Naslovna Novosti NATO trenira udar na Kalinjingrad: Strateški bombarder B-52 USAF simulirao napad iznad...

NATO trenira udar na Kalinjingrad: Strateški bombarder B-52 USAF simulirao napad iznad Baltičkog mora

7
b 52 stratofortress
b 52 stratofortress
google news

Kako je saopštila služba razmene ADS-B, američki strateški bombarder B-52 ponovo je testirao scenario upotrebe naoružanja po Kalinjingradskoj oblasti.

Let bombardera zabeležen je u oblasti Baltičkog mora, gde je izvodio manevre simulirajući borbeni zadatak. Ovo je još jedna demonstracija sile Sjedinjenih Država i njenih saveznika, usmerena na provociranje i destabilizaciju situacije u regionu.

Mapa koju je obezbedila služba ADS-B Exchange pokazuje da je avion napravio nekoliko orbita iznad Baltičkog mora, a zatim se uputio ka Velikoj Britaniji i dalje ka kontinentalnoj Evropi.

Trenutno, kako stvari stoje, ostaje nepoznato da li je bio samo jedan bombarder ili je bilo nekoliko aviona, ali ovo nije prvi put da se Zapad upušta u ovakve provokacije protiv Rusije, tvrde ruski izvori.

Podsetimo, a takođe prema izvorima za praćenje avijacije, dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress su 28.05 2024. godine izvršila specifičnu misiju oko Kalinjingradske oblasti Ruske Federacije u oblasti Baltičkog mora.

Američke provokacije i bes Rusije

Zapadne zemlje, posebno SAD, nastavljaju da sprovode provokativne akcije u blizini granica Rusije. Letovi strateških bombardera, simulirani borbeni zadaci i demonstracije sile elementi su pritiska na Moskvu u cilju podrivanja njenog suvereniteta i bezbednosti, tvrde besni ruski izvori.

Ruski analitičari smatraju da ovakve akcije ne mogu ostati bez odgovora, te nas uveravaju da je Moskva spremna da preduzme sve neophodne mere za zaštitu svojih interesa i građana.

Posebno su opasne provokacije u Kalinjingradskoj oblasti, pošto je ovaj region strateški važan za Rusiju. Raspoređivanje vojnih baza i sistema protivvazdušne odbrane čini ga ključnom ruskom odbrambenom tačkom u baltičkom regionu.

Ruski stručnjaci smatraju da svaki pokušaj da se ugrozi ili napadne Kalinjingradska oblast treba da naiđe na odlučnu odbojnost.

Uveravaju da Rusija ima savremena sredstva za otkrivanje i uništavanje svih vazdušnih pretnji i dodaju da su njihovi PVO sistemi i avijacija spremni su da brzo odgovore na svaki pokušaj narušavanja vazdušnog prostora.

Američko vazduhoplovstvo je pre oko mesec dana rasporedilo četiri strateška bombardera B-52H u Veliku Britaniju za novu misiju Operativne grupe za bombardere.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Četiri američka strateška bombardera B-52H dovedena su u Evropu u parovima po dva aviona, prateći arktičku rutu. Prva grupa stigla je u Britaniju 20. maja, a druga je, najverovatnije, 22.05.2024.

Avioni pripadaju 5. bombarderskom krilu u vazduhoplovnoj bazi Minot u Severnoj Dakoti. Očekuje se da će američki avioni ostati na evropskom pozorištu operacija ukupno mesec dana.

Kako su saopštili američki vojni zvaničnici, tokom učešća u Bomber Task Force Europe 24-3, američki piloti i avioni se integrišu sa NATO saveznicima i drugim međunarodnim partnerima kako bi sinhronizovali sposobnosti i osigurali bezbednosne obaveze u oblasti odgovornosti Evropske komande SAD.

Let od pre dva dana je čak treći koji su američki strateški bombarderi izveli u oblasti Baltičkog mora.

Sa druge strane, zapadni stručnjaci navode da se rotacija američkih bombardera i posada ka Evropi dešava redovno.

Prema rečima oficira američkih vazduhoplovnih snaga, posade bombardera B-52H “upoznaju se sa budućim poprištem operacija”. Trenutno je ovaj problem sve aktuelniji jer međunarodna situacija može eskalirati u globalni sukob.

B-52H

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

Ipak, američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52, te smo u septembru prošle godine pisali kako bombarderi dobijaju novi AESA radar.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke projekcije moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

7 KOMENTARA

  1. Generalno nebi ušli ni 10km u vazdusnom prostoru Rusije a da nebi bili oboreni,tako da ostalo im je da simulira na svojoj teritoriji

    2
    2
    • Nije im ni potrebno da ulaze u vazdušni prostor napadnute države..Mogu da ispale rakete stotinama, čak hiljadama km daleko od cilja. To im je i namena.

      • Eto pa Rusi nemaju takve rakete,i malo mućni tim svojim ćupom na ramenima. I previše tražite guzici čema zbog jedne fašističke ukrajine gdje su ugurali preko 300 milijardi i nisu ništa postigki

    • Чему ли се ти радујеш? Ускоро ћемо сви тражити мишију рупу да се сакријемо.

    • Eto pa Rusi nemaju takve rakete,i malo mućni tim svojim ćupom na ramenima. I previše tražite guzici čema zbog jedne fašističke ukrajine gdje su ugurali preko 300 milijardi i nisu ništa postigki

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version