NaslovnaNovostiGrupa FRAN: Makron naređuje formiranje nove jedinice komandosa za misiju u Ukrajini...

Grupa FRAN: Makron naređuje formiranje nove jedinice komandosa za misiju u Ukrajini – vežbe već počele

Francuski predsednik je, kako se izveštava, to najavio i uradio. Formirao je specijalnu vojnu izviđačku jedinicu za moguću misiju na ukrajinskom frontu.

Iako je na početku imao čisto miroljubivu ulogu po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, francuski predsednik Emanuel Makron napravio je zaokret od 180 stepeni, a danas zauzima mnogo agresivniji stav, pokušava da se istakne i bude primećen.

On sada često napada i preti Moskvi, čak i zabrinjavajući svojim postupcima sopstvene saveznike.

Njegovo najnovije upozorenje

Prikladan primer promene francuskog stava je nova vojna inicijativa Pariza pod nazivom Grupa FRAN. Ova inicijativa potvrđuje spremnost evropske zemlje da preuzme aktivnu ulogu na ukrajinskom frontu u odbrani države.

Izvor vesti je nemačko glasilo RTL, koje prenosi da francuske oružane snage danas pripremaju novu vojnu izviđačku jedinicu za podršku mogućim ofanzivnim operacijama u Ukrajini.

Ko to čini grupu FRAN?

Očigledno je reč o novoformiranoj vojnoj jedinici u okviru francuskih oružanih snaga koja predstavlja francuski agresivni stav prema Moskvi.

Prema nedavnom izveštaju RTL-a, pozivajući se na svog dopisnika koji je posmatrao vežbe u Estoniji, Francuska testira novu izviđačku jedinicu u okviru vežbe NATO-a od 14.000 vojnika. Ova jedinica bi se mogla pokazati korisnom u Ukrajini.

Podsetimo, u martu 2024, francuski predsednik Emanuel Makron iznenadio je evropske lidere sugerišući da bi neke evropske zemlje mogle da kako je naveo “razmotre slanje trupa u Ukrajinu kako bi sprečile Rusiju da pobedi u svom agresorskom ratu”. Makron je čak odbio da isključi mogućnost intervencije NATO-a u Ukrajini.

markon i francuske trupe
makron i francuske trupe

„Svrha vežbi FRAN je da Rusija shvati da bi moguća invazija na baltičku državu bila loša ideja. Ova jedinica bi takođe mogla da se pokaže korisnom u Ukrajini“, rekao je izvor iz francuske vojske, prenosi nemačko glasilo.

Grupa FRAN će biti odgovorna za „neotkriveni odlazak iza neprijateljskih linija radi izviđanja i zauzimanja rovova“. Ova eksperimentalna jedinica, koja se sastoji od „stelt vojnika“, predodređeni da identifikuju neprijateljske rovove i „ulazne tačke“ u ove rovove za naknadno zauzimanje. Francuska vojska trenira „u realnim uslovima“.

Vojnici koji učestvuju u vežbi mogu da se „satima kriju u žbunju u maskirnoj odeći” pomoću video snimka dronom. Vojnici stacionirani na visini od 200 ili 300 metara dobijaju povratne informacije od kamera u realnom vremenu o kretanju trupa na terenu, navodi se u izveštaju.

Ovi potezi Francuske usledili su u trenutku kada se Ukrajina suočava sa ozbiljnim problemima na bojnom polju, a takođe i vojna podrška Sjedinjenih Država kasni. Glavni cilj Ukrajine je da se čvrsto održi u ratu, ali joj nedostaje ljudstvo dok se bori protiv zemlje sa tri puta većom populacijom. Jednostavno rečeno, Ukrajina se bori da poveća svoju vojsku.

Rusko-francuski odnosi katastrofalni

Ovaj razvoj događaja, ako se potvrdi, dodatno proširuje jaz između Pariza i Moskve. Iako su odnosi između Makrona i Putina bili dosledni do izbijanja sukoba, čini se da se poslednjih meseci sve promenilo za njihovu bilateralnu diplomatiju.

Čini se da nikakva komunikacija između dvojice lidera ne postoji, što potvrđuje i ruski predsednik. Putin je posebno rekao da je „francuski predsednik u jednom trenutku prepolovio odnose sa Rusijom. To nije bila naša greška. To nije bila moja greška. On je to uradio.”

Makron je na Putinovu izjavu odgovorio „Nisam promenio broj”.

Diplomatski eksperti brzo su sa zabrinutošću izvestili da su razlike između Moskve i Pariza sada nepremostive i da je jaz veći nego ikada.

Francuska je danas spremna da ukrajinskim mehanizovanim jedinicama isporuči konvoj starih, ali solidnih oklopnih vozila, jačajući snage zemlje. Istovremeno, uskoro se očekuje da u Kijev stignu najsavremenije rakete zemlja-vazduh koje će pomoći ukrajinskoj PVO.

IzvorRTL

4 KOMENTARA

  1. Jedna čekam da Armija NATO dohvati svojim najmodernijim oruzje ove kukavičke agresorske ruske pacove koji terorištu jadne ukrajinske civile ! Bit će kukulele za smrdljive Ruse agresore ! Rusi sve šta imaju od moderneg oruzja već koriste u agresiji na Ukrajinu a Armija NATO još nije ni počela svoje da koristi , bit će iznenadjenja u vazduhu a i na zemlju !

  2. Da,da,boranija države.Francuska na ime kolonijalnih poreza i uzimanja sirovina u bescenje iz bivših kolonija zarađuje samo 550 000 000 000 $,a Engleska od bivših kolonija i država Komonvelta uzima samo bijednih 750 000 000 000 $. Šta ćete,sića,prave boranija države.

    4
    8
  3. ma kakva Francuska smesna sila niti je ekonomsko nesto jaka niti vojno….a poznati su u zadnjih 100-120 godina po ratovanju da nije bilo saveznika odavno bi u Parizu maternji bio Nemacki jezik….njihovo i Britansko je odavno proslo da nisu u Natou i pod suknjom USA niko ih nebi zarezivao za nista, imaju te Nuklearne bojeve glave sto im je neka vrsta garancije da ih niko nece napasti…a iskreno nece ih niko ni napadati ako sami sebe ne uvuku u sukob…..sta to oni imaju vredno a da nemaju drugi….

    21
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave