NaslovnaNovostiAmerika lansirala hipersoničnu raketu koja stiže do Moskve za 30 minuta usred...

Amerika lansirala hipersoničnu raketu koja stiže do Moskve za 30 minuta usred pretnji Trećeg svetskog rata [VIDEO]

Moskva je udaljena vazdušnom linijom oko 9.500 km od Kalifornije, dok je Peking dalji za još 200 kilometara i oni se smatraju pretnjom za SAD.

Američka vojska je testirala hipersoničnu nuklearnu raketu dizajniranu da se suprotstavi rastućoj vojnoj pretnji iz Kine i Rusije.

Vojni zvaničnici su rekli da je svrha testa bila da se demonstrira “spremnost nuklearnih snaga SAD” i pruži “pouzdanost nuklearnog odvraćanja nacije” usred straha od rastuće pretnje izbijanja Trećeg svetskog rata, piše britanski tabloid.

Demonstracije su uključivale nenaoružana interkontinentalna balistička raketa Minuteman III (ICBM) koja je lansirana u 00:56 PT iz američke svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji.

Raketa je letela oko 6.500 kilometara pri brzinama većim od 24.000 kilometara na sat ka poligonu za testiranje na Maršalovim ostrvima u centralnom Tihom okeanu.

Američka vojska je u utorak ispalila hipersoničnu nuklearnu raketu usred trke u naoružanju sa Rusijom i Kinom.

„Ovo probno lansiranje označava početak izuzetne nedelje za naše rendžere i vazduhoplovce u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg, sa planiranim dva probna lansiranja iz zapadnog regiona“, rekao je admin američkih vazduhoplovnih snaga Brajan Titus.

SAD protiv Kine

Amerika se aktivno priprema za rat sa Kinom zbog sve većeg straha od “kineske invazije na Tajvan”.

„Ovi testovi su od ogromnog značaja, ne samo za odbranu naše nacije, već služe i kao ključni trenutak za demonstraciju izuzetnih sposobnosti i stručnosti našeg posvećenog tima“, naglasio je on.

sarmat vs minuteman 3
sarmat vs minuteman 3

Raketa je sposobna da postigne bilo koju metu širom sveta za samo 30 minuta nakon lansiranja, objavilo je američko vojno glasilo Air Force & Technology.

Moskva je udaljena oko 9.500 km od Kalifornije, dok je Peking dalji za još 200 kilometara, a obe zemlje se smatraju pretnjom za SAD.

ICBM je jedna od dve vrste raketa koje trenutno koristi Amerika, a druga su balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica (SLBM).

Titan je sposoban da se dostigne do mete udaljene više od 6.000 milja za manje od 30 minuta.

ICBM su vitalna komponenta nuklearnih snaga američke vojske, sposobne da isporuče nuklearni teret ciljevima širom sveta, ali je planirano da se povuku iz upotrebe do 2029. i zamene LGM-35A Sentinel ICBM.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je „raketni sistem Sentinel najisplativija opcija za održavanje bezbednog, efikasnog kopnenog dela nuklearne trijade i da će proširiti svoje mogućnosti do 2075. godine“.

Predstojeća raketa će zameniti oko 400 ICBM Minuteman III koje su trenutno u upotrebi više od 50 godina u zalihama u bazama američkog vazduhoplovstva u F.E. Voren, Vajoming Malmstrom, Montana i Minot, Severna Dakota.

Demonstracija od utorka je takođe bila prva od dva probna lansiranja za ovu nedelju, a sledeće je zakazano za sutra, u četvrtak.

Vazduhoplovna baza Vandenberg je dom 576. eskadrile za testiranje letova američkog vazduhoplovstva, koja je jedina posvećena ICMB test eskadrila u SAD.

lgm 30g minuteman iii
lgm 30g minuteman iii

Američki zvaničnici su rekli da takvi testovi nisu povezani sa globalnim vestima, već su rutinska lansiranja kako bi se osiguralo da sposobnosti ispunjavaju standarde, ali naravno da im niko ne veruje.

Američki odgovor ruskom potpredsedniku

Podsećamo, američke raketne demonstracije održane su manje od nedelju dana nakon što je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio da bi invazija na Ukrajinu mogla da se završi nuklearnom katastrofom.

