NaslovnaNovostiRuski Su-34 prvi put upotrebio hipersoničnu raketu „Kindžal“ u ukrajinskom sukobu

Ruski Su-34 prvi put upotrebio hipersoničnu raketu „Kindžal“ u ukrajinskom sukobu

U okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, borbeni avion Su-34 uspešno je upotrebio hipersoničnu raketu Kinžal. O ovoj činjenici saznali su novinari TASS-a, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskom ministarstvu odbrane.

„U toku SVO, naš Su-34 je lansirao hipersoničnu raketu Kindžal. Ovo je prva uspešna upotreba ove vrste oružja u realnim borbenim uslovima“, preneo je sagovornik agencije.

Zanimljivo, šef pres-centra grupe „Zapad“ Oružanih snaga Ruske Federacije (Ruske Oružane snage) Sergej Žibinski takođe je izvestio na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Ruske Federacije o dva vazdušna udara na mesto akumulacije ljudstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kupjanskom pravcu.

Osim toga, Žibinski je rekao da su proračuni protivvazdušnog raketnog kompleksa Tor uspešno uništili dva ukrajinska drona – Sinica i Kolumba – u blizini naselja Sofijevka i Pilipivka. Da li su ove dve izjave povezane, te je to taj Su-34 za sada ne znamo.

Vredi napomenuti da je kupjanski pravac jedan od ključnih u oblasti neprijateljstava. Dakle, vazdušni udari ovde nisu samo taktički, već i strateški važni zato što navode Kijev na preraspodelu snaga iz Zaporožja. Upravo oko ove taktike je počelo prepucavanje između Ukrajine i Zapada.

Raketa Kinžal je svakako jedno od najnovijih dostignuća ruske odbrambene industrije, sposobna da hipersoničnom brzinom pogađa ciljeve na velikim udaljenostima. Njena uspešna upotreba potvrđuje visok tehnički nivo ali i borbenu efikasnost ovog oružja.

su 34
su 34

Ranije se verovalo da borbeni bombarderi Su-34 nisu dizajnirani za takva lansiranja, te je ovo veoma neočekivana vest. Do sada, najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31 naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u često koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske objekte ili ljudstvo od visokog značaja. 

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (ruski Х-47М2). Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta Iskander 9К720. 

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31K.

Prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, I pored brojnih tvrdnji sa zapada, idalje se veruje da nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara.

mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal

Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Iako su mišljenja podeljena, ipak se čini da ipak nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini.

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini. Ovo je takođe jedan od pokazatelja da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora. Ukoliko upotreba rakete sa Su-34 postane praksa, ukrajinska PVO će verovatno morati da menja navike.

Proizvodnja raketa Kindžal H-47M2 u Rusiji povećana čak pet puta

Izveštava se takođe da je Rusija uspela navodno da poveća proizvodnju hipersoničnih raketa H-47M2 Kindžal za čak pet puta. Ovaj zaključak je usledio na osnovu izjave ukrajinskog ministra odbrane Reznikova, koji je izvestio da Ruska Federacija ima najmanje 80 Kindžala, dok su u januaru ove godine zalihe ovih raketa procenjene na 50 jedinica.

Ukrajinski izvori kažu da je Rusija uspela da poveća proizvodnju raketa pet puta, proizvodeći 10 Kindžala mesečno. Pošto proizvodne linije u Rusiji, posebno za rakete, rade sa povećanom proizvodnjom tokom rata, proizvodnja više Kinžala ostaje veoma moguća, piše MW.

Ruska Federacija je uspela naovdno da umnoži proizvodnju „Kindžala“ modernizacijom jedne od linija za proizvodnju raketa za kompleks Iskander.

Rusija koristi svoj hipersonični projektil H-47M2 retko i samo za uništavanje visoko vrednih ciljeva. Kao što znate, poslednji među ovakvim ciljevima bio je američki raketni PVO sistem Patriot.

rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini
rusi ismejali „unistene americke patriot odbrambene sisteme u ukrajini

Broj MiG-ova 31K takođe bi potencijalno mogao brzo da poraste zbog ruskih ogromnih zaliha od stotina MiG-ova 31, od kojih su mnogi služili samo delić svog korisnog veka pre nego što su stavljeni u skladište nakon završetka Hladnog rata, kaže MW.

Ukrajinski lovac MiG-29 ali i retki dronovi Sinica i Kolumba oboreni iznad Zaporoške i Harkovske oblasti

U nedelju je pres-služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije saopštila da je oboren ukrajinski lovac MiG-29 u blizini sela Bekarovka, Zaporoška oblast. Poruka je objavljena bez detaljnih detalja o toku operacije ili posledicama po posadu ukrajinske letelice.

Po svemu sudeći, lovac je korišćen za napade planskim bombama, jer se njegov let odvijao u relativnoj blizini linije fronta, a lovac je bio na malim visinama, očigledno pokušavajući da sakrije svoje prisustvo.

Rusko uspešno obaranje lovca MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva omogućava im da Kijev liše nosača krstarećih raketa francuske i britanske proizvodnje, Storm Shadow.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave