NaslovnaNovostiRuska najnovija haubica 2S43 Malva uništila most u Ukrajini jednim udarcem Krasnopolja...

Ruska najnovija haubica 2S43 Malva uništila most u Ukrajini jednim udarcem Krasnopolja [VIDEO]

Video snimak pojavio se na mreži 8. juna na kojem se vidi najnovija samohodna haubica ruske vojske 2S43 Malva kako jednim pucnjem potpuno uništava most koji koriste ukrajinske snage u pravcu Harkova.

Malva je zasnovana na specijalnoj šasiji na točkovima BAZ-6010-027 8×8 i naoružana topom 2A64 kalibra 152 mm, koji ima domet veći od 24 kilometra sa brzinom paljbe od 7 metaka u minuti. Haubica obično nosi do 30 granata.

Sa operativnom masom od 32 tone, Malva je mnogo mobilnija od guseničarskih samohodnih haubica koje su takođe i mnogo teže. Dizajneri su odustali od ugradnje topovske kupole i rezervisanja mesta za montažu topova na šasiji, što je omogućilo smanjenje težine vozila.

Zahvaljujući tome, “Malva” se može transportovati transportnim avionima tipa Il-76. Težina kompleksa je oko 32 tone.

Haubica je vrlo verovatno gađala most u Harkovu koristeći metak Krasnopolj. Laserski vođena artiljerijska granata naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom koja teži između 6,50 i 11 kilograma i ima domet od 20 do preko 40 kilometara, u zavisnosti od verzije.

Za obeležavanje ciljeva za granate Krasnopolj koristi se laserski označivač, koji može da nosi pešadija, montiran na kopnena vozila ili može biti instaliran na bespilotne letelice.

Malva je prošle godine uspešno završila državna testiranja, a prvi put je primećena ukrajinskim dronovima u zoni takozvane specijalne vojne operacije u Ukrajini tek pre neki dan.

Najnovija 152 mm samohodna artiljerija na točkovima 2S43 Malva završila je testove prošle godine. Ugovor o isporuci ruskih trupa samohodnih topova Malva potpisan je u avgustu 2023. godine. Haubica na točkovima pored bolje mobilnosti će verovatno biti i brža i jeftinija za izradu od pandana na gusenicama.

prvi ruski samohodni artiljerijski sistem malva primećen u ukrajini
prvi ruski samohodni artiljerijski sistem malva primećen u ukrajini

2S43 Malva je razvio Centralni istraživački institut Burevestnik (deo Uralvagonzavoda). Haubica je prvi put predstavljena 2019. godine u zatvorenom režimu. Ovi sistemi su navodno prvi put raspoređeni u Ukrajini još u februaru 2024. godine.

Uporedo sa sistemom Malva nastali su i samohodni minobacač 82 mm Drok na točkovima 4×4, samohodna haubica kalibra 120 mm Floks na točkovima 6×6 kao i 120 mm Magnolija samohodni artiljerijski sistem na bazi guseničarskog zglobnog amfibijskog terenskog vozila.

Floks je montiran na šasiju  kamiona Ural, 120mm Magnolija je zasnovana na guseničnoj dvodelnoj šasiji za operacije na mekom tlu, a Drok je zasnovan na šasiji Taifun-K.

Malvin top 2A64 je već u upotrebi u ruskoj vojsci, a koristi se u samohodnim artiljerijskim postrojenjima Msta-S.

Tešku šasiju visoke pokretljivosti BAZ-6010-027 pokreće dizel motor YaMZ-8424.10, koji razvija 470 KS. Motor je uparen sa 9-stepenim menjačem.

Malva je i prošle godine učestvovala u eksperimentalnim borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine i prema tvrdnjama ruskih stručnjaka, dokazala svoju visoku efikasnost i potvrdila svoje karakteristike.

2s43 malva
2s43 malva

Samohodna haubica na točkovima 2S43 “Malva” je po mnogo čemu slična svom analogu francuskom CAESAR, koji se takođe isporučuje u Ukrajinu. Međutim, po nizu pokazatelja, rusi tvrde da je njihov razvoj superiorniji od francuskog konkurenta.

Haubica kalibra 152 mm je dizajnirana za uništavanje neprijateljskih komandnih utvrđenja, odbrambenih objekata, artiljerijskih i raketnih baterija, kolona opreme i tako dalje. Haubica sa otvorenom instalacijom artiljerijske jedinice montiran je na osnovu kamionske šasije 8×8.

8 KOMENTARA

  1. 11kg eksploziva plus udarac moze da presece jedno polje mosta , anne da unisti ceo most. Ovo tvrdim kao rez. Oficir koji je ucestvovao u ratu kao inzenjerac. Takodje sam po struci gradjevinac koji je izgradio dosta mostova.

    6
    1
  2. Граната од 155 мм уништава мост? Од чега је мост од дрвета? Пре него што пренесете овакве лажи и пропаганду знајте да мост има озбиљну статику која мора да издржи озбиљна оптерећења. Колико је она тежак камион?

    4
    5
    • ovo je mali most, mozda je bio i ostecen vec….ovo nije most preko Dunava nego preko nekog kanala…zavisi i koja je glava koriscenja cime je punjenje…velika verovatnoca je vec bio ostecen i da je ovo bio zavrsni udarac…ovo moze da lici i da je most bio miniran i da je tako srusen….

    • Ако не замераш на детаљисању: овде се јасно види да је мост пресечен, а да није, свакако, типа Панчевачки мост или нека друга стрвина.
      Пре бих рекао да је ово пре свега демонстрација прецизности, а да је моћ да другом месту. Надам се да си сагласан.

      • Констатација о демонстрацији прецизности има смисла. Јесте импресивно. Само једна граната, без било какве корекције ватре.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave