NaslovnaNovostiUkrajinske snage zaustavile Ruse pa pokušale kontranapade u Vovčansku, Ruska vojska u...

Ukrajinske snage zaustavile Ruse pa pokušale kontranapade u Vovčansku, Ruska vojska u novim napadim u pravcu Avdijevke

Rusku ofanzivu u oblasti Harkova gotovo su zaustavile velike rezerve Oružanih snaga Ukrajine koje su bile raspoređene na tom pravcu. Što borbe duže traju na severnim linijama fronta, to utapanje ukrajinskih strateških rezervi u graničnim bitkama ima strateški uticaj na iscrpljenu ukrajinsku odbranu u drugim regionima.

U pokušaju da smanji opasnost od velikog ruskog prodora na frontove u Donbasu, ukrajinska vojna komanda baca velike snage u kontranapade u pokušaju da okonča bitke u ovom opasnom pravcu. U međuvremenu, ruska vojska tek treba da rasporedi glavne snage spremne za ofanzivu na Harkov.

Oružane snage Ukrajine počele su poslednjih dana masovne kontranapade. Prema zvaničnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, grupa snaga Ruski Sever odbila je pet kontranapada neprijateljskih jurišnih grupa u rejonima naselja Lipci i Volčansk u Harkovskoj oblasti.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine navodno su uključivali do 215 vojnika, tenk, dva borbena oklopna vozila, četiri automobila, kao i dve haubice D-30 kalibra 122 mm.

Glavni ukrajinski kontranapadi pokušani su duž reke Volčje u šumskoj industrijskoj zoni u zapadnom delu sela. Do sada, navodno, nisu postigli uspeh.

U međuvremenu, grupa ruskih trupa „Sever“ juriša na teritoriju Kombinata agregata i područje visokih zgrada u centru Volčanska. Takođe su navodno napredovali u privatnom sektoru na istoku grada.

U pravcu Lipca, ruske snage tvrde da su uspele da probiju odbranu 42. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine i napreduju u šumskim predelima jugoistočno od sela Glubokoje. Nova dostignuća, ukoliko se potvrde, otvaraju put ruskoj kontroli nad autoputem do Lipca.

Operacije ukrajinske vojske komplikuju stalni ruski udari u pozadinskim oblastima. U gradu Harkovu i u regionu 3. juna odjeknule su brojne eksplozije. Sistem protivvazdušne odbrane i vojna oprema navodno su uništeni kao rezultat udara na industrijski objekat na periferiji Harkova.

Pojedini ruski udari navodno su uništili ukrajinske vojne položaje u oblastima gradova Bogoduhov, Zmijev i Zoločev. Konkretno u Zmijevu, najmanje pet ruskih udara je navodno uništilo rekreativni centar koji se koristio za smeštaj ukrajinskih vojnika.

U pokušaju da pridobije vojnu inicijativu, ukrajinska komanda prebacuje dodatno pojačanje u to područje, uključujući elitne i iskusne jedinice. Prema poslednjim izveštajima, ozloglašeni 414. odvojeni elitni bataljon udarnih sistema bespilotnih letelica, poznat kao “Mađarske Ptice” (Птахи Мадяра), poznat zahvaljujući nacionalističkim vođama jedinice, bio je raspoređen u oblasti Harkova.

Bliska borba u Volčansku u soliteru. Brza reakcija ruskog vojnika spasila ovu grupu od ručne bombe:

Istovremeno, ukrajinski mediji su javili da je vojna komanda grupe ruskih snaga Sever navodno počela da stavlja u borbu svoju glavnu rezervu u oblasti Harkova.

Prema ukrajinskim izvorima, glavne snage uključuju jedinice 72. motorizovane divizije 44. armijskog korpusa. Ovi izveštaji tek treba da budu potvrđeni bilo kakvim dokazima na bojnom polju.

S druge strane, ruski zvaničnik i vojni komandant Apti Alaudinov izvestio je da su specijalne snage čečenskog odreda Ahmat prebačene u pravcu Harkova. Čečenske snage koje su imale za cilj da pojačaju grupu snaga Sever već izvršavaju zadatke na svojim novim pozicijama.

Ruska vojska pokrenula novi napad u pravcu Avdijevke

Ruska vojska ne prestaje da potiskuje Oružane snage Ukrajine od njihovih uporišta duž cele linije dodira u Donbasu. Kao rezultat ofanzivne operacije u rejonu Avdijevke, ruske snage su postigle nova ograničena dostignuća u nekoliko pravaca.