Saopštenje, izdato 31. maja, rezultat je ukidanja ograničenja na ukrajinsko korišćenje američkog oružja za direktne napade na rusko tlo od strane predsednika Džoa Bajdena.

Pre nekoliko dana, marinci iz SAD i Filipina održali su zloslutne ratne igre na malim ostrvima nedaleko od Tajvana, spremajući se da krenu u vojne operacije sa Kinom.

Međutim, američki zvaničnici su rekli da takvi testovi nisu povezani sa događajima u svetu, već su uobičajeni.

Rusija i Kina su zvanično sklopile vojni savez koji nije direktno usmeren ali se smatra da je protiv SAD i NATO-a, a period u kome se nalazimo je posebno kritičan.

Podsetimo, probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III od strane američkog vazduhoplovstva iz novembra 2023. godine proteklo je neuspešno, o čemu smo tada pisali.

Minuteman III: Interkontinentalni balistički raketni sistem

Minuteman III predstavlja ključni deo nuklearnog odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj moćan raketni sistem je deo američke nuklearne trijade, zajedno sa podmorničkim balističkim raketama (SLBM) i bombarderima s nuklearnim sposobnostima. 

Minuteman program je započeo tokom Hladnog rata kada su Sjedinjene Američke Države razvijale nuklearne raketne sisteme kako bi održale ravnotežu moći sa Sovjetskim Savezom. 

LGM-30 Minuteman

Prvi Minuteman raketni sistem, Minuteman I, uveden je u upotrebu 1962. godine. Nakon toga, razvijen je Minuteman II, a potom i Minuteman III koji je uveden u upotrebu 1970. godine.

Tehničke karakteristike

  1. Domet i Preciznost: Minuteman III ICBM ima domet od oko 13.000 kilometara (oko 8.078 milja) i sposobnost za precizno gađanje ciljeva. To ga čini sposobnim da dopre do bilo koje tačke na svetu u relativno kratkom vremenskom periodu.
  2. Nuklearne Bojeve Glave: Ovaj raketni sistem može biti opremljen sa više nuklearnih bojevih glava (Multiple Independently Targetable Reentry Vehicles – MIRV). Svaka od ovih glava može biti usmerena ka različitim ciljevima nezavisno, čineći Minuteman III izuzetno efikasnim u razbijanju neprijateljske nuklearne odbrane.
  3. Odbrana: Minuteman III je stacioniran u raketnim silosima duboko u unutrašnjosti Sjedinjenih Američkih Država. Ova pozicija pruža dodatnu zaštitu i otežava neprijatelju da uništi raketni sistem pre nego što lansira raketu.
  4. Pouzdanost: Minuteman III je razvijen sa fokusom na pouzdanost i brzinu lansiranja kako bi osigurao da je uvek dostupan kao deo nuklearnog odvraćanja.

Nuklearno Odvraćanje

Minuteman III raketni sistem igra ključnu ulogu u nuklearnom odvraćanju Sjedinjenih Američkih Država. Njegova sposobnost za brzo lansiranje i precizno gađanje ciljeva čini ga moćnim sredstvom za odvraćanje potencijalnih napadača. 

Ideja je da potencijalni neprijatelji budu svesni da bi bilo kakav napad na Sjedinjene Američke Države izazvao razorni odgovor. Međutim lansiranje ICBM često se koristi i u političke svrhe kako bi se poslala određena poruka u pravom trenutku.

Modernizacija

Minuteman III sistem se stalno modernizuje kako bi se očuvala njegova pouzdanost i efikasnost. Američka vojska radi na razvoju naredne generacije ICBM pod nazivom Ground Based Strategic Deterrent (GBSD) koji će zameniti Minuteman III u narednim decenijama.

Ruski odgovor na Minuteman je Sarmat. Jurij Borisov, šef Roskosmosa, saopštio je nedavno da je posada strateškog raketnog sistema Sarmat zvanično stupila na borbenu dužnost.

Modernizacija nuklearnog arsenala SAD do 2026

SAD planiraju da modernizuju ceo svoj nuklearni arsenal u naredne 3 godine, prema ažuriranoj strategiji nacionalne bezbednosti koju je Pentagon objavio. Rusija predstavlja „nuklearnu pretnju“ za SAD i njihove saveznike, navodi se u dokumentu.

