! Ви који говорите против као ‘ништа није било’ најбоље би било да одете тамо и проверите уживо причу, ал изблиза не даље 30 – 40 м., поготову овај Канибал Баркас што помиње детчију игру, па кад се вратите отуда да нам онда испричате своју причу, овако не вреди ‘јесте нешто – није ништа’. Само директна провера!

    • Preživeo sam -relativno blizu sam se nalazio mestu udara krstareće rakete. Leteo sam pod punom opremom sa pancirom preko 10 metara! Ostao sam gluv na levo uvo. Kontuzije i polomnjena rebra sa imobizacijom vukao sam mesecima. I sada ne mogu da se psihički povratim-imam povremeno košmare. Onog pogleda u nebo kada vidite da joj se gasi pogon jer je naciljala . Ovo, ovo je tek užas!!!
      Ostavite pametnjakoviće što sede ”na ladno betonu” sa ”bombom ” piva da filozofiraju.

      • Ps. Imam jedno pitanje za ”načitanu ” Gospodu-da li mislite da je rat igra koju igrate iz zagrejane stolice pored komjutera?

  2. Meni ovo definitivno deluje kao fab 3.000 samo što je ovog puta još više promašila nego prvi put. Ovo je bar 15-20 m promašaj tako da ne znam ni što ih bacaju.

      • Prijatelju, nisam dečko, mogu verovatno tata da ti budem po godinama. Inženjer sam tehnički nauka i znam šta pričam. Toliki promašaj, koliko god da izaziva štetu, je ipak bruka pre svega za Ruse.

        Bolje da su bacili dve FAB 1500 koje bi pogodile zgradu i raznele celu tu stranu nego ovoliki promašaj.

        Razumem da je i ova bomba bila dovoljna da napravi takav udar da većini vojnika popucaju unutrašnji organi a i ono malo što ostane živo da nije nizašta.

        Ali da puštaju snimke dok još nisu postigli dovoljno preciznost je samo brukanje, po mom mišljenju.

        Jasno mi je i da je efektnije i isplativije da na ratištu vrše završne testove. Ali ne mora da pokazuju snimke dok ne postignu željenu preciznost.

        O tome ti pričam sinovče. Ipak je ugled ruske vojne industrije (koja je za mene vrhunska i u mnogim oblastima čak i bolja od zapadne) u pitanju.

        • Citat: “Inženjer sam tehnički nauka”
          Em što takvo zvanje u Srbiji ne postoji, em što si očigledno nepismen. Ili da li si?
          Jedan sam od onih koji stvarno mrze da pravopisno ispravljaju osobe na Internetu. Pitaj samo KakoSePiše sa Tvitera ko ga (ih) je najviše naduvao… : )
          Elem, s obzirom na moje iskustvo rekao bih da si NATO botina iz Severne Makedonije ili Bugarske (pazi leđa). ; )

  3. E,ljudi,baš me mnogo nervira ovo epp i laganje Rusa o njihovim super moćnim bombama.Bomba sa 1400 kg eksploziva ošteti ćošak zgrade. Zašto se ne javi bilo koji stručnjak za eksplozive da objasni kakav bi mini zemljotres izazvala takva eksplozija? Pa se još govori o nekim grdnim kraterima od eksplozije,a na slici ništa od toga nema…Epp i šarena laža za naivne…Izrael baca daleko manje bombe,pa pravi gomilu prašine i krša od zgrada,a ovi super bombom oštete ćošak zgrade…Da se nisu slučajno djeca igrala pa aktivirala topovski udar?

  4. Da je Hamas imao ruske rakete iz sistema PVO ne bi srušio ni jednu zgradu jer ne bi smeo da prodje. Ovako mogli su protiv kalašnjikova da gadjaju do mile volje sa visine od 600 m. Zato je to genocid.

  5. Pa i nije nesto kako sam mislio.Izrajelci jednom bombom sruse celu zgradu do temelja a ovde vise hvalisanje nego učinak

    2
    10
    • Ovo nije bomba od 3000 kilogra. Obrati pažnju na krater kojega nema. Ovo je samo prazna priča o toj bombi. Kada je bace, ali stvarno, to će tek biti prizor za oči… Ovakvi napisi služe za zamazivanje očiju neznavenom puku…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version