NaslovnaNovostiHipersonične rakete u Belorusiji usmerene na NATO će integrisati taktičke nuklearne bojeve...

Hipersonične rakete u Belorusiji usmerene na NATO će integrisati taktičke nuklearne bojeve glave

Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta najavio da će taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno na teritoriju susedne Belorusije, dok je snažno naznačio da će ono biti integrisano u arsenal balističkih raketa Iskander stacioniran u zemlji.

„Mi smo Belorusiji predali naš dobro poznati i veoma efikasan sistem Iskander koji može da nosi nuklearno oružje“, naveo je on, elaborirajući „3. aprila počinjemo obuku posade, a 1. jula završavamo izgradnju specijalno skladište za taktičko nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji.”

raketni-sistem-iskander-
raketni sistem Iskander

Priznajući da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko “dugo postavljao pitanje razmeštanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije”, predsednik Putin je takođe istakao da je raspoređivanje delimično odgovor na Britanske isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini.

Prema Putinovim rečima, aranžman sa Belorusijom bi odražavao kontroverzne sporazume o podeli nuklearnog oružja koje Sjedinjene Države imaju sa nekoliko svojih saveznika u NATO-u, a koji im omogućavaju da se obučavaju za upotrebu američkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji kojoj bi im bio omogućen pristup u slučaju rata.

Tako bi nuklearno oružje ostalo u ruskom pritvoru, ali bi se beloruske snage obučavale da ga koriste i prime u slučaju rata. Kao bezbednosni partner Rusije u Evropi, Belorusija ostaje jedina zemlja u regionu sa kojom može da postigne sporazum o podeli nuklearne energije.

Predsednik Putin je rekao da je 10 aviona beloruskog vazduhoplovstva već opremljeno za isporuku taktičkog nuklearnog oružja, iako se očekuje da će arsenal Iskander biti primarno sredstvo isporuke.

Predsednik Putin je još u junu 2022. nagovestio da bi beloruska flota Su-25 aviona za blisku vazdušnu podršku mogla da bude modifikovana da nosi taktičko nuklearno oružje, iako je njihova podobnost za takvu ulogu i dalje upitna. Najpogodniji beloruski udarni avioni za nuklearnu isporuku MiG-25BM i Su-24M su rashodovani i izvezeni u Sudan.

Zemlja raspolaže znatnim arsenalom taktičkih balističkih projektila Točka, prethodnika Iskandera kraćeg dometa, koji takođe može biti opremljen za nuklearne napade, iako je to malo verovatno. Pored Iskandera, uz rusku podršku se navodno razvija i domaći beloruski derivat Iskandera.

Uporedna slika sistema Tocka i Iskander
Uporedna slika sistema Tocka i Iskander

Kao najpoznatiji post-hladnoratovski taktički balistički raketni sistem, Iskander, koji je ušao u službu 2006. godine, bio je borbeno testiran protiv gruzijskih snaga dve godine kasnije i od tada je bio najrasprostranjenije rusko sredstvo protiv površinskih nuklearnih snaga. Mogućnosti uključuju domet od 500 km, visoku preciznost, korišćenje napredne polubalističke putanje, ekstremnu manevarsku sposobnost i abnormalnu hipersoničnu terminalnu brzinu od 8,7 Maha što ga čini ekstremno teškim za presretanje.

Sistem je posebno cenjen zbog svoje asimetrične vrednosti pošto se postsovjetska ruska vojska suočila sa nepovoljnim konvencionalnim balansom u odnosu na NATO.

Belorusija i Rusija su ojačale vojnu saradnju od kraja 2020. godine, kada su obe navele da zapadne zemlje pokušavaju da podrže svrgavanje beloruske vlade izazivanjem socijalnih nemira, istovremeno uvodeći ekonomske sankcije Minsku.

ISKANDER
ISKANDER

Usred visokih tenzija sa NATO-om krajem 2021. godine, Rusija je više puta letela nuklearnim bombarderima iznad Belorusije u demonstraciji sile prema NATO-u, dok je predsednik Lukašenko snažno ukazao da bi njegova zemlja mogla da bude domaćin ruskog nuklearnog oružja – ističući da je infrastruktura za takvo oružje iz sovjetske ere ostala netaknuta uprkos pritisaka Zapada 1990-ih da se uništi.

Belorusija je od tada bila domaćin sve većeg broja vrhunskih ruskih sredstava, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane S-400 i lovce Su-35 koji su tamo preraspoređeni u januaru 2022. godine, pri čemu su tamošnje baze značajno ojačale poziciju Rusije protiv NATO-a i olakšale udar ka Ukrajini.

Iskander uništava sistem Buk u Ukrajini

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave