Naslovna Novosti Ukrajinsko RV objavilo snimke pogotka komandnog štaba ruskih trupa pomoću američke bombe...

Ukrajinsko RV objavilo snimke pogotka komandnog štaba ruskih trupa pomoću američke bombe JDAM

10
jdam er bomba u letu
jdam-er bomba u letu
google news

“Vazduhoplovstvo Ukrajine uništilo je komandno mesto i skladište municije koje pripadaju ruskim okupacionim snagama stacionirano u blizini sela Čelburda u Hersonskoj oblasti”, izjavila je Ukrajinska vojska i priložila video snimak trenutka napada na društvenim mrežama.

Vazdušni udar izvele su snage Vazduhoplovstva Ukrajine, a jedinica za vazdušno izviđanje 38. brigade marinaca pratila je izvođenje udara i tvrdi uništavanje neprijateljskih ciljeva. Prema tvrdnjama ukrajinskih marinaca, položaj je uništen precizno vođenom bombom JDAM-ER.

Знищення командного пункту окупантів авіабомбою JDAM на Херсонщині

Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da sa velikim uspehom koristi bombe ovog tipa, koje se mogu lansirati bez ulaska u zonu PVO ruskih trupa. Takođe, treba napomenuti da SAD prebacuju komplete JDAM-ER ukrajinskoj vojsci, koja ih kasnije ugrađuje na bombe Mk.82 od 227 kg.

U martu 2023. godine se prvi put saznalo za prebacivanje preciznih bombi JDAM-ER od strane američkog vojnog resora u Ukrajinu.

Kako ova municija nije integrisana u sistem naoružanja aviona, može je koristiti bilo koji avion koji može da nosi bombe od 227 kg na specijalno dizajniranim pilonima. Opremljena JDAM-ER kompletom, bomba Mk.82 je sposobna da pogodi metu na udaljenosti do 72 kilometra, sa maksimalnom verovatnoćom greške u radijusu do 11 metara.

Da bi precizno pogodio cilj, komplet koristi dve glavne metode navođenja: inercijalni sistem (INS) i GPS navođenje. Ako neprijatelj koristi moćan sistem elektronskog ratovanja i repna GPS antena ne može imati vezu, avion može koristiti INS kao primarni sistem za navođenje bombe nakon lansiranja.

Treba napomenuti da ovaj metod navođenja povećava njegovu verovatnoću greške, koja će raste na 13 metara nakon 38 sekundi leta. Još jedna velika misterija koja nastavlja da okružuje JDAM-ove koji su dostavljeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu je koji tip aviona Ukrajinci koriste za lansiranje ovih bombi.

Među mogućim opcijama su preživeli lovci MiG-29 i Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, kao i u poslednje vreme drastično ograničeni broj Su-24 koji nude mogućnosti za udare većeg dometa.

Na internetu su se prvi put pojavili snimci lovca Su-27 ukrajinskog RV sa pričvršćenom vođenom bombom JDAM-ER američke proizvodnje u avgustu 2023. godine. Na snimku se tada videlo i kako pripadnik Oružanih snaga Ukrajine stavlja antiruske natpise na samu bombu.

vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca su 27 sa visecom vodenom bombom jdam er
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca Su-27 sa visecom vođenom bombom JDAM-ER

Primetno je da su bar neki od ukrajinskih MiG-29 i Su-27 prethodno modifikovani da bi mogli da montiraju anti-radar rakete (HARM) američke proizvodnje AGM-88, a uopšteno govoreći, modifikacije su mogle biti napravljene slične kako bi se omogućilo korišćenje JDAM-a.

Jedna od mogućnosti je i Su-25 koji, inače, uglavnom koristi nevođene rakete za misije kopnenog napada.

Podsetimo se da je Joint Direct Attack Munition (JDAM) bomba opremljena aerodinamičkim kompletom sa GPS navođenjem. Masa avio-bombi, u zavisnosti od modifikacije, kreće se od 230 do 960 kg. Najnovija modifikacija JDAM-ER ima domet do 75 kilometara.

Američki dizajneri su konvertovali vazdušne bombe iz konvencionalnih „slobodno padajućih“ bombi u podesive „pametne bombe“. Prvi set takvih bombi u Sjedinjenim Državama izbacio je Boing još 1997. godine. Program razvoja JDAM-a bio je zajednički napor američkog vazduhoplovstva i mornarice.

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je, po prvi put zvanično, bombu američkog zajedničkog direktnog napada municijom proširenog dometa (JDAM-ER) iznad zone vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je 3. maja prošle godine, general-potpukovnik Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

jdam er
jdam er

Do sada jedina poznata varijanta je bila GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, koja kombinuje komplet JDAM-ER sa pomorskom minom klase Mk 64 Quickstrike od 907 kg. Mine, koje su zasnovane na bombama serije Mk 80, ne mogu se koristiti kao municija opšte namene. Ukrajina je možda dobila posebnu varijantu sa tom sposobnošću.

Sa druge strane Rusija je napravila svoj analog JDAM-ER bombe, FAB porodici bomba dodali su krila i navigaciju (UMPK). Vazduhoplovstvo Ukrajine je potvrdila povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. 

10 KOMENTARA

  1. Izbacuju bombe dometa 75 km ne ulazeći u domet PVO?
    Pa taj PVO da je udaljen 100 km od krajnjeg dometa bombe to je ukupno 175 km a to je u dometu Ruskih PVO sistema,S 300,S 400 itd. Totalno nelogičan deo teksta

    10
    1
  2. Са овим се не треба шалити!, догрдили су и Богу и Оцу са тим лажима, вала баш незна се ко лаже више, Зеленси или Бјеговић партнери !!!,

  3. Ko zna čiji je ovo snimak ipitanjw šta je pogođeno!! UKRAJINCIMA I AMERIKANCIMA NIKO NIŠTA VIŠE NE VERUJE!! a zna se crlo dobro da sve napade planiraju i izvode Amerikanci!!!

    10
    1
  4. Ocito je da obe strane ne iznose istinu u vezi sa rezultatima borbenih dejstava… To se posebno odnosi na primenu sredstava u razvoju, koja imju nedovrseno zavrsno ispitivanje, pa su iz tog razloga i informacije nepouzdane, tacije receno netacne.. Dve su stvari tacne: 1. Zapad je potrosio sovjetsko oruzje koje je imao, i sada ih Amerika prenaoruzava.. i 2. Obe strane cine sve da utrose zalihe oruzja koje su se pokazale kao prevazidjene, uvodeci iz razvoja nove sisteme, i reklamirajuci njihovu efikasnost.

  5. Ja se ne bi zezao za vanzemljake, snimio je ukrajnski dron pre neki dan NLO kako lebdi u mestu pa je odleteo.
    A za ovaj snimak ne znam sta da gledam, ukvirili naselje, ocekujem eksploziju kad ono tamo negde u sumi kabum.

  6. Super vam snimak vidi se dim iz sume mogli su da kazu da su i vanzemaljce oborili.
    Ovde ne znas ko vise laze sa ovim snimcima nivoa kasete od pre 30 god.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version