Klasa Ohio

U svom vojnom planiranju, Sjedinjene Države uzimaju u obzir da sukob sa upotrebom konvencionalnog naoružanja koji uključuje Rusiju ima „potencijal da eskalira do nuklearnog“ „nepredvidivog obima“, piše u dokumentu američkog Ministarstva odbrane.

Kao odgovor, prema strategiji, Sjedinjene Države nameravaju da izvrše „potpunu modernizaciju“ čitave nuklearne trijade.

Nuklearne podmornice klase Ohajo, naoružane sa po 14 balističkih projektila, koje su građene od kasnih 1970-ih do sredine 1990-ih, biće zamenjene brodovima klase Kolumbija, od kojih je prva porinuta u oktobru 2020. godine, a očekuje se da će ući u flotu početkom 2030-ih.

Strateške bombardere B-2A Spirit će zameniti B-21 Raider, koji je napravljen korišćenjem stelt tehnologije, a očekuje se da će ući u upotrebu 2026-27.

B-21 Raider
B-21 Raider

Sposobnost za brzo i precizno isporučivanje nuklearnih bojevih glava ovakve sisteme čine sredstvom za koji se smatra da doprinosi globalnoj stabilnosti, jer potencijalnim protivnicima šalje jasnu poruku da bi nuklearni konflikt bio katastrofalan za sve strane uključene.

14 KOMENTARA

  1. Samo nastavite da se i dalje igrate ovakvim “igračkama”, i da raspirujete ratove! Otićićemo svi u bestraga!

  2. Hahaha..jel isto onako kako su sleteli na mesec. Ko njima ista veruje taj je lud ili glup..opcinjen lazima hoolivuda. Oni snimaju spitove za Zelenskog, oni u studiju snimaju njihove rakete…a nedavno im projekat Hipersonicne rajete Dark Igl..pao posle 100 metara. .. Dajte malo realnosti..dosta vise hoolivuda koji je u rukama hazara.

  3. Bože, kakvi kreteni učestvuju u diskusijama na ovom stanju zvanom oružje on Line!yNaravno da je bojna glava hipersonična ali i sa balističkom putanjom,prave hipersonične glider glave lete u termo i mezo sferi i nikakva odbrana ni crni Aesa radari pa bili njihovi tr moduli bazirani na Ga-as ili Ga-nd nisu u stanju da prate i presreću prave hipersonike!

    • Сам си кретен. “Висиш” на интернету, покупуш неке термине које ни сам не разумеш, па се онда фрљаш овде к’о да си доктор наука.

  4. Boze da li je uopste iko sumnjao da ameri ne mogu dobaciti do bilo kog grada na planeti zemlji? Imaju 6000+ atomskih bombi. Svrha ovoga je valjda da pokazu da su spremni.

    2
    5
  5. 30 минута?! Ма неће то никада стићи ни до Москве а ни до било којег другог града, села, насеља у Русији и Кини. Одавно и Руси и Кинези могу те васповске крнтије збрисати до последње. Да није тако зар заиста мислите да би васповци оклевали да их употребе? Васповци су поган сој и ничега се не либе када треба нешто да украду, некога покоре, отму, злоупотребе, преваре… Воле да себе сматрају изузетнима!? Е па у побројаном су заиста изузетни. А што се тиче изузетности у нечему људском, цивилизованом, нормалном, коректном, поштеном, осим неким ретких изузетака, цео систем заснован на приватном власништву над капиталом, практично онемогућава било коју од побројаних. Ако неким чудом успеју да се ослободе флоскула о непогрешивости тржишта као свеопштег регулатора и капитализму као најпримеренијем систему људској природи (њиховој изгледа да заиста и јесте примерен), можда и успеју да опстану. У противном, развој људског дрштва ће их одбацити као друштвени и биолошки промашај.

    7
    1
  6. Hipersonicne rakete obicna propaganda,svaki IBCM ima hipersonicnu brzinu.Hipersonicne rakete imaju efekat ako nose nukl.glavu ili hemisko,ili biolosko oruzje.Vaznije od hipersonicnih raketa ,moderno vazduhoplovstvo i viseslojna PVO i drugi tipovi vojske.Klasicni hipersonicne rakete imajo mnogo tehnickih problema u zavrsnoj putanji leta,svaki moderni Pvo i AESA radar ,moze da ih rusi ,u dolasku.

    3
    1
    • Нема. Постоје само интереси. Није важно колико ће глава пасти због тога.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave