NaslovnaNovostiBelorusija: Špijunski satelitski snimci 'otkrivaju' novu brigadu naoružanu nuklearnim raketama Iskander

Belorusija: Špijunski satelitski snimci ‘otkrivaju’ novu brigadu naoružanu nuklearnim raketama Iskander

Prema novoobjavljenim satelitskim snimcima, čini se da se u Belorusiji formira nova vojna brigada naoružana ruskim raketnim sistemima Iskander.

Vest se smatra posebno zabrinjavajućom za zapad jer dolazi u senci novih „raketnih pretnji” Vladimira Putina, pri čemu je Belorusija ruska saveznička država.

Na terenu vojne jedinice u Asipoviču grade se dva nova hangara, koja liče na skloništa za Iskandere izgrađene pre godinu dana. Tu se prema tvrdnjama stručnjaka sa zapada rekonstruiše i napuštena kasarna i upravna zgrada.

Servis Radio Sloboda “dobio je” i objavio satelitske snimke ovih hangara.

U artiljerijskoj jedinici № 12147 nalazi se 465. raketna brigada, čije jedno odeljenje ima raketni sistem Iskander-M koji može da nosi nuklearne bojeve glave. Moguće je da u Belorusiji postoje dve takve jedinice.

Satelitski snimak od 19. maja 2024. prikazuje građevinske radove na većem delu vojne baze u kojoj se nalaze Iskanderi. U toku je rekonstrukcija dva napuštena objekta, verovatno kasarna i menza ili štab.

U izgradnji su i dve nove šupe, slične onoj izgrađenoj pre godinu dana za Iskandere. Pored njih se vide obrisi još dva velika temelja.

Belorusija je u martu 2023. objavila da je pustila u rad ruske raketne sisteme Iskander nakon što su njihovi operateri prošli obuku u Rusiji. Rakete su sposobne da pogode ciljeve u dometu do 500 kilometara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Nakon završene teorijske obuke, operateri su izveli praktičnu obuku na strelištima Belorusije“, saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Putin je najavio plan da Belorusiji da nuklearne rakete Iskander. Sistemi su isporučeni u decembru 2022 , a Minsk je preuzeo punu kontrolu u februaru 2023. godine.

Iskander

Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander – Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M“ je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

ISKANDER
ISKANDER

Ima visoku manevarsku sposobnost i sposobnost savladavanja protivraketnih odbrambenih sistema, što ga čini veoma efikasnim sredstvom za udaranje.

Balistička raketa je razvijena za operativne udare kratkog dometa. Navedeno je da je sposobna za domet od 500 km, iako je trenutno dokumentovan domet od 415 km. 

Verzija sistema „M“ je naoružana sa dve rakete 9M723. Prema izvorima, brzina leta svake rakete je između 6 i 7 maha. Svaka raketa 9M723 dostiže maksimalnu visinu leta od 6 do 50 km. 

Karakteristika 9M723 je da nema balističku putanju, ali može biti naoružana nuklearnom bojevom glavom. Rusi tvrde da projektil ima i stelt svojstva.

Od lansiranja, 9M723 kreće se nepravilno. Time se, prema ekspertima, želi izbeći njeno presretanje i uništenje drugom vrstom projektila – antibalističkim.

Rusija je povećala proizvodnju balističkih raketa 9M723 nakon početka takozvane specijalne vojne operacije u Ukrajini pre više od dve godine.

Putanja 9M723 je haotična, odnosno ova raketa stalno manevriše u letu kako bi izbegla presretanje. Detaljno o sistemu Iskander možete pročitati ovde.

Poslednjih meseci ruska vojska je koristila sistem Iskander protiv mnogo visoko vrednih ciljeva kijevskih snaga, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane velikog dometa MIM-104 Patriot koje su isporučile Sjedinjene Američke Države.

Treba napomenuti da je preciznost ruske rakete Iskander-M OTRK primetno povećana uzimajući u obzir iskustvo upotrebe municije u zoni “specijalne vojne operacije”. Na ovu temu govorio je u emisiji „Vojni prijem” na TV kanalu Zvezda generalni direktor Holdinga visokopreciznih kompleksa Oleg Rjazancev.

Zašto su napadi balističkim raketama opasni, pogotovo raketama 9M723?

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

iskander
iskander

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

11 KOMENTARA

 1. Ако пребаци преко Беринговог мора одмах је интерконтинентал😀

  2
  2
 2. Rusija ima Iskander rakete i nema potrebe da ih lansira iz Belorusije. One su interkontinentalne. Moguće je da se ovi snimci, ko zna gde napravljeni, koriste za dalju eskalaciju. Situacija na frontu nije onakva kakvu je NATO očekivao, treba izdržati do izbora u novembru.

  19
  1
   • U pravu si, pogrešio sam, nisu tolikog dometa. Samo, poenta nije u tome, već u drugom delu komentara.
    Ali da, pogrešio jesam.

  • Lepo ti gore piše da Iskander ima domet 500km i ti kažeš da je interkontinentalna… Pobrkao si ih sa Voevoda, Topolj, Sarmat ili Jars raketama…

   11
   1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave