Naslovna Novosti Vazduhoplovstvo Ukrajine pokazalo fotografiju lovca Su-27 sa vođenom bombom JDAM-ER

Vazduhoplovstvo Ukrajine pokazalo fotografiju lovca Su-27 sa vođenom bombom JDAM-ER

0
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca su 27 sa visecom vodenom bombom jdam er
vazduhoplovstvo ukrajine pokazalo je fotografiju lovca Su-27 sa visecom vođenom bombom JDAM-ER
google news

Na internetu su se pojavili snimci lovca Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Na avionu je pričvršćena vođena bomba JDAM-ER američke proizvodnje. Na snimku se vidi i kako pripadnik Oružanih snaga Ukrajine stavlja antiruske natpise na samu bombu.

Podsetimo se da je Joint Direct Attack Munition (JDAM) bomba opremljena aerodinamičkim kompletom sa GPS navođenjem. Masa avio-bombi, u zavisnosti od modifikacije, kreće se od 230 do 960 kg. Najnovija modifikacija JDAM-ER ima domet do 75 kilometara.

Američki dizajneri su konvertovali vazdušne bombe iz konvencionalnih „slobodno padajućih“ bombi u podesive „pametne bombe“.

Prvi set takvih bombi u Sjedinjenim Državama izbacio je Boing još 1997. godine. Program razvoja JDAM-a bio je zajednički napor američkog vazduhoplovstva i mornarice.

U martu 2023. godine se saznalo za prebacivanje preciznih bombi JDAM-ER od strane američkog vojnog resora u Ukrajinu.

Ovo je novinarima saopštio general američkog vazduhoplovstva Džejms Heker. Napomenuo je da su prebačene bombe bile sposobne da pogode mete na nešto većoj udaljenosti od konvencionalnih bombi i da su imale poboljšanu preciznost.

AFRL Bench To Field – JDAM

U početku se i pretpostavljalo da će takve avio-bombe biti postavljene na avione Su-27 sovjetske proizvodnje u službi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Prošle godine, Kijev je integrisao antiradarske rakete AGM-88 HARM američke proizvodnje u svoje borbene avione MiG-29 i Su-27. Međutim, projektil je bio loš.

Sa druge strane, britansko-francuske rakete Storm Shadow su takođe po mnogima razočarale, ukrajinska kontraofanziva kaska dok ruski avioni desetkuju trupe Zelenskog.

Odluka SAD da isporuče JDAM-ER trebalo je da obezbedi kijevskim snagama fleksibilnije oružje dugog dometa koje ima jak udarac.

JDAM-ER bombe su veoma efikasne. Međutim, ukrajinski piloti moraju da ih puste sa velikih visina, zbog čega su izloženi ruskoj protivvazdušnoj vatri. Pored toga, sistem za navođenje bombi je ranjiv na elektronsko ratovanje u kome Rusija dominira globalno.

jdam er bomba u letu
jdam-er bomba u letu

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je, po prvi put zvanično, bombu američkog zajedničkog direktnog napada municijom proširenog dometa (JDAM-ER) iznad zone vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je 3. maja general-potpukovnik Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

„Tokom poslednja 24 sata, snage protivvazdušne odbrane presrele su četiri rakete HIMARS i pametnu vazdušnu bombu JDAM američke proizvodnje“, rekao je tada portparol tokom svog dnevnog brifinga.

Čini se da je jedina poznata varijanta GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, koja kombinuje komplet JDAM-ER sa pomorskom minom klase Mk 64 Quickstrike od 907 kg. Mine, koje su zasnovane na bombama serije Mk 80, ne mogu se koristiti kao municija opšte namene. Ukrajina je čak možda dobila posebnu varijantu sa tom sposobnošću.

Rusija ima svoj analog JDAM-ER bombe

Sa druge strane Rusija je napravila svoj analog JDAM-ER bombe, FAB porodici bomba dodali su krila i navigaciju. Vazduhoplovstvo Ukrajine je potvrdila povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha. 

Prva poznata borbena upotreba ruskih vođenih bombi, ekvivalentnih američkoj municiji JDAM, dogodila se 12. marta, kada je ova vazdušna bomba pala na severozapadni deo grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, navodi ukrajinsko izdanje Defens ekspres.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34

Ruske bombe FAB-500 M62 postale su „odgovor“ na JDAM bombe koje dobile ukrajinske vazduhoplovne snage. Uz njihovu pomoć, bombarderi Su-24 i Su-34 uspeli su da unište ciljeve sa udaljenosti preko 50 kilometara, ne ulazeći u područje koje pokrivaju PVO Ukrajine.

Nakon modifikacija jačih, bombe FAB-250 u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) unapređene su u preciznu kliznu municiju, javio je 3. maja TASS, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Da bi lansirali ovu navođenu municiju, avioni se penju na veoma veliku visinu od preko 10 km.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version