NaslovnaNovostiDa li je uništen još jedan Patriot u Ukrajini? Rusi prijavili i...

Da li je uništen još jedan Patriot u Ukrajini? Rusi prijavili i presretanje raketa PVO sistema PAC-2 [VIDEO]

Raketne jedinice Oružanih snage Ruske Federacije tvrde da su između 17. i 23. februara  izvele su raketni udar na sistemu PVO američke proizvodnje MIM-104 „Patriot“, koji je bio u sastavu jedne od jedinica PVO Oružanih snaga Ukrajine.

Snimak uništavanja raketnog sistema PVO Patriot pres služba Ministarstva odbrane Ruske Federacije objavila je tek 23. februara 2024.

Kako se navodi u izveštaju, ruske raketne snage izvele sugrupni udar visokopreciznim oružjem na ukrajinskiprotivvazdušni raketni sistem Patriot stacionitan kod Černobajevke, nedaleko od Hersona. Usled udara pogođeni su sam lanser, tegrljač, tovar raketa i transportno-utovarno vozilo.

Na objavljenim snimcima vidi se kako se prvo otkriva lokacija američkog protivvazdušnog raketnog sistema. Tada se ruske rakete usmeravaju na cilj i izvodi se udar. Smatra se da je udarom uništen kompleks protivvazdušne odbrane neprijatelja. 

Tom priikom poginuo je komandant bataljona 36. posebne brigade mornaričke pešadije OSU Andrej Bajbuz. Bajbuz je, navodno, do 2014. godine služio u Simferopolju.

Rusi ne pružaju više informacija o načinu dejstva, ograničavajući se samo na tvrdnju da se radilo o koncentrisanom dejstvu preciznim oružjem. U daljem tekstu se navodi da su ruska avijacija i sredstva PVO tokom iste sedmice uništili 7 raketa Storm Shadow, jednu raketu sistema Patriot, četiri rakete S-200, 652 ukrajinskih besposadnih letilica, jedan lovac MiG-29 i jedan helikoper Mi-8. Prema turskoj agenciji

Svakako, udarna vest je ipak gubitak ukrajinskog sistema Patriot. S obzirom na visoku cenu i ograničen broj ovakvih protivvazdušnih raketnih sistema kojima raspolaže ukrajinska vojska, svaki ruski uspešni raketni udar nanosi veliku štetu protivvazdušnoj odbrani Oružanih snaga Ukrajine. 

Naime, početkom februara 2024. izvor ruske agencije TASS tvrdio je da Ukrajinci otprilike raspolažu sa 5 baterija Patriot od kojih svaka ima od 5 od 8 lansirnih rampi sa po četi rakete za svaku od njih. Prema javno dostupnim izvorima, dve baterije i dva lansera je donirala Nemačka a jednu bateriju sa dva holandska lansera –  Sjedinjene Američke Države. 

patriot
patriot

Takvi udari ne pomažu očuvanju imidža ameičkihprotivvazdušnih raketnih sistema, koje Vašington pokušava da predstavi kao možda „najbolji na svetu“.

Nešto ranije britanski vojni analitičar Aleksandar Merkuris je upozorio na još jednu činjenicu: Kijev tokom ruskih raketnih udara u cilju odbrane troši vredne projektile iz sistema PVO, uključujući i američke Patriot, od kojih je Oružanim snagama Ukrajine malo ostalo.

Po njegovom mišljenju, bez vojne podrške SAD, Ukrajina rizikuje da ostane bez raketa zasisteme Patriot, što će umnogome pogoršati situaciju.

Ruska protivvazdušna odbrana počela da presreće ukrajinske PVO rakete Patriot?

Ruska protivvazdušna odbrana počela je u svom redovnom izveštavanju da navodi da presreće protivvazdušne rakete velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot koje kijevske snage s vremena na vreme lansiraju.

Prvo uspešno presretanje rakete Patriot izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane tokom brifinga 20. februara.

Drugo presretanje Ministarstvo je objavilo 22. februara. U oba slučaja, ministarstvo nije razjasnilo gde je tačno mesto na kom je presretanje izvedeno, niti otkrio koji je sistem PVO korišćen za obaranje projektila.

Prošle godine Ukrajina je dobila dve Patriot baterije i dva lansera iz Nemačke i još jednu bateriju iz Sjedinjenih Država sa dva dodatna lansera koje je donirala Holandija.

Za sisteme koji se isporučuju Kijevu se kaže da su mešavina aktivnih raketa PAC-3 hit-to-kill za presretanje balističkih projektila, sa dometom od samo 30-60 kilometara, i poluaktivnih raketa PAC-2 sa fragmentacijom bojeve glave za suzbijanje pretnje iz aviona sa dometom do 160 kilometara.

Rakete Patriot za koje se tvrdi da je presrela ruska protivvazdušna odbrana su najverovatnije bile PAC-2, jer su mogle da ostanu u vazduhu duže od minut i po da bi dostigle cilj na svom maksimalnom dometu. Ovo bi dalo protivvazdušnoj odbrani dovoljno vremena da odgovori.

Presretanje protivvazdušne rakete se može smatrati velikim dostignućem. Ove rakete ne lete prema predvidljivoj putanji jer moraju da manevrišu velikom brzinom da bi pogodile svoju metu. Ovo značajno komplikuje proces presretanja.

Ruska vojska je već uništila nekoliko komponenti ukrajinskih sistema Patriot. Nedavno su izveštaji otkrili da su ukrajinske snage integrisale rakete sistema sa radarima za komandu i kontrolu iz sovjetskog doba u okviru programa pod nazivom „FrankenSAM“. Ovo objašnjava kako se neke rakete još uvek ispaljuju.

patriot
patriot

Kijevske snage su navodno koristile projektil PAC-2 da obore ruski vojni avion Il-76 24. januara, ubivši više od 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su bili u avionu.

Upotreba protivvazdušne odbrane za presretanje ukrajinskih raketa Patriot, ukoliko se ispostavi tačnom, pokazuje kako ruska vojska radi na više načina da neutrališe pretnju koju predstavlja ono što je ostalo od ovih sistema. Ovo će dodatno degradirati sposobnosti protivvazdušne odbrane kijevskih snaga.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave