NaslovnaNovostiRusija modernizovala raketu H-101 po četvrti put od početka svog vojnog angažmana...

Rusija modernizovala raketu H-101 po četvrti put od početka svog vojnog angažmana u Ukrajini

Od početka svoje specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski konstruktori su po četvrti put modernizovali raketu H-101 (eng. Kh-101), piše Difens Ekspres. Publikacija napominje da su poboljšanja dizajna bila neophodna kako bi se napori da se zaštiti ukrajinska energetska infrastruktura sveli na nulu.

Prethodne verzije ove rakete imale su bojevu glavu od 450 kg, odnosno jedan stepen razornog udara, ali evo treće modifikacije – sa bojevom glavom od 800 kg, napominje vojni ekspert ukrajinsog Difens Ekspresa, Ivan Kiričevski.

On dodaje da modernizacija rakete ne dozvoljava Ukrajini da se efikasno bori protiv ove municije zbog njene previsoke razorne moći. Pored toga, ruska raketa H-101, prema rečima stručnjaka, ima sposobnost da pogađa ciljeve čak i ako je presretnu.

Sada je četvrta modifikacija rakete H-101 kada jedna od bojevih glava ima kasetnu municiju, a problem je što ako se ova raketa obori, kasetna municija i dalje ispada i pogađa metu na velikoj površini, objasnio je specijalista.

Podsetimo, od marta ove godine Oružane snage Rusije izvode masovne napade na objekte energetske infrastrukture kijevskog režima u različitim regionima Ukrajine. Kao rezultat ovih napada, zemlja rapidno gubi sposobnost da samostalno proizvodi električnu energiju.

Širom Ukrajine dešavaju se periodični nestanci struje, koji bi, prema procenama stručnjaka, mogli da potraju čak i nekoliko godina.

Pre nešto više od mesec dana, Britanska tajna služba je izjavila kako je ruska krstareća rakete velikog dometa H-101 navodno postala dvostruko opasnija. Tada je krstareća raketa dugog dometa dobila je dodatnu bojevu glavu.

Podsetimo, domet leta rakete H-101 u njenoj osnovnoj modifikaciji sa masom bojeve glave od 400 kg iznosi do 5,5 hiljada kilometara. Tako H-101 lansirana sa zapadnih granica Rusije može da stigne čak i do britanske prestonice.

tu 95ms lansira h 101
Tu-95ms lansira H-101

Moguće da je izveštaj od pre mesec dana bio i prvi čvrsti dokaz o modifikovanoj H-101 sa drugom bojevom glavom. Prva tvrdnja da je takvo oružje koristila ruska vojska pojavila se krajem marta 2024. godine, a mi smo već o tome pisali.

Tada se tvrdilo da je jedna od raketa oborena, otkrivajući dve bojeve glave, ukupne težine od oko 1.760 kilograma, u poređenju sa oko 1.000 kilograma za jednu bojevu glavu u standardnom projektilu H-101.

Druga bojeva glava sadržavala je čelične fragmente. Punjenje fragmentacijom bi oružje učinilo efikasnijim protiv osoblja i lakših ciljeva, a istovremeno bi povećalo smrtonosni domet ili štetu od eksplozije. Takođe bi moglo biti korisno, čak i ako je tačnost ograničenija.

Prema izveštajima, ruski konstruktori raketa vazduh-vazduh dugog dometa pokušali su da modifikuju svoje sisteme iz tri razloga tokom sukoba: da povećaju njihovu mogućnost preživljavanja, za povećanje njihove efikasnosti, da brzom modifikacijom iskoriste rezerve starijih projektila.

Treba naglasiti da se radi o sasvim drugačijem rešenju u odnosu na tipove dvostrukih bojevih glava koje se nalaze u nekim zapadnim krstarećim raketama, gde se prekursorsko punjenje koristi za prodor u očvršćene strukture, a zatim glavno punjenje koje detonira nakon pogađanja cilja.

Rusko rešenje je mnogo grublje i namenjeno je samo povećanju efekata područja, ali to ne znači da neće biti efikasno iznad zemlje. Imajući ovo u vidu, odluka da se H-101 modifikuje na ovaj način ima smisla za Rusiju, pod uslovom da ne utiče na letne kvalitete rakete.

najnoviji snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu
snimak ispaljivanja laznih termalnih ciljeva raketom h 101 pre nego sto je pogodila metu u kijevu

Još jedna karakteristika rakete H-101, koja je postala očigledna od početka ove godine, jeste njena sposobnost da u letu oslobađa rakete-mamce. H-101 koristi ovu sposobnost u Ukrajini još od 2023. godine, iako se podrazumeva da je neka vrsta samoodbrambene funkcije uvek bila prisutna u ovim raketama.

Takođe je bilo izveštaja o tome da je Rusija postavila novu podvarijantu H-101 opremljenu protiv merama, poznatu kao Produs 504AP. Prema ovim izveštajima, revidirane protivmere imaju za cilj da ometaju neprijateljske rakete zemlja-vazduh, što bi moglo da sugeriše dispenzere napunjene plevom.

1 KOMENTAR

  1. Korekcije konstrukcije ili prilagodjavanje je normalna stvar prilikom upotrebe. Ko zna koliko ce jos biti verzija i podverzija.
    Da su stajale u magacinu ne bi bilo nista.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave