Naslovna Istorija Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress

Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress

2
MiG-21
MiG-21
google news

MiG-21 je bio jedan od najpopularnijih borbenih aviona na svetu, sa skoro 60 zemalja na četiri kontinenta koji su ga koristili. Iako nažalost, sve češće imamo izveštaje o padovima MiG-21, dok ga mnoge zemlje, pa i srbija penzionišu, još uvek služi nekoliko zemalja sedam decenija nakon što je prvi put uzleteo.

MiG-21, koji NATO takođe naziva „Fishbed“, pokazao se kao veliki protivnik američkih vazduhoplovnih snaga (USAF), uglavnom zbog svoje agilnosti.

Vijetnam

USAF je izgubio zapanjujućih oko 50-ak aviona od MiG-a 21, iako su amerikanci takođe postigli 68 obaranja MiG-ova 21 u vazdušnoj borbi. Sve u svemu, prema nekim procenama, rekord severnovijetnamskih MiG-ova 21 iznosi 78 pogodaka i 95 gubitaka u vazdušnim borbama tokom čuvenog rata u Vijetnamu.

Fishbed se takođe suprotstavio legendarnom bombarderu B-52 Stratofortress korišćenim u kampanji bombardovanja USAF-a, u Operaciji Linebacker II, protiv Severnog Vijetnama, decembra 1972.

Nekoliko B-52 korišćenih u Linebekeru II oboreno je od strane S-75 Dvina sovjetske proizvodnje kojim su upravljale jedinice protivvazdušne odbrane Severnog Vijetnama.

005 correll mig vietnam
Slika severnovijetnamskog MiG-21 gledano kroz sočivo topovske kamere USAF-a tokom borbe. Foto: USAF

PVO Severnog Vijetnama je oborio petnaest B-52, sa šest bombardera oborenih u jednoj noći. Međutim, vijetnamski zapisi pokazuju da je najmanje jedan od ovih B-52 oborio severnovijetnamski pilot MiG-a 21.

Pilot MiG-21 Severnog Vijetnama (NVNAF) je navodno uspešno oborio bombarder B-52 27. decembra 1972. godine, devetog dana 11-dnevne kampanje bombardovanja.

MiG-21 protiv B-52

General-potpukovnik Pam Tuan, podsećajući na kampanju bombardovanja USAF-a, primetio je da je svaki bombarder B-52 opremljen sa desetinama uređaja za ometanje i topovima od 20 mm za suprotstavljanje MiG-ovima 21.

Tuan je dalje primetio da je USAF koristio ukupno oko 1.000 taktičkih aviona opremljenih uređajima za ometanje, uključujući avione za kopnene napade F-111A i EB-66, koji su korišćeni za suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane, avione za elektronsko ratovanje EA-6B, i EC-121 AVACS.

Prema Tuanu, američka vojska je takođe ometala čitavo operativno područje, a USAF je dala prioritet napadima na aerodrom i rasporedila lovce kako bi sprečila vijetnamske MiG-21 da se približe B-52. Tuan je pripadao puku 921 vazduhoplovnih snaga Severnog Vijetnama, za koji se kaže da je osnovao tim za noćne letove 1967. godine usresređene na obaranje B-52 noću.

B 52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE
B-52H U PRATNJI DVA UKRAJINSKA SU-27 ZA VREME VEŽBI 2020. GODINE

Prema vijetnamskom listu VN Ekpress, Ho Ši Min, predsednik Severnog Vijetnama od 1945. do 1969. godine, zadužio je tadašnjeg zamenika načelnika Generalštaba Vijetnamske narodne armije, Punga Taija, da osmisli strategiju za suzbijanje B-52.

Godine 1970, Pam Tuan je prebačen sa MiG-17 na MiG-21 i ponuđena mu je ova obuka za noćno obaranje B-52. Međutim, Tuan podseća da su se vijetnamske vazduhoplovne snage suočile sa poteškoćama u približavanju B-52, uglavnom zbog ometanja od strane bombardera i F-4 Fantoma USAF-a.

Prve noći Operational Linebacker II, Tuan je poleteo na svom MiG-21 sa aerodroma Da Fuk, okrenuo se na maloj visini, uputio se u Hoa Bin i popeo se na visinu od oko četiri kilometra. , gde je detektovao nekoliko signalnih svetala F-4.

Prema Tuanovim tvrdnjama, prošao je formaciju F-4, nakon čega je skrenuo desno na zapad i prišao formaciji B-52. Preleteo je oko šest kilometara i, nakon što je otkrio svetla B-52, uključio pojačivač i uključio radar za pretragu.

U tom trenutku otkriveno je i praćeno nekoliko F-4, a ekran radara mu je bio ometan. Tuan je pokušao da izbegne F-4, a traženo mu je da se vrati na aerodrom Da Fuk.

Bez obzira na to, vijetnamsko vazduhoplovstvo je nastavilo pokušaje da se približe formacijama B-52 kako bi ih barem omeli i stvorili povoljne uslove za PVO da pogode ciljeve.

MiG-21 oborio B-52D?

Tuan ušao u istoriju tako što je konačno postigao pogodak B-52. Prema njegovim sećanjima u knjizi Ištvana Toperčera MiG Asovi rata u Vijetnamu, u 22:20, Tuanu je naređeno da poleti sa Jen Baja.

Mig-21 Indija

Podigao se kroz niski sloj teških oblaka na 200-300 metara, gde je pronašao F-4. U isto vreme, Tuan je dobijao informaciju da se B-52 približavaju Mok Čau, a iz baze su ga stalno informisali o udaljenosti bombardera.

Tuan je izbacio rezervoar za gorivo i popeo se na 7.000 metara dok je povećavao brzinu. Takođe je morao da vodi računa o F-4 koji prate bombardere.

Tada je ispred sebe ugledao žuto svetlo, nakon čega je skrenuo levo za 40 stepeni, povećao brzinu na 1.200 kilometara na čas i popeo se do 10.000 metara visine gde su krstarili B-52.

Tuan je radio komandi rekao: „Imam metu na vidiku, izračunajte metu, zatražite naređenje za napad. Odgovorili su: „Imate dozvolu da dva puta pucate i brzo pobegnete.

B-52H Stratofortress

Bombarderi su držali formaciju, održavajući otprilike dva do tri kilometra razmaka. Tuan je u poslednjem trenutku izvršio provere svojih projektila, a nakon što je dostigao nivo trećeg B-52, ispalio je dve navođene rakete sa udaljenosti od dva kilometra.

Prema Tuanovim tvrdnjama, B-52 je video u plamenu kada je napravio oštar zaokret ulevo i spustio se 2.000 metara pre nego što je sleteo na Jen Baj. Ostatak formacije B-52 „je odmah ispustio teret i vratio se u bazu“.

USAF se ne slaže

Izveštaji sugerišu da je taj B-52 navodno oboren pripadao kapetanu Džonu O. Mizeu koji je letio u svojoj četvrtoj misiji u noći 27. decembra. Međutim, prema USAF-u, bombarder B-52D kapetana Mizea (56-0599) je pogođen raketom zemlja-vazduh, a takođe ne postoji nijedan gubitak B-52 koji je Pentagon pripisao MiG-u 21.

mig 21 fishbed
mig 21 fishbed

2 KOMENTARA

  1. Amerikanci tvrde da su tokom operacije Linebacker 2,tokom decembra 1972.strijelci sa njihovih B-52d,oborili dva Sjevernovijetnamska MiG-a 21.E sada,možda je to samo propaganda(postoje različite tvrdnje)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version