Naslovna Novosti Rusija nadogradila bombe FAB-250 sa kompletima krila, sistemima za navođenje

Rusija nadogradila bombe FAB-250 sa kompletima krila, sistemima za navođenje

0
fab 250 ispred su 25tm
fab 250 ispred su 25tm
google news

Bombe FAB-250 u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) unapređene su u preciznu kliznu municiju, javio je 3. maja TASS, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

FAB-250 je sovjetska vazdušna bomba opšte namene od 250 kilograma sa visokoeksplozivnom bojevom glavom. Ruska novinska agencija je saopštila, pozivajući se na svoj izvor, da je bomba opremljena kompletom krila i navigacionim sistemom kao deo nadogradnje.

„Kada se ispusti iz aviona brzinom od 800-900 kilometara na sat, ova nadograđena bomba tada klizi i do 80 kilometara“, rekao je izvor.

Prema izvoru, poboljšane bombe FAB-250 su već koristili sa Su-34 protiv kijevskih snaga u okviru tekućeg sukoba u Ukrajini.

Ruski stručnjaci počeli su da rade na „modulima za klizanje i korekciju“ za nevođene bombe sovjetskog dizajna prošle godine. Jeftina precizno navođena municija je uglavnom namenjena za upotrebu u zoni specijalnih vojnih operacija. Prva bomba koja je dobila nadogradnju bila je FAB-500 od 500 kilograma.

Naime, početkom ove godine na internetu se pojavila slika nečega što izgleda kao bomba FAB-500M-62 sa zakačenim misterioznim dodatkom krila, navodno natovarena na ruski borbeni avion Su-34.

pojavile se slike modifikovane ruske bombe fab 500m 62 pre utovara na su 34
modifikovana ruska bombe fab-500m-62 pre utovara na su-34

Komplet krila omogućava bombi da klizi na desetine kilometara, dok inercijalni navigacioni sistem uz pomoć GLONASS-a omogućava da pogodi svoj cilj sa visokom preciznošću.

Ruski ratni avioni, kako se izveštava, svakodnevno ispaljuju desetine ovih unapređenih bombi na kijevske snage, ne suočavajući se sa bilo kakvim rizikom od ukrajinske protivvazdušne odbrane. Video koji se pojavio na internetu 2. maja pokazuje dva nedavna udara ovim bombama na frontu u Hersonu.

Niska cena, veliki domet, preciznost i velika vatrena moć novih precizno vođenih bombi daju VKS-u veliku prednost.

U osnovi FAB-250 je sovjetska avio-bomba od 250 kilograma sa visokoeksplozivnom bojevom glavom. Uglavnom ga koriste ruski avioni, vazduhoplovne snage bivših sovjetskih republika i neki strani kupci. Bomba je korišćena, posebno, u mnogim sukobima u Aziji i Africi.

Sličnost sa američkim JDAM

Korisnici interneta su odmah uporedili modifikovanu FAB-500 bombu sa američkom precizno navođenom bombom JDAM [Joint Direct Attack Munition], koje su ukrajinske oružane snage dobile od Sjedinjenih Država, a za koje su takođe dostupna proširena krila.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje [MPK].

suhoi 34
suhoi 34

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. Ovo bi moglo da omogući ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

Međutim, preciznost udara nevođenih bombi sa dodatim krilima biće slaba, tako da bi se takvo oružje najverovatnije koristilo protiv ciljeva u oblasti kao što su linije rovova i neke mreže fortifikacija, dakle područja sa velikim koncentracijama prisutnih neprijateljskih snaga.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version