NaslovnaNovostiLovac-bombarder Su-34 srušio se danas u Severnoj Osetiji tokom trenažnog leta, posada...

Lovac-bombarder Su-34 srušio se danas u Severnoj Osetiji tokom trenažnog leta, posada stradala

Avion Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) srušio se u planinama Severne Osetije tokom planiranog trenažnog leta. Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su u padu poginula oba pilota.

„U Republici Severna Osetija-Alanija, u planinskom području, srušio se avion Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom planiranog trenažnog leta. Avion se srušio u napuštenom području. Na zemlji nema uništenja. Posada je poginula“, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane, koje prenosi TASS.

Preliminarni uzrok pada aviona identifikovan je kao tehnički kvar. Komisija VKS je doletela na mesto incidenta da izvrši uviđaj i rasvetli sve okolnosti tragedije.

Prema podacima republičkih operativnih službi, na Su-34 su bila dva pilota. Njihova imena još nisu saopštena. U toku su radovi na izvlačenju tela i prikupljanju ostataka aviona.

Su-34 u ukrajinskom sukobu

Su-34 je dvomotorni, dvosed, supersonični lovac bombarder, udarni avion srednjeg dometa za sve vremenske uslove koji VKS intenzivno koristi za izvođenje udara vazduh-zemlja i bombardovanja ukrajinskih snaga. 

Zasnovan na borbenom avionu Suhoj Su-27, avion je dizajniran za vazduhoplovne sukobe ali i misije bombardovanja. Sofisticirani radar sa faznom rešetkom sa više modova sa mogućnošću praćenja terena i mogućnosti izbegavanja je ugrađen u nosni deo Su-34.

Potpuno svesni neverovatnoj korisnosti aviona, VKS su sada počeli da ga naoružavaju najsmrtonosnijom municijom koja je dostupna u ruskom inventaru. 

Početkom septembra 2023. godine otkriveno je da je Su-34 opremljen hipersoničnom raketom Kindžal, koji je takođe pogodio metu unutar Ukrajine.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

U to vreme, obavešteni zvaničnik odbrane rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS: „Lovac Su-34 koristio je hipersoničnu raketu Kindžal u specijalnoj vojnoj operaciji. Prva posada koja je izvršila takav zadatak dobila su državna priznanja.”

Razvoj je primljen sa intrigom jer je hipersoničnu raketu ranije nosio samo avion lovac-presretač MiG-31K posebno dizajniran za nošenje ovih projektila. Ovo je otvorilo put za diskusiju oko povećanja upotrebe Kindžala sada kada Su-34 mogu da ih nose.

Raketa Kindžal je svakako jedno od najvećih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

U drugom slučaju, VKS su ispalili svoje prve klizne FAB-1500 M54 sam UMPK modulima na metu koristeći upravo bombarder Su-34. Bomba je navodno pogodila metu precizno nakon nekoliko meseci testiranja.

Prema tvrdnjama, lovac bi mogao da nosi najmanje dve modifikovane klizne bombe FAB-1500 M54, što bi u budućnosti bilo povećano na tri. Sa tri takve bombe, Su-34 je mogao da ispali jednu po jednu ili da ispali tri bombe istovremeno usmerene na tri različita cilja.

Kako ovi lovci bombarderi nastavljaju da dobijaju smrtonosnije i savremenije oružje, VKS su takođe izgleda svesni pretnje Su-34 parkiranim u vazduhoplovnim bazama ali i od ukrajinskih PVO sistema.

Da bi se zaštitli od ukrajinskog napada, letelica može biti prekrivena gumama i točkovima, kao što se vidi na satelitskim snimcima. Pored ovih, do sada nikad viđenih rešenja, Rusi grade i nove „sisteme zaštite“ nad svojim avionima kako bi ih sačuvali od ukrajinskih napada dronovima.

Navodno crni niz za koje ukrajinski izvori tvrde da je zadesio rusko vazduhoplovstvo počeo je 22. decembra 2023. godine, kada je prema tvrdanjama Ukrajinaca njihova protivvazdušna odbrana istovremeno uništila tri borbena aviona Su-34 u oblasti Hersona.

Naime, počev od 22. decembra, Ukrajinci tvrde da su oborili još nekoliko Su-34 u izuzetno kratkom vremenskom periodu, čime je broj taktičkih letelica za koje ukrajinska protivvazdušna odbrana tvrdi da je uništila prošle nedelje povećana na sedam.

Hrabra akcija ukrajinske vojske da približi protivvazdušni sistem srednjeg dometa frontu u početku je viđena kao jedinstvena i rizična operacija, ali izgleda da su ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uspele da sastave scenario koji preti ruskim avionima čak i u njihovoj do sada smatranoj bezbednoj zoni.

su 34
su 34

Tako su Ukrajinci sredinom januara tvrdili da su oborili dva ruska strateška aviona (A-50 i IL-22M) iznad Azovskog mora, na udaljenosti većoj od bilo čega što su ranije pogodili. Međutim, kao posledica ovog rizika, sa ruske strane je prijavljen uništen sistem Patriot.

Ukrajinski izvori daju nagoveštaje o novoj taktici ili novim mogućnostima, asimetričnim, koje možda omogućavaju gađanje vazdušnih ciljeva na većoj udaljenosti nego što je ranije bilo poznato, međutim bez ikakvih konkretnih odgovora i dokaza.

13 KOMENTARA

  1. Шта ви знате о МиГ 21? Да ли је нетко од вас радио на њему.Апарат генерације 2. Није проблем што је пао Су-34, већ што су погинули пилоти.
    Да ли је ваш МиГ-21 оборио projektil S-200 ?
    Да ли су га ваши радари уопште уочили?
    О чему онда причате

  2. ostalo im je još par ovih mrcina, a i oni će ili pasti ili će biti srušeni, đe ćeš rusijo protiv super sile..đeee?!?

  3. U organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, u bazi “Jug” i na poligonu “Borovac” od danas do 21. juna održava se međunarodna taktička vežba obučavanja “Platinasti vuk 24”.

  4. ove ruske kante imaju sedišta na katapultiranje ili ih je ono “smeće” od sistema PATRIOT pogodii u kabinu??…ruskom RASULU nema kraja..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave