NaslovnaNovostiPVO raketni sistem S-500 „Prometej“ raspoređen na Krimu tvrdi ukrajinska glavna obaveštajna...

PVO raketni sistem S-500 „Prometej“ raspoređen na Krimu tvrdi ukrajinska glavna obaveštajna uprava

Rusija je na Krimu postavila najnovije protivvazdušne raketne sisteme S-500 Prometej. Ovo je saopštio načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov. Njegova izjava je preneta na Telegram kanalu publikacije Strana.

Razmeštanje S-500 na Krimu značajno će unaprediti ruske sposobnosti protivvazdušne odbrane i obezbediti značajnu prednost. Ovi sistemi su dizajnirani da presretnu i unište različite vazdušne ciljeve, uključujući avione, dronove i balističke rakete.

S-500 Prometej ima domet do 600 kilometara i sposoban je da gađa ciljeve na visini do 200 kilometara.

U maju je američka publikacija The National Interest objavila članak u kojem se naglašava značaj sistema S-500 za Rusiju. Publikacija je navela da bi Prometej mogao da pruži Rusiji prednost u protivvazdušnoj borbi tokom vojne operacije u Ukrajini.

Rusi često u svojim dnevnim izveštajima tvrde presretanje raketa ATACMS na Krimu, a mi smo se pre samo mesec dana i sami pitali da li je aktiviran tek usvojeni sistem S-500 Prometej?

S-500 je u stanju da se efikasno suprotstavi čak i najnaprednijim sistemima naoružanja koji su prebačeni u Ukrajinu. Da ruska vojska uvodi u službu PVO sisteme nove generacije S-500 Prometej u dve verzije, pisali smo pre nešto više od mesec dana.

Očekuje se da će ruski sistem PVO biti dopunjen i ažuriran ove godine. Danas je udeo savremenih protivvazdušnih sistema u ruskoj vojsci 82%, u naredne dve godine će porasti na 85%.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia

Ove godine će trupama biti isporučeni prvi primerci novog protivvazdušnog sistema S-500, istovremeno u dve modifikacije: protivvazdušni raketni sistemi velikog dometa i protivraketni odbrambeni sistemi.

S-500 Prometej je najnoviji protivvazdušni sistem velikog dometa sposoban da gađa ciljeve u bliskom svemiru. Posebna karakteristika kompleksa je njegova sposobnost da deluje protiv širokog spektra ciljeva na visinama do 200 km i na dometu do 600 km.

Ranije ove godine, Prometej je završio seriju testova, potvrđujući svoju sposobnost da obara hipersonične mete, prema ruskim izvorima. Poslednja faza testiranja kompleksa S-500 održana je 22. februara, kada je Prometej pogodio interkontinentalnu balističku raketu R-29RMU2 Sineva. Posle ovoga je najavljeno da će se ove godine pridružiti trupama.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Prometej ove godine početi da ulazi u službu, što će značajno ojačati potencijal PVO/Protivraketne odbrane zemlje.

Ekspert Dmitrij Kornev je visoko ocenio mogućnosti S-500, ističući da sistem može da radi ne samo protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih raketa koje se kreću hipersoničnom brzinom, već i protiv vođenih bojevih glava, kao i protiv sistema manjeg dometa.

„Prema svojim mogućnostima, S-500 može da radi protiv bojevih glava interkontinentalnih balističkih projektila, a kreću se hipersoničnom brzinom i mogu da rade protiv vođenih bojevih glava, kao i sličnih sistema manjeg dometa“, rekao je prošlog meseca Kornev.

Veruje se da je S-500 najnapredniji na svetu, sposoban da uništi čak i salve hipersoničnih projektila. Ruski stručnjaci tvrde da bi S-500 mogao da gađa stelt avione pete generacije, pored svojih primarnih ciljeva krstarećih i balističkih raketa.

Sistem dometa angažovanja od 600 km, ima trostruko dalje dejstvo od njegovih najbližih zapadnih rivala THAAD i Patriot sistema koji ne mogu da gađaju preko 200 km.

Tvrdi se da čak ima jedinstvenu sposobnost da presreće manevarske hipersonične rakete pri brzinama većim od 10 Maha, a gde se pretpostavlja da sistem srednjeg dometa S-400 može da presreće ciljeve od 8 Maha.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia

Napredne karakteristike zbog kojih je S-500 cenjen uključuju veoma visok stepen svesti o situaciji sa dometom detekcije od 800 km je i njegova sposobnost da se umreži sa starijim sistemima protivvazdušne odbrane kao što je S-400 za još bolju svest o situaciji.

Tamo gde je prethodni sistem S-400, koji je ušao u upotrebu od 2007. godine, dizajniran imajući na umu neutralizaciju stelt ciljeva, posebno stelt lovaca kao što su novouvedeni F-22 i F-35 američkog ratnog vazduhoplovstva, vrednost S-500 protiv takvih ciljeva više puta dovođena u pitanje.

14 KOMENTARA

  1. Jeste i oni zapdnofili su pricali kako ce ovaj rat trajati samo 3 meseca i rusija nece imati zalihe raketa izgubice rat i pobeci sa celom vojskom u sibir. I??? Sta bi naucnice? Rusija nigde ne zuri kao sto to radi izrael pa pobi milione civile. Koliko se vide te kante nisu spaljene kao sto ih nazivas a pricali ste da ce krim za 3 meseca biti islobodjen. Trajace to jos 5 godina ali uzaludno!!!

  2. Opet pogresna odluka Rusa po ko zna koji put.S-500 ,,ce podje ko nedavno S-400,300,Su -57,dalekometni radari Voronjez i jos 1.Mozda ni prethodni sistemi nisu losi.Rusi ih javaslukom ,losim rukovodjenjem i td ucinili skoro najgorim.Rusima problem mozda i losi radari,glomazni lovci ,za presretanje dronova,krst raketa itd.Sve ukupno opsti haos.

    1
    3
  3. ovo su cevi za kanalizaciju ofarbane u zeleno
    kake k.c raketle
    nema unutra raketle
    to su uzeli od protivgradne odbrane

    2
    4
  4. bre, bre, bre…
    do pre nekoliko godina slusali smo baljezganje napaljenih rusofila o ovom… najboljem, najsavrsenijem PVO sistemu…
    putkofili su kad vide ove cevke dozivljavali duhovni orgazam visecevni… rafalno, spreadshoot

    a danas?
    cepaju ih Ukrajinci ko … trule bundeve

    a negde je pisalo kako ove… cevke… mogu da obaraju satelite!!!

    3
    7
  5. ne smeju rusi da lansiraju raketlu iz ove cevke za vodu, to jest kanalizaciju…
    to je ipak sofisticirani projektil, znaci pametan, skolovan, zna engleski jezik…
    cim ga ispale, odmah se javi NATO paktu, trazi politicki azil, i prebeg na Zapad…

    1
    5
  6. Sad će još bolje da prže one zastarele kante sa Zapada. Kako li je i sa čim ona Šura Zelenkova što je Ruje nedavno ošuriše mislila da uđe tamo? Pa i Krim joj malo, oće i Rostov i Belgorod.
    Malo morgen

    5
    2
  7. do sada su se rusi hvalili onim prangijama s300 -400 koje su se pokazale kao vrlo veliko smeće, ova prangijetina s500 izgleda biće smeće nad smećem…

    5
    9

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave