NaslovnaAvijacijaB-2 stelt bombarder, avion vredan 2 milijarde dolara, spreman da ponovo poleti...

B-2 stelt bombarder, avion vredan 2 milijarde dolara, spreman da ponovo poleti nakon ukidanja „bezbednosne pauze“

Nakon privremene obustave letačkih operacija iz bezbednosnih razloga, zvaničnici američkog vazduhoplovstva potvrdili su za časopis Air & Space Forces časopis da bi B-2 Spirit trebalo da se vrati na nebo.

Predviđeno je da prvi avion poleti 22. maja, a vođa “Globalne udarne” komande vazduhoplovnih snaga, general Tomas A. Busijer, dao je zeleno svetlo za nastavak letova.

Odobrenje dolazi nakon bezbednosne pauze od šest meseci, o kojoj je oruzjeonline.com pisao, izazvane nezgodom u decembru koja je prouzrokovala štetu na jednom od stelt bombardera B-2 Spirit.

General-major Endrju Džej Gebara, komandant 8. vazduhoplovnih snaga koje nadgledaju flotu strateških bombardera SAD, potvrdio je da je usledilo zvanično ukidanje bezbednosne pauze za B-2.

Dok su se zvaničnici vazduhoplovstva uzdržali od otkrivanja konkretnih detalja o bezbednosnoj zabrinutosti ili radnjama koje su preduzete da bi se omogućilo obnavljanje letačkih operacija, Gebara je istakao značaj sprovođenja temeljne istrage i neophodnih zabrana letova pre nastavka letova.

Zvaničnik Vazduhoplovstva je uverio da neće biti preterano opterećujućih ograničenja u misijama, ističući “disciplinovan i smišljen povratak u operacije”. On je potvrdio da će biti sprovedene pune operativne misije, ističući da neće biti kratkih letova.

B-2 Foto: Reuters

Fazni pristup će se primeniti kako bi se obezbedila glatka tranzicija kako bi flota nastavila let. Najiskusniji piloti će prvi zauzeti sedište, što će omogućiti „celoj zajednici“ da za nekoliko nedelja da povrati veštinu.

Vazduhoplovstvo je odlučilo da ne otkrije konkretan uzrok incidenta koji je doveo do privremenog zatvaranja piste u bazi Vajtman u Misuriju. Sudbina B-2 koji je oštećen u decembru nije poznata.

Vajtman vazduhoplovna baza je ekskluzivni domaćin bombardera B-2, kojima upravlja 509. bombardersko krilo i njegov parnjak vazdušne nacionalne garde, 131. krilo bombardera.

Ukupno je proizveden samo 21 B-2 za preko 2 milijarde dolara svaki po sadašnjem kursu. Jedan od njih je 2008. godine potpuno uništen u padu pri poletanju. Sa procenjenim gubitkom od 1,4 milijarde dolara po tadašnjem kursu, uzimajući u obzir samo cenu aviona, to je bila i najskuplja avionska nesreća u istoriji.

Od ukupno 21 B-2 trenutno je, navodno operativno 19 letelica, od kojih je jedan probni avion obično stacioniran u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji. Ako se pretvori u zlato, bombarder B-2 je tri puta skuplji od iste težine zlata.

Zvaničnici vazduhoplovstva su naglasili da su avioni B-2, uprkos bezbednosnoj pauzi, zadržali svoju spremnost da izvrše misije i da ispune svoju vitalnu ulogu kao jedini operativni stelt bombarderi u SAD.

Kao jedini američki stelt nuklearni bombarder u službi, B-2 je ključan u “odvraćanju potencijalnih protivnika kao i održavanju kredibilnog strateškog odvraćanja”.

Sa svojim odličnim mogućnostima prikrivenosti i dugog dometa, B-2 predstavlja ogromnu silu koja može da projektuje snagu USAF-a na velike udaljenosti, pružajući “odvraćanje od bilo kakve potencijalne agresije”.

B-2 ukratko

B-2 Spirit, poznat i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). B-2 je jedinstvena i visoko napredna letelica dizajnirana osamdesetih godina prošlog veka za dugodometne misije s mogućnošću proboja sofisticirane protivavionske odbrane neprijatelja.

B-2 Spirit virutelna tura

Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o B-2 Spiritu:

  1. Mogućnost prikrivanja: B-2 Spirit je letelica sa stelt sposobnostima, što znači da je posebno dizajniran da minimizira svoju vidljivost za radarske sisteme. Njegov jedinstven oblik, kompozitni materijali i specijalni premazi pomažu u smanjenju radarskog preseka, čineći ga teško uočljivim i praćenim.
  2. Dug domet: B-2 Spirit ima domet od preko 6.000 nautičkih milja (11.100 kilometara) bez potrebe za dopunom gorivom, što mu omogućava da doseže ciljeve bilo gde na svetu s mogućnošću isporuke kako konvencionalnog, tako i nuklearnog naoružanja.
  3. Teret i naoružanje: B-2 Spirit može nositi do 18.000 kilograma naoružanja, uključujući konvencionalno i nuklearno oružje. Ima sposobnost isporuke raznih vrsta municije, poput precizno vođenih bombi, krstarećih raketa i termonuklearnog oružja.
  4. Tehnologija niskog uočavanja: B-2 Spirit koristi napredne tehnologije za smanjenje infracrvenog, akustičnog, elektromagnetnog i vizuelnog potpisa. To otežava protivavionskim sistemima neprijatelja da otkriju, prate i dejstvuju na letelicu.
  5. Posada i operacije: B-2 Spirit upravljaju dva pilota. Kokpit je opremljen naprednom avionikom i upravljačkim sistemom. Letelica ima sposobnost da leti na velikim visinama i podzvučnim brzinama.
  6. Istorija upotrebe: B-2 Spirit je prvi put uveden u službu krajem 1990-ih. Korišćen je u raznim sukobima i vojnim operacijama, uključujući bombardovanje Jugoslavije, Irak i, u skorije vreme, operacije protiv ISIS-a.
  7. Cena i proizvodnja: B-2 Spirit je visoko napredna i skupa letelica. Razvoj i proizvodnja B-2 programa su bili značajni. Proizvedeno je samo 21 B-2 Spirit, pri čemu se procenjuje da je svaka letelica koštala preko 2 milijarde dolara po sadašnjem kursu.

B-2 Spirit predstavlja značajnu sposobnost za Sjedinjene Američke Države u pogledu dugodometnog udara, odvraćanja i globalne pokrivenosti.

Njegove karakteristike prikrivanja i napredne tehnologije čine ga idalje ključnim resursom za USAF u održavanju snažne i verodostojne odbrane. Vazduhoplovstvo SAD namerava da B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

1 KOMENTAR

  1. Има ли ко од новинара да провјери што је то пало у Спачванским шумама 1999. године???? Неки спирит је завршио у шуми!!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave