NaslovnaNovostiFrancuski avioni Mirage će pomoći u jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva, ali neće promeniti...

Francuski avioni Mirage će pomoći u jačanju ukrajinskog vazduhoplovstva, ali neće promeniti tok rata

Letelice Mirage 2000 koje će Francuska isporučiti Ukrajini mogu da izvršavaju različite borbene zadatke i prilično su moderne. Međutim, borbeni avioni F-16 ostaju prioritet za Ukrajinu, saopštio je 7. juna portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Ilija Ievlaš.

Takođe, veteran ukrajinske vojske tvrdi da će francuski avioni Miraž ojačati borbenu sposobnost ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ali neće promeniti tok rata.

,,Naravno, kao i svi savremeni avioni, Miraž 2000 može efikasno da obavlja različite vrste borbenih zadataka, uključujući vazdušne i kopnene udare. Iako je ovaj avion prilično moderan, F-16 ostaje prioritet za nas“ , rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ukrajina se trenutno oslanja na F-16 kao svoj „glavni avion“ i očekuje da će biti isporučen što je pre moguće, izjavio je ukrajinski zvaničnik.

„Čekamo i rakete za lovce, jer će ova letelica moći efikasno da izvršava borbene zadatke. U bliskoj budućnosti ne isključujemo isporuku drugih aviona raznih tipova koji mogu biti prebačeni u Ukrajinu “, rekao je Jevlaš.

Mirage 2000 za Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron je 6. juna najavio da će Francuska poslati u Ukrajinu avion Miraž 2000-5.

U martu 2023. francuski internet portal Intelligence Online izvestio je da se Ukrajina nada da će dobiti najmanje 40 borbenih aviona Mirage 2000-9. Mogući dobavljači su Ujedinjeni Arapski Emirati, Indonezija i Grčka. Vest je ubrzo demantovana.

U septembru 2023. godine tadašnji portparol komande vazduhoplovstva Juri Ignat izjavio je da francuski lovci Miraž 2000 nisu pogodni za Oružane snage Ukrajine, nazivajući Miraž 2000 zastarelim modelom i napominjući da Francuska ima mnogo bolje avione.

mirage2000 tajvan
mirage 200 u službi vazduhoplovstva tajvana

Miraž 2000 je francuski višenamenski borbeni avion koji je razvila Dassault Aviation 1970-ih. Bio je glavni lovac francuskog ratnog vazduhoplovstva krajem 20. i početkom 21. veka i usvojen je od strane vojske nekoliko zemalja.

Miraž lovci nisu poslednja reč tehnologije ali nisu ni F-16

Oleksi Hetman, ukrajinski veteran i major u rezervnom sastavu, pomenuo je potencijalni uticaj, karakteristike, rokove pripreme i broj lovaca Miraž 2000-5 koje Francuska planira da donira Kijevu u intervjuu za glasilo New Voice 7. juna.

„Ovo su avioni četvrte generacije. Naravno, ne možemo reći da su najmoderniji, ali čak i F-16 koje čekamo su i dalje četvrta generacija, a ne peta“, rekao je on.

„Mnogo zavisi od toga koliko se modernizuju. Kada Makron kaže da je ovo peta verzija. Šta znači modernizovan? Ćelija ista, motor isti, možda malo moćniji. Glavna stvar je elektronika, radar i rakete koje će avion koristiti“, rekao je ukrajinski veteran.

Iako Hetman veruje da će avioni Miraž ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage, on je primetio da oni neće promeniti igru.

,,F-16 je bolji jer može da se koristi i kao jurišni avion i kao laki bombarder, što znači da je višenamenska, letačka platforma koja se može prilagoditi za različite vrste borbe. Miraž je isključivo lovac. Ali kombinacija oba mislim da će nam pomoći da uzvratimo.”

Ukrajini treba „najmanje 100 aviona. Dvadeset ili trideset je ništa, ali to neće sve promeniti“, rekao je on, izrazivši iznenađenje brzinom transfera koju je najavio Makron.

,,Nismo mogli da obučimo ljude na F-16 godinu i po dana, ali možemo li vrlo brzo naučiti leteti Miražom? Nešto tu ne štima. Makron kaže da će prebaciti lovce i obučiti pilote. Koliko će ovo trajati? Godinu dana? Znači imaćemo ih ne ranije od 2025. godine“ , rekao je Hetman.

Lovac Mirage 2000 ukratko

Dassault Mirage 2000 je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je 1970-ih razvio Dassault. U službi u Francuskoj od 1984. godine, kao glavni borbeni avion francuskog ratnog vazduhoplovstva do 2010. godine.

dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva
dassault mirage 2000c francuskog vazduhoplovstva

U upotrebi je u nekoliko zemalja Azije, Evrope i Latinske Amerike.

Linija za sklapanje Miraž 2000 zaustavljena je 2007. godine nakon isporuke poslednjeg aviona (poslednji Mirage 2000 isporučen je Grčkom ratnom vazduhoplovstvu 23. novembra 2007. godine).

Francusko vazduhoplovstvo zamenilo je avion Miraž 2000 višenamenskim lovcem Dassault Rafale, koji je ušao u službu 2006. godine.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2335 km/h
Domet:1445 km
Maksimalna visina leta:18.300 m

Varijante:

  • Miraž 2000C – lovac-presretač jednosed, osnovna modifikacija;
  • Miraž 2000B – dvosed za borbenu obuku modifikacije 2000C;
  • Mirage 2000D – udarni lovac-bombarder koji nosi konvencionalno oružje;
  • Miraž 2000E – višenamenski lovac dizajniran za izvoz;
  • Mirage 2000ED – dvosedna verzija za borbenu obuku modifikacije 2000 E;
  • Mirage 2000N – udarni lovac-bombarder, nosilac nuklearnog oružja;
  • Miraž 2000R – izviđački avion sa jednim sedištem;
  • Mirage 2000S – izvozna verzija 2000D, koja se proizvodi od 1994. godine;
  • Mirage 2000-5 – unapređena verzija za izvoz;
  • Mirage 2000-5F – unapređena verzija za francusko ratno vazduhoplovstvo, može da nosi MICA-EM vođene rakete sa aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja primenjuje princip “fire-and-forget/ispali i ne razmišljaj”;

9 KOMENTARA

  1. Kakvi mirazi I kakva preokret pa I Dio f 16 ce drzati u zapadnim zemljama a nemaju ni pilota to je samo da gine sto vise ukrajinaca da se zeleni I bratija bogati kao I svugdje a kada ih svedu na kijevsku tegiju tesko narodu, Rusima se ne zuri ostalima da ekonomije pozaostaju jer se gase firme stare po 100 I vise godina

    3
    3
  2. kakve li glupe konstatacije..pa miraž vredi ko pet ruskih kanti ne po novcu već po efikasnosti i samim tim neće promeniti tok rata već če ga ubrzati, ubrzaće raskantavanje rusa

    3
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave