Naslovna Novosti Severna Koreja prodala Rusiji ‘superkalibarske’ i najveće MLRS na svetu, KN-25 600mm,...

Severna Koreja prodala Rusiji ‘superkalibarske’ i najveće MLRS na svetu, KN-25 600mm, tvrdi Seul

40
600mm mlrs kn 25
600mm mlrs kn 25
google news

Moskva od Pjongjanga nije dobila samo balističke rakete kratkog dometa KN-23 sa dometom od 430 do 690 km u zavisnosti od bojeve glave, već i “superkalibarske” višestruke raketne sisteme KN-25 kalibra 600 mm i dometa od 380 km (dužina 8,2 metara, težina 3000 kg), tvrde iz Seula.

O ovoj temi je u intervjuu medijima govorio šef južnokorejskog Ministarstva odbrane Šin Von-sik, navodeći neke detalje. Na desetine ih je prodato Rusiji, tvrdi južnokorejski ministar.

KN-25 se smatra jednim od najmoćnijih artiljerijskih sistema koji mogu da lansiraju laserski vođene rakete kao i balističke rakete kratkog dometa. Opisan je kao superkalibarski MLRS (višestruki raketni sistem).

Projektil KN-25 ima prečnik od 600 mm, dugačak je oko 8,2 m i težak oko 3 tone. Raketa ima domet do 400 km. U pitanju je najveći MLRS na svetu.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja je krajem decembra 2023. godine Ruskoj Federaciji poslala i oko 2,3 miliona granata kalibra 152 mm.

Napomenimo da južnokorejski ministar nije dao nijedan konkretan dokaz, međutim, o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Severne Koreje se priča već mesecima, te smo se prvi put dotakli ove teme oktobra 2023. godine.

Sa druge strane, treba uzeti u obzir da oko 50 država, uključujući i Južnu Koreju, naoružava i pomaže Ukrajini u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.

nuklearno sposobni kn 25 600 mm mlrs
nuklearno sposobni kn 25 600 mm mlrs

Istovremeno, Severna Koreja ne krije činjenicu da su sistemi KN-25 deo mogućnosti Pjongjanga za isporuku taktičkog nuklearnog oružja.

Takođe je vredno napomenuti da SAD klasifikuju KN-25 ne kao MLRS, već kao SRBM, dakle balističke raketne sisteme kratkog dometa.

Pored toga, podsećamo da je 15-17. januara 9 brodova američke mornarice (uključujući nosač aviona Karl Vinson), Japana i Južne Koreje „kako bi odgovorili na pretnje DNRK nuklearnim oružjem i raketama“ izvelo zajedničke manevre južno od ostrva Jeju u Korejskom moreuzu.

MLRS KN-25 kalibra 600 mm, je u suštini višecevni operativno-taktički sistem. KN-25 se izrađuje u verzijama sa četiri i šest lansera, a vođenim projektilima može nanositi udare po ciljevima udaljenim do 380 km.

Poređenja radi, sovjetski sistem „Točka-U“ ispaljivao je samo jednu raketu i to maksimalno do 120 kilometara. Prvi testovi ispaljivanja KN-25 obavljeni su 2019. i 2020. godine. Prvi testovi ispaljivanja raketa KN-25 obavljeni su sa guseničarske šasije na sličan način kao na guseničarski Pukguksong-2, KN-23, severnokorejski taktička balistička raketa na čvrsto gorivo.

kn 25 mlrs
kn 25 mlrs na nocnoj paradi

Kako severnokorejske oružane snage verovatno imaju ograničen broj KN-25 sa odgovarajućom municijom, u stanju su da Rusiji isporuče relativno mali broj ovih sistema.

S druge strane, njihova upotreba u zoni konfrontacije u Ukrajini pružila bi i Oružanim snagama DNRK neprocenjivo iskustvo koje se ne može steći u uslovima testiranja, a njihov veliki domet omogućiavao bi da budu raspoređeni van domašaja neprijateljske artiljerije i MLRS.

40 KOMENTARA

  1. Za Guloja i Nenada…
    Skoknite do ODESE i upalite svece za pobijenu i spaljenu decu..
    Ako vam je daleko , udjite u prvu crkvu , moze bilo cija , istom se Bogu molimo , i molite se za duse postradalih
    Isti efekat cete postici i moltvom u dzamiji…
    Bice Vam lakse … BOG JE VELIKI I MILOSTIV , OPROSTICE VAM VASE ZABLUDE

  2. Guli , sto rece covek , RAZGULI BRATE. Idi kuci i ne truj okolinu…
    Ostavi nama nase ruse a ti se dopisuj sa svojim nacistima

  3. Kim pitao Putina, “mogu li i ja da isprobam ove svoje cevuljage? Izvoli, ovde se ionako svi nesto isprobavaju…”

  4. Хеј Гули разгули под хитно Фашингтон. Они су мед и млеко. Побише милионе по свету.” Најбољи су”

  5. Pera
    Svaka cast S. Koreji, bravo ne razumem Kinu , vijetnam, brazil indiju i ostale zemlje sto se femkaju i o njihovoj se kozi radi

  6. Овај систем може иначе од 2021 год да користи и крстареће ракете hwasal-2 домета до 2000 км

  7. potrosnja para za jedan dan ratovanja trenutno u svetu kada bi otislla na hranu 2 godine ne bi bilo gladnih na planeti

  8. Rusi kazu da nisu zadovoljni sa Korejskim projektilima,nista nije kako pise u deklaraciji,zadovoljni su ako napusti cijev. Iranske granate su malo bolje. Tg grey zone

  9. Zanimljivo je kad citam o Sjevernoj Koreji kako je to zaostala i siromasna zemlja koja ima tehniku iz 2.svjetskog rata i uglavnom sovjetske tehnike,a sad se plase vojne tehnike koju si navodno dali Rusiji

  10. Sumnja se da neko i Ukrajini isporučuje razno naoružanje. Verovatno je teorija zavere, ali naš narod kaže ‘gde ima dima ima i vatre’. Tako da ipak nije isključeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version