NaslovnaNovostiNATO predvođen SAD vežba „nuklearne udare“ na Rusiju, tvrdi FSB dok B-52H...

NATO predvođen SAD vežba „nuklearne udare“ na Rusiju, tvrdi FSB dok B-52H kruži oko Kaliningrada

„NATO priprema nuklearne udare na rusku teritoriju u blizini granice “, rekao je ruski general Vladimir Kulisov, prvi zamenik direktora i šef granične službe FSB, u intervjuu za novinsku agenciju RIA Novosti.

„U blizini ruske granice se povećavaju izviđačke misije NATO-a, povećava se intenzitet operativne borbene obuke trupa alijanse, tokom koje se razrađuju scenariji za izvođenje vojnih operacija protiv Rusije, uključujući nuklearni napad na našu teritoriju“, rekao je.

„Situacija zahteva preduzimanje odgovarajućih koraka za zaštitu i obezbeđenje naših granica“, naglasio je Kulišov, naglašavajući uočenu potrebu Rusije za odbrambenim merama kao odgovor na navodne provokacije NATO-a.

Podsetimo, a prema izvorima za praćenje avijacije na društvenim mrežama, dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress su 28.05.2024. izvršila specifičnu misiju oko Kalinjingradske oblasti Ruske Federacije u oblasti Baltičkog mora.

Američka letelica, sa radio pozivnim oznakama BARTH21 i BARTH22, poletela je iz vazdušne baze Ferford u Velikoj Britaniji. Prešavši Baltičko more, ušli su na teritoriju Litvanije.

Gore pomenute optužbe FSB prate nedavnu direktivu ruskog predsednika Vladimira Putina, kojom je vojsci naređeno da sprovede vežbe koje uključuju raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja. Moskva je navela pretnje sa Zapada kao opravdanje za ove manevre, što je izazvalo uzbunu širom međunarodne zajednice.

Dan ranije je desetogodišnji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da „Ukrajina ima pravo”, između ostalog, da napada „vojne ciljeve na ruskoj teritoriji”.

On je dodao da su „neki saveznici“ već ukinuli svoja ograničenja za svoje napade i da je, po mišljenju generalnog sekretara Severnoatlantskog saveza, „došlo vreme da se ukinu druga ograničenja“.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrija Peskova je u intervjuu listu Izvestija primetio da NATO koketira sa vojnom retorikom, povećava stepen eskalacije i pada u vojnu ekstazu.
Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući Stoltenbergove izjave, rekao da je on prekoračio svoja ovlašćenja.

borbeno lansiranje rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve
Na slici: borbeno lansiranje nenuklearne rakete iz sistema iskander na ukrajinske ciljeve. Iskander sistem takođe može lansirati projektil sa nuklearnom bojevom glavom

On je napomenuo da je generalni sekretar alijanse „već opkoljen od strane samih članica NATO-a“.

Šef italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, zamenik premijera Antonio Tajani, na pozadini izjava generalnog sekretara NATO-a, primetio je da Ukrajina treba da koristi zapadno oružje samo na teritoriji zemlje.

Uz eskalaciju situacije, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je 26. maja izdao jezivo upozorenje SAD i Poljskoj, tvrdeći da će, ako SAD unište ruske pozicije u Ukrajini, započeće „svetski rat“.

Suočeni sa realnošću na ukrajinskom frontu, NATO sve nervozniji

Ova oštra poruka došla je kao odgovor na opaske poljskog ministra inostranih poslova Radoslava Sikorskog, koji je navodno sugerisao: „Amerikanci su rekli Rusima da ako detonirate nuklearnu bombu, čak i ako nikog ne ubije, mi ćemo pogoditi sve vaše pozicije u Ukrajini konvencionalnim naoružanjem, sve ćemo uništiti.”

Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, napisao je na mreži X: „Poljski pandan čudnog, neobičnog stvorenja po imenu [državni sekretar Entoni] Blinken, sa mnogo zvučnijim prezimenom Sikorski, očigledno je odlučio da uplaši svog sopstvenog gospodara.”

„Prvo, Jenkiji do sada nisu rekli ništa slično jer su oprezniji od Poljaka. Drugo, Amerikanci ukoliko pogode naše opzicije to znači svetski rat, a ministar spoljnih poslova, čak i zemlje kao što je Poljska, to treba da razume. I treće, s obzirom na to da je još jedan Poljak, [predsednik Andžej] Duda, nedavno najavio želju za razmeštanjem termonuklearnog oružja u Poljskoj, Varšava neće biti izostavljena i sigurno će dobiti svoj deo radioaktivnog pepela. Da li je to ono što zaista želite? Poljaci su ogorčeni; oni su takvi već više od 400 godina“, dodao je Medvedev.

Sa druge strane, šef obaveštajne službe FSB je takođe istakao sve veće izazove sa kojima se suočavaju ruski graničari u odbrani od pokušaja infiltracije, kako je rekao, „ukrajinskih diverzantskih i izviđačkih grupa“ u oblastima Brjanska, Kurska i Belgoroda, kao i u Republici Krim.

Kulišov je otkrio da su u prethodnoj 2023. godini ruske snage bezbednosti uspešno sprečile preko 5.500 pokušaja proboja ruske teritorije, navodeći umešanost „međunarodnih terorističkih i ekstremističkih organizacija“, zajedno sa onim što je opisao kao „specijalne službe i oružane formacije Ukrajine“.

ukrajinski diverzantski upadi se nastavljaju rusi uporebiil kasetnu municiju
ukrajinski diverzantski upadi i njihov tenk zapaljen

Štaviše, Kulišov je primetio zabrinjavajući trend povećanja raketnih i artiljerijskih udara na rusku teritoriju, praćeni pojačanim napadima bespilotnih letelica na kritične infrastrukturne sektore kao što su vojne instalacije, transportne mreže, energetski objekti i društvena infrastruktura.

Ove primedbe šefa FSB-a dolaze nakon poziva generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga zapadnim zemljama da ublaže ograničenja za pružanje oružja dugog dometa Ukrajini.

Štaviše, izveštaji o namerama francuskog predsednika Emanuela Makrona o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu i spekulacije nemačkih medija o potencijalnom raspoređivanju trupa iz baltičkih zemalja i Poljske u Ukrajinu dodatno su podstakle tenzije.

7 KOMENTARA

  1. Nato preko Ukra gleda da onesposobi Ruske radare velikog dometa,eventualno u nukl.ratu Rusi u startu imace problem.Cudo Ruska Pvo lose se pokazala.Moguce i Kurto Albanci sa Kosova ,da ucestvuju ko topovsko meso ,na zapadu Ukrajine ,u tzv Nato zasticenoj zoni ako se formira.

    • to je najsmešnije..hahaha….a znamo da njihov nuk. arsenal je pouzdanijii od ruskog, ruski je sav zaarđao koji pri ispaljivanje eksplodirače im u ruke prosto rečeno..

      2
      2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave