Naslovna Novosti SAD prebacile četiri nuklearna bombardera B-52H u Britaniju; Dva već viđena nedaleko...

SAD prebacile četiri nuklearna bombardera B-52H u Britaniju; Dva već viđena nedaleko od ruske granice

14
b 52
b 52
google news

Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi izvestila je da je 23.05.2024. završen transfer četiri američka strateška bombardera B-52H Stratofortress sa nuklearnim oružjem u vazduhoplovnu bazu Ferford u Velikoj Britaniji.

Kao što je poznato, vazduhoplovna baza u Velikoj Britaniji služi kao isturena baza za razmeštanje američkih bombardera na kontinentu.

„Unutar vazduhoplovne baze Ferford u Velikoj Britaniji, završen je proces razmeštanja četiri bombardera B-52H Stratofortress, prateće opreme i osoblja koje pripada 5. krilu bombardovanja iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti kako bi se izvršila planirana misije operativne grupe bombardera“, navodi se u saopštenju komande.

Glavna misija bombardera B-52H sastojaće se od uvežbavanja zajedničkih operacija sa NATO saveznicima i evropskim partnerima, u cilju izvođenja mogućih udara na evropskom pozorištu operacija.

Američki avioni će verovatno leteti u blizini granice sa Ruskom Federacijom, u okolini Kalinjingradske oblasti i poluostrva Krim.

Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi naglasila je da raspoređivanje bombardera na rotacionoj osnovi na evropskom kontinentu jača posvećenost SAD saveznicima u NATO-u i evropskim partnerima da osiguraju kolektivnu bezbednost.

Rotacije ovog tipa redovne

Rotacija američkih bombardera i posada ka Evropi se dešava redovno. Prema rečima oficira američkih vazduhoplovnih snaga, posade bombardera B-52H upoznaju se sa budućim poprištem operacija. Trenutno je ovaj problem sve aktuelniji jer međunarodna situacija može eskalirati u globalni sukob.

B-52H
B-52H

Četiri američka strateška bombardera B-52H dovedena su u Evropu u parovima po dva aviona, prateći arktičku rutu. Prva grupa stigla je u Britankiju 20. maja, a druga je, najverovatnije, u sredu 22.05.2024.

Ujutro 24. maja, dva od četiri bombardera, verovatno prvi koji će biti raspoređeni u Veliku Britaniju, već su započeli svoj prvi let ka evropskom kontinentu.

Kako su javili izvori za praćenje avijacije na društvenim mrežama, letelice sa registarskim brojevima 61-0018 i 61-0005 poletele su iz vazdušne baze Ferford u Velikoj Britaniji i obavljaju misije u oblasti Baltičkog mora.

U prvom delu misije orbitirali su u blizini obale Švedske, južno od Stokholma.

Dva američka bombardera B-52 letela u blizini ruskih granica

Dva američka strateška bombardera B-52 primećena su u blizini ruske granice. Prema izvorima, ovi bombarderi su zajedno sa švedskom mornaricom izveli višesatne vežbe. Iako su konkretni ciljevi vežbe i dalje nepoznati, pojava B-52 u blizini ruskih granica predstavlja ozbiljnu pretnju i zabrinutost, navode ruski izvori.

Prema izvorima, B-52 su svoje vežbe izvodili u blizini ruskih vazdušnih granica, što ne može a da ne upozori ruske vlasti. Ovi bombarderi imaju značajne sposobnosti i mogu nositi nuklearno oružje, što njihovo prisustvo čini posebno opasnim.

Vežba, u kojoj su učestvovali američki B-52 i švedska mornarica, pokazuje jačanje vojne saradnje između SAD i evropskih zemalja NATO-a. Ovo izaziva zabrinutost među ruskim stručnjacima, jer takvi manevri mogu imati za cilj povećanje pritiska na Rusiju i demonstraciju vojne moći.

B-52H

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot / foto: USAF Tech. Sgt. Jarad A. Denton
b 52h stratofortresses tokom global thunder 19 u vazduhoplovnoj bazi minot foto

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

Ipak, američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52, te smo u septembru prošle godine pisali kako bombarderi dobijaju novi AESA radar.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke projekcije moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

14 KOMENTARA

  1. Je**m ti! To kad makne R-37M, sa 300km, ala će to da grune! Kad se razlete sve te bombe na 20km visine, izgledaće u celoj Evropi kao da je rođeno novo sunce!

    • Dali si ti svjestan čovječe da Vašington ima Evropu duboko tamo gdje sunce ne zagleda oni su spremni ne samo Ukrajinu nego i deo Evrope Slavenske da posvete samo da naude Rusiji. Nisu nas primali u svoju zajednicu što nas vole ili poštuju prvo treba im jeftina radna snaga i mesa u rovovima,ovaj rat je bio davnih
      dana smišljan i planiran.

      144
      12

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version