NaslovnaNovostiRusi modifikovali rakete H-101: Smanjen domet, ali duplo povećana vatrena moć

Rusi modifikovali rakete H-101: Smanjen domet, ali duplo povećana vatrena moć

Ruske trupe su koristile modifikaciju krstareće rakete H-101, koja nosi dvostruku bojevu glavu u odnosu na prethodnu verziju. Tako je ukupna eksplozivna masa novog tipa rakete porasla sa 400 na približno 800 kilograma.

Pretpostavlja se da je prostor za dodatnu bojevu glavu oslobođen smanjenjem rezervoara za gorivo, što je svakako uticalo na performanse, dakle domet krstareće rakete H-101. Međutim, u kontekstu upotrebe rakete protiv ciljeva na teritoriji susedne Ukrajine, to nije značajno.

tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101

Domet rakete H-101 procenjuje se na 5.500 kilometara. Uzimajući u obzir činjenicu da za upotrebu u specijalnoj vojnoj operaciji nije potrebna tako veliki domet, doneta je odluka da se dužina leta prepolovi, ali udvostruči nosivost.

Tako je raketna bojeva glava H-101 postala druga najmoćnija bojeva glava rakete koja se koristi u oblasti specijalnih vojnih operacija, posle bojeve glave rakete H-22.

U poslednje vreme postoji jasna tendencija ruske vojske da poveća vatrenu moć svojih vazdušnih ubojitih sredstava. To važi ne samo za rakete, već i za vazdušne bombe.

Nakon osvajanja Avdijevke sa značajnim zalihama nevođenih avio-bombi sa modulima za navođenje i korekciju FAB-1500, ruske trupe su nedavno najavile nastavak masovne proizvodnje bombi FAB-3000 dvostruko veće snage uništavanja.

Istovremeno, ruski zvaničnici razmatraju čak i upotrebu takozvane „carske bombe“ tipa FAB-9000 u sukobu u Ukrajini.
Problem sa upotrebom teških bombi za uništavanje ukrajinskih utvrđenja je problem platformi nosača.

fab 3000 na proizvodnoj traci
fab 3000 na proizvodnoj traci

Ako se frontalni bombarderi Su-34 koriste za bacanje lakših bombi FAB-250, FAB-500 i FAB-1500, za teže bombe treba koristiti bombardere Tu-22M3 (FAB-3000) ili Tu-95MS (FAB-9000).

Kao rezultat toga, postavljanje sredstava za planiranje i korekciju na njih postaje odlučujuće, tako da bombarderi ne moraju da ulaze u domet ukrajinskih sredstava PVO. Ako je u slučaju bombe FAB-3000 ovo urađeno uspešno, idalje nema dostupnih informacija o situaciji sa bombama FAB-9000.

2 KOMENTARA

  1. Rešili konačno Rusi da idu američkom tehnikom, bombarduj dok ne ostane kamen na kamenu pa onda tek da kroči vojska.

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave