Naslovna Avijacija Američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52; bombarderi dobijaju novi AESA radar

Američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52; bombarderi dobijaju novi AESA radar

2
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
google news

Raytheon, kompanija RTX, isporučila je Boeingu prvi B-52 aktivni elektronski skenirani radar (AESA) za program modernizacije radara B-52 američkog ratnog vazduhoplovstva.

Kako napominju iz kompanije, ovaj prvi radar će se koristiti za integraciju sistema, verifikaciju i testiranje.

aesa b 52h
aesa b 52h

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Novi radar B-52 omogućiće poboljšano mapiranje i domet detekcije, te povećati broj ciljeva koje platforma može istovremeno da angažuje. Zajedno sa poboljšanim režimima i mogućnostima, AESA radar će pomoći posadama da vide dalje, preciznije i imaju povećanu svest o situaciji.

„Ovaj novi AESA radar će dati B-52 više mogućnosti nego što ih ima danas i omogućiti mogućnost poboljšanja pristupa mogućnostima rasta u budućnosti“, rekla je Dženifer Vong, viši direktor Boeing programa za bombardovanje. „Dobra saradnja našeg Boeing tima, Raytheon-a i vazduhoplovnih snaga SAD (USAF) omogućila je ovo.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

B-52 Stratofortress: Legenda Američke Vojne Moći

B-52 Stratofortress, jedan od najprepoznatljivijih aviona u istoriji, predstavlja pravu legendu američke vojne moći. Strateški bombarder, koji se prvi put pojavio tokom 1950-ih godina, ostavio je dubok trag u vazduhoplovnoj istoriji svojom dugovečnošću, impresivnom nosivošću i sposobnošću da izvodi daleke misije bombardovanja.

Dizajniran sa ciljem da bude strateški bombarder sposoban za nošenje nuklearnog oružja, B-52 je postao simbol američke nuklearne odvraćajuće snage tokom Hladnog rata. Međutim, avion je vremenom prilagođen za nošenje konvencionalnog oružja, što ga je učinilo svestranim u izvršavanju različitih vrsta misija.

Jedna od ključnih karakteristika B-52 je njegova nosivost. Ovaj avion može nositi impresivne količine bombi i drugog naoružanja. Unutrašnja bombna komora ima kapacitet da primi do 31.500 kg oružja, dok se dodatno naoružanje može smestiti na vanjske nosače. To omogućava B-52 da izvršava raznovrsne zadatke, uključujući precizne udare na ciljeve, podršku kopnenim snagama i uništavanje protivnika.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Performanse B-52 su takođe impresivne. Sa maksimalnom brzinom od oko 1.000 km/h, ovaj avion može leteti na visokim nadmorskim visinama i preći preko 14.000 km bez potrebe za punjenjem goriva u letu. To mu omogućava da izvodi daleke misije bombardovanja širom sveta, pružajući snažnu podršku vojnim operacijama.

Tokom svoje bogate istorije, B-52 je aktivno učestvovao u brojnim konfliktima i operacijama širom sveta. Učestvovao je u Vijetnamskom ratu, Zalivskom ratu, Avganistanskom ratu i ratu protiv terorizma, pružajući podršku kopnenim snagama i izvršavajući precizne vazdušne udare.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke vojne moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52 Stratofortress predstavlja sinonim za moć, izdržljivost i sposobnost američkog vojnog vazduhoplovstva. Njegova ikonična silueta, moćna nosivost i istorijski značaj čine ga jednim od najpoznatijih i najuspešnijih aviona u istoriji vojne avijacije.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

2 KOMENTARA

  1. Neće oni ni ulaziti u zonu PVO(Lansiraće ubojna sredstva sa sigurne udaljenosti),a biće praćeni lovačkim avionima i ostalim avionima za spec.namjene(npr,AWACS,elektronsko ometanje,avio-tankerima,itd.).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version