NaslovnaNovostiAmerički strateški bombarderi B-52H opkolili rusku enklavu Kalinjingrad: Centar misije oko Kaunasa...

Američki strateški bombarderi B-52H opkolili rusku enklavu Kalinjingrad: Centar misije oko Kaunasa u Litvaniji

Prema izvorima za praćenje avijacije na društvenim mrežama, dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress su 28.05.2024. izvršila specifičnu misiju oko Kalinjingradske oblasti Ruske Federacije u oblasti Baltičkog mora.

Američka letelica, sa radio pozivnim oznakama BARTH21 i BARTH22, poletela je iz vazdušne baze Ferford u Velikoj Britaniji. Prešavši Baltičko more, ušli su na teritoriju Litvanije.

Dva strateška bombardera orbitirala su nekoliko sati jugozapadno od grada Kaunasa, koji se nalazi istočno od enklave Kalinjingrad. Kasnije su ušli u poljski vazdušni prostor i vratili se u Veliku Britaniju.

Treba napomenuti da je samo jedan od aviona leteo sa uključenim transponderom, koji je bio vidljiv tokom celog leta. U pitanju je bombarder sa registarskim brojem 60-0037 i radio pozivnom oznakom BARTH22.

Američko vazduhoplovstvo nedavno je rasporedilo četiri strateška bombardera B-52H u Veliku Britaniju za novu misiju Operativne grupe za bombardere. Četiri američka strateška bombardera B-52H dovedena su u Evropu u parovima po dva aviona, prateći arktičku rutu. Prva grupa stigla je u Britankiju 20. maja, a druga je, najverovatnije, u sredu 22.05.2024.

Avioni pripadaju 5. bombarderskom krilu u vazduhoplovnoj bazi Minot u Severnoj Dakoti. Očekuje se da će američki avioni ostati na evropskom pozorištu operacija oko mesec dana.

Kako su saopštili američki vojni zvaničnici, tokom učešća u Bomber Task Force Europe 24-3, američki piloti i avioni će se integrisati sa NATO saveznicima i drugim međunarodnim partnerima kako bi sinhronizovali sposobnosti i osigurali bezbednosne obaveze u oblasti odgovornosti Evropske komande SAD.

Današnji let, 28. maja, već je drugi koji su američki strateški bombarderi izveli u oblasti Baltičkog mora. Ujutro 24. maja, par aviona ovog tipa, registarskih brojeva 61-0018 i 61-0005, orbitirao je u blizini obale Švedske, južno od Stokholma.

Rotacija američkih bombardera i posada ka Evropi se dešava redovno. Prema rečima oficira američkih vazduhoplovnih snaga, posade bombardera B-52H upoznaju se sa budućim poprištem operacija. Trenutno je ovaj problem sve aktuelniji jer međunarodna situacija može eskalirati u globalni sukob.

B-52H

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država. B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

Ipak, američko vazduhoplovstvo ne odustaje od vremešnog B-52, te smo u septembru prošle godine pisali kako bombarderi dobijaju novi AESA radar.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke projekcije moći.

Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

„Opremanje B-52 AESA radarom zamenjuje njegovu trenutnu radarsku tehnologiju iz 1960-ih“, kaže Michelle Sticzinski, potpredsednica Agile Radar Solutions u kompaniji Raytheon. „Sa AESA radarom, bombarder B-52 će dobiti poboljšane mogućnosti navigacije i ciljanja u područjima veće opasnosti.”

Prema ugovoru, Raytheon dizajnira, razvija i proizvodi radarske sisteme za celu flotu B-52 vazduhoplovstva SAD. Napredna nadogradnja radara će obezbediti da avion ostane relevantan i spreman za misiju tokom svog životnog veka.

Proizvodnja radara se odvija u Forestu, Misisipiju i El Segundo, Kaliforniji. Očekuje se da će preostali radari u fazi testiranja biti isporučeni do leta 2024. godine.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti. Kako je MiG-21 uspeo da obori nepobedivi B-52 Stratofortress pročitajte ovde.

23 KOMENTARA

 1. Blago njima što ne poznaju istoriju valjda im mozak napumpan mržnjom pa ništa više se toga ne primaju žalosno da su opet oživjeli mrzitelji pravoslavlja kačili se opet ali ovoga puta biće drugačije i bolnije

  18
  2
 2. Glup si kao ona stvar i nemaš dve čiste zašto se vodi rat u ukrajini,ti tvoji glupi komentari su glupi kao i ti

  5
  3
 3. Rusima odgovarala brza pobeda,sad se samo nagomilavaju problemi.Ruska slabost u Ukrajini deluje podsticajno na Nato ,ko nesposobnost Sovj.armije u zimskom ratu protiv Finske,krajem 1940 g,dalo povod Hitleru da napadne SSSR,da su Sovjeti dobili blic krigom rat protiv Finske,Hitler ne bi smeo da napadne Sovjete tada.

  7
  12
  • Naprotiv Rusima je bio potreban potpis Zelenskoga koje je i potpisao jer je Putin znao da će to englezi i ameri neće prihvatiti. I zato sad Rusi rade šta rade i njih ne interesuje brzo završavanje a tvojima zapadnim i eu fašistima gori pod nogama

   29
   3
 4. Eh da Rusi imaju jos one Neve…dobre i za nevidljive. Liliputanci sad mogu mirno da spavaju u kamionima po evropskim parkinzima, dok rabadzijaju novu turu od 6 meseci

  8
  1
 5. PUTIN NA POČETKU RATA REKAO ZA SVAKU PORODICU POGINULOG RUSKOG VOJNIKA POKLON LADA PA OD KUD TOLIKE LADE HAHAHA

  3
  34
 6. Neko je juće ili prekjuče od putinofila pričao ovde kako nato nisu sposobni kaljiningrad da kontrolišu pa evo mu ekspresni odgovor….hahahaaa..koja bree rusija, rusija je gola voda!

  4
  45

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave