NaslovnaNovostiNebično ponašanje američkog drona RQ-4B u oblasti Crnog mora: Nestanak sa radara...

Nebično ponašanje američkog drona RQ-4B u oblasti Crnog mora: Nestanak sa radara i dešavanja iznad teritorije Rumunije

Neobična dešavanja prijavljena su na sajtu Flightradar24, prema kojem je 06.04.2024. godine američki strateški istraživački dron RQ-4B Global Hawk izveo let iznad Crnog mora i u oblasti rumunske obale blizu granice sa Ukrajinom.

Čest gost Crnog mora, dron, registarskog broja 10-2045 i radio pozivnog znaka FORTE12, poleteo je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji. Nastalo je preko Crnog mora sa teritorije Bugarske (južno od Varne).

Kasnije je bespilotna letelica krenula ka istoku Crnog mora, odakle se vratila i ušla na teritoriju Rumunije, leteći u priobalnom području. Američki dron se približio na udaljenosti od oko 30 kilometara od grada Izmaila u Ukrajini (Odeska oblast). Let drona je ponovo nastavljen iznad Crnog mora, ka njegovoj istočnoj strani.

Treba napomenuti da je svaki put kada je prošao pola Crnog mora ka ruskoj obali, dron je nestajao sa radara nakon što su operateri verovatno isključili transponder kako bi dron „postao nevidljiv”.

Međutim, iako se nije pojavio na civilnim radarima, dron se može otkriti vojnim putem u okviru ruskog sistema PVO.

Ruska štampa je objavila da je oprezna evolucija američkog drona bila usmerena na izbegavanje incidenata sa ruskim avionima, uključujući njegovo stavljanje pod „kišobran protivvazdušne odbrane“ Rumunije.

Ranije su brojni vojni izvori sugerisali da bi vlasti u Moskvi trebalo doneti odluku da se suprotstave američkim bespilotnim letelicama RQ-4B Global Hawk, koje deluju u oblasti Crnog mora.

Većina ruskih eksperata, koji su komentarisali informacije koje su se pojavile, istakle su potrebu da se odgovori na aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka koje sprovodi SAD u regionu Crnog mora.

Ovo, zajedno sa prebacivanjem nekih AWACS aviona ukrajinskoj vojsci, koja se obučava u Švedskoj, predstavljaju ozbiljnu pretnju za ruska vojna postrojenja na Krimu.

Kako prenose mediji, Moskva do sada nije reagovala na akcije SAD u regionu, iako su one rezultirale slanjem informacija Oružanim snagama Ukrajine i usmeravanjem raketa koje koriste na ciljeve na poluostrvu Krim.

su 27 i mq9 reaper
su 27 kroz objektiv drona mq9 reaper

Samo jednom je ruska vojska intervenisala protiv američkog drona iznad Crnog mora, prskajući ga kerozinom koji je ispustio lovački avion. Međutim, u pitanju je bila demonstracija Moskve šta se sve može dogoditi, a nakon diplomatskih sporova koji su usledili, Rusi nisu ponavljali akcije u ovom pravcu.

Zbog ovakvog položaja Moskve, gubici ruske vojske u Crnomorskom regionu rastu. A nakon prebacivanja raketa ATACMS ukrajinskoj vojsci, one mogu još više da se povećaju. Pod ovim uslovima, ruska odluka da se suprotstavi američkim dronovima u ovoj oblasti ne bi bila nimalo iznenađujuća.

Oružane snage Rusije nevoljno tolerišu aktivnosti obaveštajnih službi NATO-a u neposrednoj blizini granica Ruske Federacije. I pored toga što neki smatraju da je najefikasniji metod borbe protiv američkih dronova kerozin izbačen sa ruskih lovaca, ne treba potcenjivati mogućnosti elektronskog ratovanja, a to se ujedno može se smatrati poslednjim upozorenjem pred borbeno dejstvovanje.

Pored Global Hawk-a i Reaper-a, druge letelice koje SAD i NATO-a koriste oko Crnog mora su E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS), E-3 Airborne Warning Control System (AWACS), RC-135 Rivet i EC-135.

Da li je udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Global Hawk RQ-4B ukratko:

Global Hawk RQ-4B je visokoletačka, strateška bespilotna letelica za izviđanje i nadzor koja je u upotrebi u američkim oružanim snagama. Ovaj bespilotni sistem ima karakteristike koje ga čine izuzetno sposobnim za dugotrajne misije visokog nadzora i obaveštajne podrške. Evo nekoliko ključnih karakteristika Global Hawka RQ-4B:

1. Dugotrajne misije:

  • RQ-4B Global Hawk je sposoban za dugotrajne letačke misije koje traju i do 30 sati, omogućavajući dugotrajno nadziranje i prikupljanje obaveštajnih podataka.

2. Visina letenja:

  • Ova letelica može leteti izuzetno visoko, što je čini izuzetno teško uočljivom i sposobnom za široko područje izviđanja.

3. Napredni senzori:

  • RQ-4B je opremljen raznovrsnim naprednim senzorima, uključujući radare, elektro-optičke senzore, infracrvene senzore i druge, pružajući široki spektar informacija tokom misija.

4. Domet:

  • Sposobnost da pokrije velike udaljenosti čini Global Hawka RQ-4B odličnim sredstvom za globalno izviđanje i praćenje situacije.

5. Satelitska komunikacija:

  • RQ-4B ima mogućnost satelitske komunikacije, omogućavajući prenos podataka u realnom vremenu tokom leta.

6. Višenamenska upotreba:

  • Ova letelica se koristi u različitim vojnim i civilnim ulogama, uključujući nadzor, izviđanje, praćenje vremena, praćenje nepogoda i druge primene.

7. Usluge:

  • Global Hawk RQ-4B se koristi u Američkom ratnom vazduhoplovstvu (USAF) i u drugim američkim vojnim službama, pružajući podršku u strateškom izviđanju.

8. Modernizacija:

  • Kroz vreme, Global Hawk platforme su prolazile kroz različite faze modernizacije kako bi se održale i poboljšale njihove sposobnosti.

Ovi aspekti čine RQ-4B Global Hawka značajnim sredstvom u okviru američke vojne tehnologije, posebno u domenu visoko letačkog izviđanja i praćenja.

8 KOMENTARA

  1. Muki
    Da, Huti mogu a ovi “sofisticirani” Kremljoidi napunili gace.
    Veliki pravoslavci razmisljaju o nekretninama i biznisu.

  2. Izbacivanje sa radara moze biti zbog 2 stvari. Potiskivanje signala i smetnje ili iskljucivanje sa javne mreze. Sta je od toga cuce se za neki dan ili zaboraviti.

  3. rade šta god im se ćefne, imaju resurse i tehnologiju pa to ti je, ovim dronovima upravljaju iz nevade ili arizone, s rusi protiv dronova motkama biju .aaahahahaaa…i oni će protiv amerike?!?!..mršš breee!!

    1
    16
    • Koliko nečiji um treba da bude deformisan ili plaćen, da veliča “nešto”, nikako naciju, koja je iznikalo na kostima jedinih pravih “Amerikanaca”, koji su kroz vekove sa 60 miliona svedeni na 2 miliona !
      Neke belosvetske izrode, koji već decenijama izazivaju ratove i uništavanja u celom svetu, radi bolesne želje da imaju što više i novca ali pre svega VLASTI !!!
      Belosvetski incesoidni ološ koji je odgovoran za mučko ubistvo miliona Vijetnamaca, koje su spaljivali napalmom, zaprašivali kao buve, raznim otrovima, što i danas rade u celom svetu, osim u Rusiji naravno a od nedavno i Kini …
      Ma mogao bi ovako do sutra, deformisani umu !!!

      9
      1
      • zaprašivaju oni i rusiju, jer rusi i namaj s’čime da ih spreće, plus su korumpirani da dete svoje prodaju za pare, neegoo znaš šta,, kepec putin nosi pancir i kad je u kremlju…aaahahahaaa

        1
        6
      • @Miki/ Tako je : ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТУ КРВ ТЕЧЕ! (Сви ово правило да стављте на крај својих коментара да сузбијами ово СВЕТСКО ЗЛО и пропагандно – да се људи освесте конацчно!)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave