NaslovnaNovostiRusija istakla 6 „smrtonosnih sistema oružja“ iz ukrajinskog rata za kojima vlada...

Rusija istakla 6 „smrtonosnih sistema oružja“ iz ukrajinskog rata za kojima vlada najveća potražnja

Ruska državna odbrambena kompanija Rosoboroneksport objavila je na sajmu Aero India 2023 da su ruske odbrambene kompanije spremne da potpišu nove izvozne ugovore uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku, saopštio generalni direktor Aleksandar Mihejev na sajmu Aero India 2023.

Što je najvažnije, Mihejev je rekao da su strane zemlje pokazale povećano interesovanje za nekoliko sistema naoružanja „u pozadini specijalne vojne operacije“.

„Istovremeno, vredi napomenuti da je u poslednje vreme poraslo interesovanje naših partnera za savremene ruske proizvode, posebno za helikoptere Ka-52E i Mi-171Š, lovce Su-57E i Su-35, operativne Iskander-E raketne sisteme, tenkove T-90M Proriv“, rekao je on.

Iskander-M

Jedna od raketa koje je Rusija u velikoj meri postavila protiv Ukrajine sa vrhunskom preciznošću i razornim udarom je Iskander-M. Reč je o jedinstvenom pokretnom balističkom raketnom sistemu sa dometom od 400 kilometara koji može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Povezan je sa umreženim sistemom senzora i projektila koji mogu brzo da pokrenu napade na mete. Pored toga, sadrži ometače za blokiranje aktivnih tragača i sposoban je za brze manevre u terminalnoj fazi. Posle borbenog uspeha, ova raketa je u decembru prošle godine isporučena i Belorusiji.

Izvoznu varijantu ove rakete, Iskander-E, navodno gledaju mnoge zemlje. Iskander-E je modifikovan smanjenjem njegovog dometa na nešto preko 280 kilometara. Tokom godina, ova raketa je izvezena u Jermeniju i Alžir, ali Rosoboroneksport koristi njihove nedavne borbene performanse da poveća svoj izvoz.

Ka-52 Aligator i Mi-171Š

Rusija je takođe uveliko rasporedila dva helikoptera, Ka-52 Aligator i Mi-171Š.

U maju 2022, šef Rosoboroneksporta je izjavio: „Pomno pratimo korišćenje našeg borbenog hardvera u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Uspešno se primenjuju vojni helikopteri Ka-52 i Mi-28N i izvozna verzija Mi-8AMTŠ Mi-171Š.

Aligator je napredni jurišni helikopter raspoređen da uništi ukrajinske tenkove i kopnene formacije koristeći svoj napredno naoružanje.

ruski helikopter ka 52 poslat amerikancima na proucavanje
ka 52

Za razliku od toga, Mi-171Š je vojni transportni helikopter posebno dizajniran za rad u borbenim misijama.

Iako je Rusija izgubila dosta jurišnih helikoptera Ka-52 u borbi, oni su dokazali svoju efikasnost poboljšanim odnosom snage i težine, manevrisanjem, performansama, operativnim karakteristikama, ugrađenom radio-elektronskom opremom, moćnim oružjem i odbrambenim paketom. Ka-52E je izvozna verzija ovog helikoptera.

Su-57 i Su-35

Druga grupa sistema koje Rusija želi da izveze su borbeni avioni Su-57 i Su-35. Su-35 je glavni lovac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS), super manevarski, dvomotorni, jednosed, borbeni avion koji je VKS u velikoj meri koristila u borbi protiv ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovi lovci su korišćeni za izvođenje suprotstavljenih napada na Ukrajinu. Rusija navodno prodaje 20 ovih aviona Iranu zbog rastućeg odbrambenog partnerstva između dve zemlje.

Su-57 Kh-59-ASM
Su-57

Iako se Su-35 borio od prvih dana sukoba, učešće stelt lovca pete generacije Su-57 potvrđeno je zvanično tek krajem prošle godine.

Stelt profil omogućava ovom avionu da obavlja borbene patrole i ispaljuje rakete dugog dometa, a da ne bude otkriven. Rusija mnogo polaže na izvoz ovog naprednog borbenog aviona.

T-90M

Sledeći na listi je T-90M, unapređena verzija tenka T-90 koji ima poboljšanu oklopnu zaštitu sa Relikt ugrađenim eksplozivno reaktivnim oklopom umesto prethodnog Kontakt-5, bolje naoružanje, bolji primarni senzor i poboljšanja kontrole vatre.

Opremljen je nuklearnom, biološkom i hemijskom zaštitom i automatskim sistemima za gašenje požara.

T-90M
T-90M

Tenkovi T-90 su se borili u nekoliko navrata, uključujući i Ukrajinu. Rusija je izgubila nekoliko ovih tenkova na bojnom polju zbog protivtenkovskih topova i projektila koje je Ukrajina naširoko koristila. Međutim, napredne karakteristike ovih tenkova su neosporne.

Pored šest sistema koje je pomenuo generalni direktor, on je rekao i da su strani partneri zainteresovani i za borbena vozila za podršku tenkova (BMPT), teški bacački sistem TOS-1A, vođenu municiju za topovski artiljeriju, Orlan-10E i bespilotne Orion-E letelice, obalske raketne sisteme.

Pored nabrojanih, poželjni su raketni sistemi Club-S i Club-N, PVO raketni sistemi Pancir-S1, raketni sistemi PVO Viking, PVO sistemi Tor, MANPADS Igla-S i Verba kao i različiti sistemi za elektronsko ratovanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave