Naslovna Novosti Rusko vazduhoplovstvo po prvi put upotrebilo bombu FAB-3000 sa UMPK: Radijus uništenja...

Rusko vazduhoplovstvo po prvi put upotrebilo bombu FAB-3000 sa UMPK: Radijus uništenja bombe od 3000 kg čak 230 metara

3
rusko vazduhoplovstvo po prvi put upotrebilo bombu fab 3000 sa umpk
udar fab 3000 sa umpk u pravcu harkova
google news

Juče su Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije prvi put u praksi upotrebile kliznu municiju velikog kalibra. Odabrana lokacija ukrajinskih trupa u zoni operacija ruske grupe trupa Sever je pogođena bombom FAB-3000 sa upravljačko-korekcionim modulom (UPMK).

Sudeći po jučerašnjem snimku, ruski inženjeri su uspeli da naprave kontrolno-korekcionu jedinicu za ovu izuzetno ubojitu bombu. Kao nosioc novog proizvoda korišćen je bombarder Suhoj Su-24.

Podsetimo, u martu ove godine, tokom posete ruskog ministra odbrane jednom odbrambenom preduzeću u oblasti Nižnji Novgorod, prikazano je na desetine avionskih bombi FAB-3000 koje se spremaju za upotrebu.

Vest je tada izazvala zabrinutost, kako ukrajinskih tako i zapadnih zvaničnika i stručnjaka. Prema rečima penzionisanog pukovnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), vojnog eksperta Olega Starikova, nova-stara ruska bomba FAB-3000 se po snazi može uporediti sa taktičkim nuklearnim oružjem.

Uprošteno, u pitanju su odavno poznate ruske nevođene bombe ali sa dodatom navigacijom i krilima za jedrenje (UMPK), koje ih pretvaraju u precizno vođeno oružje velikog dometa.

Istaknuti bloger i bivši ruski vojni pilot Ilja Tumanov alijas Fighterbomber izveštava da je kao prva meta izabrana četvorospratnica u selu Lipci na harkovskom pravcu fronta.

Zgradu su ukrajinske snage koristile kao privremenu tačku razmeštaja. Kako se vidi na snimku dobijenom sredstvima objektivne kontrole iz drona, a direktnog pogotka nije bilo.

S obzirom na radijus uništenja FAB-3000, koji iznosi 230 metara, odstupanje od deset do dvadeset metara od cilja može se zanemariti. Fragmenti ove municije mogu zadržati ubojnu silu u radijusu većem od 1,2 km.

Međutim, iako se zna da je domet bombi manje kilaže poput FAB-250, 500 i 1500 sa UPMK kompletima oko 70 kilometra, nismo uspeli da otkrijemo koliki je domet najnovijeg i najrazornijeg proizvoda.

fab 3000
fab 3000

Sa druge strane, očigledno je da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile novo efikasno i opasno sredstvo za uništavanje utvrđenih područja, mostova i drugih važnih neprijateljskih ciljeva.

Istovremeno, bombe FAB-3000 sa dodatim UMPK kompletima su drastično jeftinije od visoko preciznih raketa poput Iskander, a snabdevanje ovim avio bombama može se pokazati kao veliki problem za Kijev. Pohvale svakako da zaslužuju inženjeri koji su za kratko vreme uspeli da adaptiraju UMPK modul na bombe od čak 3000 kg.

FAB-3000 je inače sovjetska vazdušna bomba velikog kalibra, teška kao što ime kaže 3000 kilograma. Razvijena je tokom Drugog svetskog rata i široko je korišćena u posleratnim godinama. Bomba ima veliku razornu moć i korišćena je za uništavanje velikih objekata i širokih površina.

Pričvršćivanjem krila i navigacionih kompleta na FAB bombe od 500, 1.000 i 1.500 kilograma, Rusi su relativno brzo uspeli da proizvedu municiju analognu američkim JDAM i francuskim kliznim bombama Hammer, koje ukrajinske snage sve češće koriste.

Dakle, Rusija je do sada razvila i koristila UMPK komplete za razne bombe iz porodice FAB. Sa ovom municijom, koju su često koristili sa udaljenosti od 40 do 70 km, ruski lovci-bombarderi mogli su da pojačaju svoja dejstva bez rizičnog izlaganja ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Međutim, do sada nije bio razvijen komplet za ogromnu bombu FAB-3000, koja je nedavno ponovo započela masovno da se proizvodi. Rusi su samo do kraja maja ove godine lansirali oko 3.500 bombi FAB-500, 1000 i 1500, prema ukrajinskoj strani, 16 puta više bombi nego što je lansirano tokom cele 2023. godine.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

„Razvoj kompleta krila za bombu FAB-3000 je u završnoj fazi i očekuje se da će biti spreman za upotrebu u narednih nekoliko nedelja, najverovatnije u naredne dve nedelje“, pisalo je na nalogu Telegram kanala Fighterbomber u maju mesecu. Podaci su se kao što vidimo ispostavili preciznim.

Sa druge strane, načelnik vazduhoplovne komande Oružanih snaga Ukrajine Sergej Golubcov izjavio je pre nekoliko dana da i Kijev razvija sopstveni analog ruskog UMPK i američkog JDAM-ER. Prema rečima Golubcova, prva testiranja takvih modula trebalo bi da budu sprovedena „za nekoliko nedelja“.

Ukrajinski general je takođe izvestio da Ukrajina sada koristi do 300 visokopreciznih avio-bombi mesečno (oko 10 puta manje od ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga). 

Fab-9000

Treba napomenuti i moguću upotrebu i ponovnu masovnu proizvodnju takozvane „Car-bombe“ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, FAB-9000 od 9000 tona.

Podsetimo, Tu-95 je projektovan tako da može da nosi bombu od 9 tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

fab 9000
Bomba FAB-9000 M-54, razvijena kasnih 1950-ih, jedna je od najmoćnijih nenuklearnih bombi ikada u arsenalu Sovjetskog Saveza, a kasnije i Rusije.

Ukoliko ruske snage uspeju da neutrališu PVO ukrajine, čak i bez dodavanja UMPK modula, avioni poput Tu-95 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga dobiće priliku da ispuste FAB-9000 preko linije fronta.

3 KOMENTARA

  1. ispraviti u tekstu tezinu citat: Treba napomenuti i moguću upotrebu i ponovnu masovnu proizvodnju takozvane „Car-bombe“ ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, FAB-9000 od 9000 tona.

  2. Da li je neko primetio da portal Kurir više ne obaveštava o ruskim uspesima, a redovno ih omalovažaju obaveštavajući o ukrajinskim podvizima i jel to rade po nalogu nekog (znate koga) ili? Na početku ovog rata su jedva čekali da ima nešto da se objavi u korist Rusija, a pogledajte ih sada.

    20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version