NaslovnaNovostiRuskoj vojsci uskoro stižu najnovije samohodne haubice „Malva“

Ruskoj vojsci uskoro stižu najnovije samohodne haubice „Malva“

Najnovija ruska samohodna haubica „Malva“ proša je državna ispitivanja i uskoro će početi da ulazi u aktivnu službu.

O tome je za TASS pričao generalni direktor koncerna Uralvagonzavod Aleksandar Potapov, izjavivši da će uskoro početi slanje ovih haubica vojnicima.

Jedna od novina ruskog vojno-industrijskog kompleksa predstavljena je na izložbi naoružanja MILEX-2023 koja se održava ovih dana u Minsku, Belorusiji.

Samohodna haubica na točkovima 2S43 “Malva” je po mnogo čemu slična svom analogu francuskom CAESAR, koji se takođe isporučuje u Ukrajinu. Međutim, po nizu pokazatelja, rusi tvrde da je njihov razvoj superiorniji od francuskog konkurenta.

Francuska je u prvoj turi, još 2022 godine, isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica Cezar. Iako zadaje muke Rusima, nije se proslavila. Njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio francuski list Le Figaro.

Samohodna haubica Malva poseduje top kalibra 152 mm postavljen na četvoroosovinsku šasiju BAZ-6610-027 sa pogonom na sva četiri točka. Dizajneri su odustali od ugradnje topovske kupole i rezervisanja mesta za montažu topova na šasiji, što je omogućilo smanjenje težine vozila.

2S43_Malva_152mm_8x8
Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8×8 na vojnoj paradi u Nižnjem Novgorodu 9. maja 2021

Zahvaljujući tome, “Malva” se može transportovati transportnim avionima tipa Il-76. Domet gađanja je više od 24 km sa brzinom paljbe od 7 metaka u minuti.

Haubica je počela da se razvija u Centralnom istraživačkom institutu Burevestnik 2019. Krajem 2022. Malva je već završila pun ciklus testiranja. Trenutno je u toku montaža prve eksperimentalne serije ovih artiljerijskih sistema.

Malvu je razvio Centralni istraživački institut Burevestnik (deo Uralvagonzavoda) tokom razvoja Sketch-a. Uporedo sa sistemom Malva nastali su i samohodni minobacač 82 mm Drok na točkovima 4×4, samohodna haubica kalibra 120 mm Floks na točkovima 6×6 kao i 120 mm Magnolija samohodni artiljerijski sistem na bazi guseničarskog zglobnog amfibijskog terenskog vozila.

Floks je montiran na šasiju kamiona Ural, 120mm Magnolija je zasnovana na guseničnoj dvodelnoj šasiji za operacije na mekom tlu, a Drok je zasnovan na šasiji Taifun-K.

Haubica kalibra 152 mm je dizajnirana za uništavanje neprijateljskih komandnih utvrđenja, odbrambenih objekata, artiljerijskih i raketnih baterija, kolona opreme i tako dalje. Haubica sa otvorenom instalacijom artiljerijske jedinice montiran je na osnovu kamionske šasije 8×8.

Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8x8
Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8×8

Prema rečima dizajnera, maksimalni domet paljbe samohodnog topa trebalo bi da dostigne 24,5 kilometara. Navodi se da vozilo može da nosi 30 granata raznih vrsta. Masa samohodnih topova je 32 tone. „Malva“ koristi top 2A64, koji je već u upotrebi u ruskoj vojsci, a koji se posebno koristi u samohodnim artiljerijskim postrojenjima Msta-S.

Ovaj artiljerijski sistem koristi tešku šasiju visoke pokretljivosti BAZ-6010-027. Pokreće ga dizel motor YaMZ-8424.10, koji razvija 470 KS. Motor je uparen sa 9-stepenim menjačem.

4 KOMENTARA

  1. Топ је оруђе које има угао опаљења пројектила или гранате испод 45 степени.Хаубица је оруђе која може да постигне “убацни” угао изнад 45 степени.Рецимо као минобацач, само са много већим дометом и разорнијом миницијом.
    Највећи домет оруђе има при углу блиском 45 степени.

  2. Top se misli na sistem cijevi sa hidraulično elastičnim sistemom i ne vidim da je pogrešan, a termin “metak” je ispravniji od termina “granata” jer metak čine projektil + barutno punjenje i sve se ispaljuje, dakle cio metak. Tekst je po meni ispravan i korektno napisan, osim što haubica proizvedena 2023. godine, bi trebala da ima bolje performanse (domet, kadenca i težina).

  3. Da li znate razliku između topa i haubice? Kažete da ova haubica ima top… to pokazuje neznanje o ovoj materiji. Haubica ne ispaljuje 7 metaka nego 7 granata u minuti. I na kraju balistička putanja cevi topa je položenija u odnosu na balističku putanju zrna granate haubice

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave