Naslovna Novosti Storm Shadow razočarale, ukrajinska kontraofanziva kaska dok ruski avioni desetkuju trupe Zelenskog

Storm Shadow razočarale, ukrajinska kontraofanziva kaska dok ruski avioni desetkuju trupe Zelenskog

0
ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow
google news

Čini se da ukrajinska kontraofanziva, koja se toliko isčekuje, kaska u mestu, pod nemilosrdnim ruskim udarima ukrajinskih zaliha oružja i municije; i stacionarne trupe.

Da bi kontraofanziva uspela, ono što se trenutno dešava ukrajinskim snagama trebalo je da se desi ruskim snagama.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage pokazale su dobro rasuđivanje i spretnost u korišćenju svojih resursa, udarajući po prostranim industrijskim objektima sa kamikaza bespilotnim letelicama Geran-2, dok paralelno koriste krstareće rakete iz vazduha/mora Kh-101 i Kalibar koje su teško uočljive.

Kada postoji potreba za snažnim udarcem, ruske snage napadaju supersoničnim raketama Oniks ili raketama Iskander-M koristeći mobilne lansere sa kopna. Sve vreme, ruski dronovi-kamikaze i mamci teraju ukrajinske PVO sisteme da rasipnički troše svoju municiju.

Jesen prošle godine

Ukrajinska kontraofanziva je trebalo da počne žestokim udarima na ruske logističke objekte, kao što je bio slučaj kada je Ukrajina primorala ruske snage da se povuku sa desne strane reke Dnjepar u sektoru Hersona u jesen 2022.

Sada je situacija drugačija, brane nema, kao ni pretnje od potopa. Tada su ukrajinske snage takođe iskoristile i HIMARS MLRS sisteme koje su isporučile SAD da bi napale ruske rute snabdevanja.

himars
himars

Na nesreću Ukrajinaca, nakon povlačenja ruskih snaga sa desne obale Dnjepra, lukavo rusko vojno rukovodstvo je rekonfigurisalo raspoređivanje svojih snaga, skladišta i PVO na način koji je u velikoj meri smanjio destruktivni potencijal raketa isporučenih sa zapada.

Rusija je takođe prilagodila svoj softver za sisteme PVO kako bi poboljšala stopu obaranja raketa HIMARS. Polako, ali sigurno, Rusija je u značajnoj meri neutralisala prednost HIMARS-a.

Storm Shadow kontraofanziva

Odlučna da oslabi Rusiju kroz proksi kontraofanzivu, 11. maja 2023. Velika Britanija je najavila da će Ukrajini predati veliku količinu krstarećih raketa Storm Shadow, 250 km dometa.

Kada je Kijev prvi put upotrebio Storm Shadow 12. maja 2023, ukrajinska kontraofanziva je izgledala neizbežna.

U analizi objavljenoj 13. maja 2023. sagledali smo verovatan uticaj uvođenja projektila Storm Shadow i zaključili da je ruska radarska mreža efikasna i da će olakšati presretanje većine projektila Storm Shadow.

storm shadow 1
storm shadow 1

Međutim, poput raketa HIMARS i bombi JDAM-ER, neke rakete Storm Shadow će proći kroz rusku odbranu. Uzimajući u obzir mnogo veći domet, njen imunitet na elektronsko ratovanje i njenu destruktivniju bojevu glavu, svaka Storm Shadow koja prođe zadaće bolan udarac.

Analiza se pokazala tačnom. Dve nedelje nakon dolasak projektila Storm Shadow, Ukrajina nije uspela da umanji sposobnost Rusije da snabdeva svoje snage, ali su pojedine rakete prošle i zadale bolne udarce, barem prema ukrajinskim izvorima.

Ruske PVO snage su definitivno odigrale ključnu ulogu u ograničavanju destruktivnog potencijala projektila Storm Shadow.

Početni ukrajinski napad sa Storm Shadow raketom 12. maja 2023. u Lugansku je prošao uspešno. Ukrajina je navodno upotrebila dve krstareće rakete Storm Shadow.

Lansiranju projektila od strane ukrajinskog aviona Su-24MR očigledno je prethodilo lansiranje projektila mamca koje su isporučili SAD ADM-160, što je primoralo ruske PVO radare da se prerano zasvetle i otkriju svoje pozicije, da bi ih pogodio AGM-88 projektil HARM koje je lansirao ukrajinski MiG-29.

Kada su došle Storm Shadow na red, ruska PVO je zatajila. Upotreba mamaca ADM-160 bila je prva zabeležena u sukobu. SAD nisu najavile isporuku mamaca Ukrajini, što je možda razlog zašto su ruske protivpomoćne jedinice lako nasele na njih.

Gubici ukrajinskog Su-24

Zanimljivo, Rusija tvrdi da je oborila 3 ​​borbena bombardera Su-24 od uvođenja Storm Shadow projektila. Po jedan 13. maja (Lugansk), 17. maja (kod Varvarovke u DNR) i 18. maja (Slavjansk).

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

Iznenadni porast obaranja ukrajinskih Su-24 dovodi u sumnju održivost ukrajinskih operacija upotrebe Storm Shadow. Jasno je da Rusi energično love ukrajinske Su-24.

Neuspeh

Neuspeh Ukrajine da degradira sposobnost Rusije da održi svoje trupe na liniji fronta dobro snabdevene upotrebom projektila Storm Shadow je verovatno jedan od najvažnijih razloga za nesposobnost Ukrajine da pokrene svoju kontraofanzivu, uprkos povoljnim vremenskim uslovima.

Ograničen broj Su-24MR na ukrajinskom inventaru i odsustvo alternativnog oružja dugog dometa, inače velikodušno finansiranog od Zapada, čini prognozu za ukrajinsku kontraofanzivu prilično lošom, zato i napadaju sporadično teritoriju Rusije, sitnim gerilskim upadima i dronovima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version