Proširujući svoju zonu kontrole oko grada Očeretina, koji se nalazi severozapadno od Avdejevke u Donjecku, ruske jedinice su se nedavno približile selu Sokil (Sokol, ne treba mešati sa mestom Sokal u oblasti Lavova) i tamo pokrenule ofanzivu. Napad je pokrenut istovremeno iz jugoistočnog i severoistočnog pravca.

U videu ispod vidimo BVP Bredli koga je uništila ruska artiljerija nakon što je imobilisan eksplozijom mine na ulicama sela Sokil koje je minirala ruska vojska:

Prema ruskim izveštajima sa fronta, njihove snage su uspele i da probiju ukrajinsku odbranu i stigle do centra porušenog naselja. Posle izviđačkog napada povukli su se na svoje položaje u istočnom delu sela.

I ruski i ukrajinski vojni izvori potvrđuju da je kao rezultat borbi ruska vojska stekla uporište u istočnom delu naselja. Nakon što su zapadni mediji potvrdili ruske dobitke, ukrajinska vojska je bila prinuđena da prizna svoje povlačenje.

Ne uspevajući da sakrije poraz, ukrajinska komanda je odlučila da prokomentariše situaciju u ataru sela Sokil. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je informaciju da se situacija ukrajinske vojske u selu znatno zakomplikovala, dok ruske trupe napadaju iz više pravaca odjednom.

Oružane snage Ukrajine verovatno neće dugo držati kontrolu nad selom Sokil. Ruska pobeda u Očeretinu obezbedila je rusku kontrolu nad dominantnim visovima na severozapadnom krilu Avdejevke. Zauzvrat, selo Sokol i druga naselja na zapadu nalaze se u niziji. Tamošnji ukrajinski vojni položaji su pod bliskom ruskom vatrenom kontrolom. Jedini način da ukrajinska vojska zadrži kontrolu tamo je da šalje sve više ljudstva u selo koje nema strateški značaj za uništenu ukrajinsku odbranu u oblasti Avdijevke.

Shvatajući svoj poraz zapadno od Avdijevke, Oružane snage Ukrajine pripremaju novu liniju odbrane zapadno od reke Volčje (nemojte je mešati ni sa istoimenom rekom u Volčansku u Harkovskoj oblasti).

U pokušaju da dobije više vremena, ukrajinski generalštab pokušava da uspori napredovanje ruske vojske zapadno od Očeretina na bilo koji način, uključujući i slanje pojačanja.

Usred napada na Sokil koji je u toku, ruska vojska gura linije fronta na zapad na širokom frontu. Nakon što je ruska kontrola obezbeđena u Umanskom, ruske snage su proširile zonu svoje kontrole severno od sela i ispravile front zapadno od Semenovke.

Nakon što su ruske trupe pobedile u bitci za Netajovo, prišle su Karlovci i spremale se za juriš. Istovremeno, sukobi su stigli do sela Jasnobrodovka, gde se u najskorije vreme očekuje povlačenje Oružanih snaga Ukrajine preko akumulacije.

U nemogućnosti da tamo organizuje neophodnu odbranu, ukrajinska vojska pametno računa na teren i prirodne prepreke za rusku ofanzivu, uključujući reku Volčju i rezervoar vode Karlovskoje.

9 KOMENTARA

  1. ruski boljševici koji i dan danas upravljaju rusijom, nisu ništa lošijii od zapadnih hijena, naoružavali hrvatsku i sve hrvate idkikovali ordenjem, od tuđmana do bandića…srbija što dalje od boljševika ruskih..

    4
    5
    • Bežanija je u Beogradu!:) Pa,tebra mislim onda bežim…ovo su malo hrabriji likovi. 45 oni oslobodili BG ili tipovi sa Bežanije:)))

      4
      1
        • Ne,tako se zvala samo armija. Kijev je oslobadjan iz prvaca Kurska,posle Kurske bitke…Ukri su imali partizanske bitke,a posle su spakovani u Crvenu Armiju. E,onda idemo dalje zasto su Njemci zvali Prusi,zasto onako igra BoRusija…i kako su se beogradske bakute,tada devojke ponasale za vreme okupacije:)

        • Crvena Armija je i od Hrvata napravila Partizane kod Staljingrada. Pa,seti se malo Crnjasnkog i Seoba 2,ko obitava oko Bahmuta,pa ta NovoSerbjanka…Novosrbija,Novorusija. Svugde gde je Beograd branio Srbe vise ih nema …Tako da su po toj logici i domoljubi Marko Mesic i ekipa napravljeni kao oslobodioci. Pa Titio,pa Aca…ajde pokri se usima i ne lupetaj..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave