NaslovnaNovostiAmerikanci prinuđeni da prizemlje čitavu flotu B-2 Spirit bombardera

Amerikanci prinuđeni da prizemlje čitavu flotu B-2 Spirit bombardera

Američko vazduhoplovstvo prizemljilo je celu svoju flotu stelt bombardera B-2 Spirit nakon hitnog sletanja i izbijanja požara na jednom od ovih aviona ranije ovog meseca.

Incident sa bombarderom ovog tipa dogodio se 10. decembra, a avion je prinudno sleteo u bazu “Whiteman” u Sent Luisu, gde se potom zapalio. Šteta koju je pretrpela letelica još uvek nije objavljena.

Portparol baze potvrdio je da je Vajtmenova vatrogasna služba ugasila požar, a povređenih nije bilo.

U međuvremenu, Vajtman vazdušna baza je nedavno objavila video koji prikazuje spremnost flote bombardera B-2. Pre nekoliko nedelja, Vazduhoplovstvo je takođe objavilo slike osam B-2 kako taksiraju na pisti.

SAD imaju flotu sa nešto manje od 20 bombardera ovog tipa i oni su, zajedno sa B-52 Stratofortress, vazdušna komponenta američkih nuklearnih snaga.

Pre ovog, poslednji zabeležen ali i sličan incident je prinudno sletanje B-2 koje se dogodilo u istoj bazi u septembru 2021. B-2 koji je učestvovao u tom incidentu imao je levo krilo na zemlji nakon što je skliznuo sa piste tokom prinudnog sletanja.

Nakon što je godinu dana bio prizemljen u Vajtman bazi, zakrpljen je i prebačen u fabriku 42 u Palmdejlu, Kalifornija, na popravke. Prema istrazi, nesreću 2021. godine izazvalo je kvar zupčanika izazvan starim oprugama.

„B-2” se redovno koristi u indo-pacifičkom regionu, a odnedavno i u Evropi za demonstraciju sile.

Prvi let ovog bombardera načinjen je 1989. godine, a njegov dizajn je bio osnova za najnoviji „B-21 Raider”, koji je prikazan ovog meseca. Prvi let će obaviti sledeće godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave