NaslovnaNovostiPVO lanser sistema Gvozdena Kupola onesposobljen iranskom vođenom raketom Almas u napadu...

PVO lanser sistema Gvozdena Kupola onesposobljen iranskom vođenom raketom Almas u napadu Hezbolaha

Lanser sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ je onesposobljen u napadu Hezbolaha. Kako navode brojni izvori, instalacija je ozbiljno oštećena nakon što je na nju lansirana protivtenkovska municija.

Vrlo je izvesno da će lanser sada verovatno zahtevati zamenu, jer kako se po fotografiji čini, ne može se popraviti.

Prvobitno su se pojavile informacije da su napad izveli operateri libanske grupe Hezbolah raketama ALMAS, međutim, sudeći po oštećenju lansera, postoji i mogućnost da je napad izveden malom municijom, poput kamikaza drona.

Treba napomenuti da se na snimku vidi uprošćeni stacionarni lanser, koji košta manje od punopravnog lansera, ali je čak i takav gubitak osetljiv za Izrael. Sa druge strane, proizraelski izvori vesti sugerišu da je u pitanju mamac.

Protivtenkovski sistem Almas

Ukoliko je u pitanju zaista bila raketa Almas, u pitanju je inače kopija izraelske porodice ATGM Spike koju je Iran prvi predstavio pre četiri godine. Iran je navodno bio u stanju da kopira sistem izraelske proizvodnje zahvaljujući nekoliko projektila koje je zarobio Hezbolah tokom Libanskog rata 2006.

Iran je do sada pokazao tri verzije Almasa sa dometom od 4-10 kilometara i mogućnošću lansiranja sa zemlje ali i iz vazduha. Baš kao i ATGM Spike, Almas je opremljen elektrooptičkim ili infracrvenim tragačem.

Iranska replika izraelske rakete SPIKE u Ukrajini
Almas Iran

Raketa ima funkciju napada odozgo, što znači da može da gađa oklopna vozila odozgo. Almasov zemaljski lanser je skoro identična kopija komandne i lanserske jedinice Spike.

Posedovanje Almas ATGM od strane Hezbolaha nije iznenađujuće. IRGC je uvek snabdevao grupu najnovijim sistemima oružja proizvedenim u Iranu.

Projektil predstavlja ozbiljnu pretnju za ID. Njegove udarne karakteristike znače da bi teoretski mogao da porazi izraelski glavni borbeni tenk Merkava Mark 4M koji je opremljen sistemom aktivne zaštite Trophy.

Originalni Spike NLOS

Spike NLOS (Non-Line-of-Sight) je precizno vođeni raketni sistem koji je razvio Rafael Advanced Defence Systems, izraelska odbrambena kompanija. Sistem je dizajniran da angažuje i uništava ciljeve koji su skriveni od direktne linije vida, kao što su oni iza zidova, zgrada ili drugih prepreka.

Sistem Spike NLOS se sastoji od projektila, lansera i sistema za navođenje. Raketa ima domet do 25 kilometara i može se navesti do cilja pomoću kombinacije GPS i elektro-optičkih/infracrvenih senzora. Lanser se može montirati na vozilo ili koristiti u prenosivoj konfiguraciji, a njime može upravljati jedan vojnik.

Spike

Spajk NLOS je uspešno korišćen u borbenim operacijama od strane izraelskih odbrambenih snaga i izvezen je u nekoliko zemalja. Njegova sposobnost da gađa skrivene mete sa izuzetnom preciznošću čini ga vrednim sredstvom i za odbrambene i za ofanzivne vojne operacije.

Iron Dome (Gvozdena Kupola) ukratko

Raspoređene u južnom Izraelu 2011. nakon rata između Izraela i Hezbolaha, SAD su pomagale i finansirale razvoj odbrambenog raketnog sistema kratkog dometa. Oni su doprineli najmanje 1,6 milijardi dolara sistemu Gvozdene kupole od 2011. do 2021. godine, plus još jednu milijardu 2022. godine.

Sastoji se od radarske jedinice i kontrolnog centra koji može da otkrije obližnje projektile, kao što su rakete nakon lansiranja, i izračuna njihovu putanju i cilj, a sve ovo za nekoliko sekundi. To je neophodno, jer u odnosu na udaljenost od pojasa Gaze, Izraelci imaju samo 15 do 90 sekundi da pobegnu od nadolazeće rakete i zaklone se.

Sistem može da prati rakete dometa do 70 kilometara. Prema ekspertima, za zaštitu cele zemlje bilo bi neophodno 13 sistema. Izrael koristi i druge sisteme da se zaštiti. „Gvozdena kupola” je usmerena na rakete kratkog dometa.

Izraelske odbrambene snage su navele „da je svrha Gvozdene kupole da zaštiti izraelske građane od stalne pretnje raketama tako što će ih presresti“. ID je opisao Gvozdenu kupolu sa tri prideva: „Precizan, brz i sposoban“.

Naoružan raketama presretačima Tamir, odbrambeni sistem sposoban za više misija može da obori neprijateljske rakete i artiljeriju na udaljenosti do 70 kilometara. Napredni raketni sistem ima radarsku stanicu koja detektuje i prati putanju neprijateljskih projektila pre nego što lansira raketu da ih presretne. Rakete prate svoju metu elektro-optičkim senzorima i detoniraju u vazduhu kada se približe.

iron dome
iron dome

Iako Gvozdena kupola nema savršenu evidenciju presretanja, presrela je većinu neprijateljske vatre na izraelski vazdušni prostor, posebno tokom perioda jake vatre od strane Hamasovih boraca.

Međutim, Gvozdena kupola je samo jedan nivo onoga što se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane na svetu. Rakete imaju mnogo veći domet od projektila, ali imaju i nedostatak što su skupe. Procenjuje se da rakete Tamir lansirane iz Gvozdene Kupole koštaju oko 50.000 dolara.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave