NaslovnaNovostiKako su mamci krstareće rakete H-101 zbunili ukrajinske i američke eksperte

Kako su mamci krstareće rakete H-101 zbunili ukrajinske i američke eksperte

Još početkom ove godine, za Ukrajince ali i njihove zapadne mentore pravo iznenađenje je predstavljala oborena ruska krstareća raketa H-101 (engl. Kh-101) u kojoj su pronađeni toplotni mamci. 

Ispostavilo se da je raketa H-101 koja je 26. januara 2023. oborena kod Vinice, 260 km zapadno od Kijeva, predstavnik do tada nepoznate modifikacije dizajnirane da probije ukrajinske sisteme PVO.

Nakon što su demontirani dobro očuvani fragmenti rakete i pregledane fotografije, američki i ukrajinski stručnjaci došli su do zaključka da je nova verzija H-101 opremljena sistemom za izbacivanje mamaca L-504(s) sa oznakom 862-4-22. Pored toga, raketa je bila opremljena sistemom optičke korekcije putanje na osnovu satelitskih snimaka „Otblesk-U“ 

Na osnovu rentgenskih snimaka očuvanih delova, zaključeno je da je u pitanju stanica za izbacivanje toplotnih mamaca u cilju zavaravanja  projektila sa infracrvenim glavama za navođenje. 

Princip rada sistema za ispaljivanje mamaca i njegova konstrukcija do tada nisu bili poznati. Pretpostavljalo se da se ispaljivanje vrši ili kada projektil uđe u prvobitno definisana područja koja brani PVO, ili je ugrađen sistem upozorenja na radarsko zračenje, koji se aktivira u trenutku otkrivanja pretnje.

U izveštaju stručnjaka piše da “na osnovu šifre L-504(s), koja je najverovatnije oznaka proizvoda, nije bilo moguće otkriti više detalja. Postojale su informacije da je ruski Istraživački institut „Ekran“ završio proizvodnju opitne serije aktivnih stanica za ometanje SP-504 još 2017. godine.

Ova stanica je bila dizajnirana da štiti helikoptere i avione, ali radarskim, a ne i termičkim ometanjem”. U dokumentu se takođe navodi da su takve jedinice počele da se primećuju u oktobru 2022, ali ne i na H-101 ili drugim krstarećim raketama.

Zapadni i ukrajinski eksperti su tada pokušali da oznaku “862-4-22” protumače kao šifru zavoda-proizvođača, kvartal i godinu proizvodnje.

Prema ovoj logici, uređaj je bio proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine. Šifru 862 nekada davno je nosio sadašnji Naučno-proizvodni i naučno-istraživački institut primenjene hemije iz Sergijevog Posada, Moskovska oblast, koji svakako ne proizvodi nešto slično mamcima. Drugo, nije nam jasno zašto se ne bi radilo i o četvrtom, aprilu mesecu 2022 godine.

Zanimljivo je da je ekspertima, navodno, „logika korišćenja ovakvih modula sa toplotnim mamcima bila nejasna. Naime, da bi se otkrilo lansiranje projektila sa IC glavama za navođenje, potrebno je instalirati prilično masivan sistem sa kamerama za inspekciju. Bez ovog sistema, izbacivanje toplotnih mamaca u automatskom režimu je nemoguće.

Jedini scenario je da se lansiraju na odgovarajućoj tački na putanji, odnosno, direktno u ciljanoj zoni. Na to posebno ukazuje činjenica da do tada nije bilo zabeleženo ispaljivanje toplotnih mamaca sa raketa H-101. Naime, blok (kontejner) na projektilima uništenim na marševskim deonicama, daleko od ciljeva, još uvek je bio napunjen mamcima.

izgled mamaca izbacenih sa helikoptera
izgled mamaca izbacenih sa helikoptera

Tada je ustanovljeno i da postoje dve vrste mamaca. Rakete sa običnim toplotnim mamcima mogle su da zavaraju samo PVO projektile sa glavom za toplotno navođenje, kao što su MANPADS ili R-60. No, one sa mamcima integrisanim sa dipolnim reflektorima, mogle su značajno da smanje efikasnost radarski vođenih raketa.

U svakom slučaju, modifikacija H-101 sa sličnim kompletom ranije nije bila primećena, a njen izgled je ukazivao da Rusi pokušavaju da prilagode rakete za probijanje ukrajnske PVO. Tako je u januaru zaključeno treba očekivati nova iznenađenja od već „poznatog” ruskog naoružanja. 

Da su ovi zaključci bili ispravni, pokazalo se u masovnom ruskom vazdušnom udaru od 30. decembra 2023. Naime, tada su objavljeni „rekti snimci“ modernizovane rakete H-101.

Prema rečima ukrajinskog specijaliste za radio tehnologiju Sergeja Beskrestnova, sada su se rakete H-101 pokazale sposobnim da oslobađaju mamce tokom leta. 

Beskrestnov je video-zapis, koji je i objavio, komentarisao kao  “redak. Na snimku, ruska raketa H-101 izbacuje mamce na poslednjoj etapi leta. Ovo nisu obični toplotni mamci; kao što se veruje, oni stvaraju oblak malih “traka” različite dužine“.

Prema njegovim rečima, u poslednjim kilometrima pre „dolaska“ do clja, sistem šest puta izbacuje po četiri mamca.  Suštini, sistem je čest puta lansirao po 6 mamaca.

Naime, H-101 detaljno ispitan u januaru ove godine, imao je sistem L-504(s) sa 12 mamaca. Raketa snimljena 30. decembra izgleda da je imala 3 kontejnera, odnosno 36 dipola i LTC.

Ukrajinski stručnjak smatra da modul i dalje nosi oznaku L-504(s) a proizvod je Naučno-istraživačkog instituta „Ekran“ AD iz Samare (prospekt Kirova, 24), dela državne korporacije za unapređenje razvoja, proizvodnje i izvoza visokotehnoloških industrijskih proizvoda “Rostec”. No, Beskrestnov se ogradio od efikasnosti ovog sistema.

No, treba napomenuti da je Rusija još od bivšeg SSSR nasledila slične sisteme za lansiranje. Radi se o istina masivnom, brodskom elektronskom sistemu za pasivno ometanje (dipolni reflektori i lažni termički mamci), PK-16. Isti sistem se naziva i KL-101, RUPP-82 kao i PRK-168.

dejstvo starog pu pk 16
dejstvo starog pu pk 16

Radi se o dipolnom antiradarskom reflektoru (DO, DPRO) namenjenom elektronskom ometanju. U pitanju je vrsta pasivnog mamca za suprotstavljanje radarskom navođenju, otkrivanju, označavanju ciljeva i sistemima za kontrolu oružja.

Sastoji se od aluminijumskih folija u vidu traka, seckanog metalizovanog papira ili komada metalizovanog fiberglasa. Da bi uspešno reflektovali signal, oni moraju imati dužinu od oko polovine talasne dužine koju emituje radar (zvanično nazvan dipolna polutalasna antena, reflektor).

Po svemu sudeći L-504(S) radi na sličnom principu ali je umanjena kopija, prilagođena raketi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave