NaslovnaNovostiRuska vojska preuzela kontrolu nad zapadnim delom Netajlova; Ukrajinske trupe tek juče...

Ruska vojska preuzela kontrolu nad zapadnim delom Netajlova; Ukrajinske trupe tek juče poražene u Krinkima

Proteklih dana ruska vojska je ostvarila nove pobede u Donjeckom pravcu na ukrajinskim frontovima. I ruski i ukrajinski izvori potvrđuju rusko napredovanje u gradu Netajlovu koji se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka.

Bitka za Netajlovo počela je pre oko mesec dana nakon što je ruska vojska preuzela kontrolu nad Pervomajskim koji se nalazi na istoku. Proboj ukrajinske odbrane bio je brz zahvaljujući ruskim pobedama oko Avdijevke, kada su Oružane snage Ukrajine (OSU) bile prinuđene da se povuku na širokom frontu.

Ruske snage su brzo napredovale u istočnom delu i centru grada; ali je ukrajinska vojska stekla uporište na zapadnoj periferiji Netajlova i zaustavila rusku ofanzivu.

Posle nekoliko nedelja teških borbi, ukrajinsko uporište je uništeno, a ruska vojska je napredovala zapadnim ulicama Netajlova. Dana 20. maja, razni ukrajinski vojni izvori potvrdili su gubitak kontrole nad gradom i izvestili o povlačenju OSU sa svojih položaja.

Novinari su se žalili da je 59. brigada Oružanih snaga Ukrajine bila prinuđena da napusti svoje vojne položaje zbog nedostatka vojne opreme, dok je trpela velike gubitke.

Ruski vojni izveštači su čini se sve oprezniji u svojim izveštajima sa fronta. Oni potvrđuju rusko napredovanje, ali napominju da se operacija čišćenja nastavlja na periferiji. Prema poslednjim izveštajima sa ratišta, ruske snage su preuzele kontrolu nad poslednjim kućama na zapadu Netailova. Tamo su, kako navode, bitku dobili borci ruske 9. brigade, uz podršku ostalih jedinica, avijacije i artiljerije.

Rusko Ministarstvo odbrane tek treba da zvanično potvrdi potpunu rusku kontrolu nad Netajlovom. Štaviše, OSU su i dalje prisutne na južnoj periferiji grada.

Nakon završetka operacije čišćenja na zapadnoj periferiji, ruske trupe će nastaviti napredovanje duž južne obale Karlovskog rezervoara i izvršiti juriš na selo Karlovka, u koje se ukrajinske snage sada povlače.

Ruska ofanziva u naseljima obezbeđena je istovremenim napredovanjem u terenskim oblastima na bokovima. Ruske trupe su poslednjih dana proširile zonu svoje kontrole severno od Netajlova i ispravile front duž puta Netajovo-Umanskoje.

Istovremeno, OSU i dalje drže kontrolu nad svojim položajima u oblastima južno od Netajlova.

Ruska pobeda u Netajlovu biće taktički uspeh usred tekuće ruske ofanzive zapadno od Avdijevke, tvrde ruski izvori. Nedavno su počele borbe u selu Umanskoje, koje je bilo poslednje uporište na jugoistočnom krilu ukrajinske odbrane nakon što je Kijev izgubio grad Avdijevku.

Ruske snage su brzo napredovale u Umanskom i preuzele kontrolu nad velikim delom sela. Sukobi se nastavljaju u njegovom zapadnom delu.

Ukrajinske snage će se takođe verovatno u bliskoj budućnosti povući iz sela Jasnobrodovka u pokušaju da izbegnu svoje opkoljenje od strane ruskih snaga iz tri pravca, dok rezervoar za vodu otežava sve manevre zapadno od sela.

Ukrajinska grupa tek sada uništena u Krinkima, u oblasti Herson, iako se tvrdilo isto u februaru

U februaru 2024. bivši ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu izvestio je predsednika da je ruska vojska uništila ukrajinsko uporište na istočnoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti i preuzela kontrolu nad selom Krinki.

Prema rečima ruskog vojnog zvaničnika, ruske snage su uspostavile svoje osmatračnice u naselju. Međutim, ispostavilo se da su zvanične tvrdnje preuranjene. Zato smo na početku teksa naglasili kako su ruski vojni izveštači postali oprezniji u svojim izveštajima sa fronta. Mi smo sa druge strane, bili operzniji.

Šta se zapravo dešavalo?

Borbe u Krinkiju počele su prošle godine nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive u regionu Zaporožja. Ukrajinska vojska je uspela da se učvrsti u oblasti sela, ali nije uspela da proširi zonu svoje kontrole i razvije bilo kakvo napredovanje u regionu.

Kao rezultat toga, ukrajinska grupacija u Krinkiju i pojačanje koje je pokušalo da pređe reku Dnjepar bili su izloženi ruskim granatiranjem i raketnim udarima, kao i bespilotnim letelicama.

Ruski predsednik Putin svojevremeno je prokomentarisao bitke u toj oblasti, potvrdivši da se ruskoj vojsci ne žuri da uništi ukrajinski garnizon u Krinkiju. Ruske snage su navodno imale za cilj da nanesu maksimalnu štetu neprijatelju.

Zaista, u februaru 2024, ruske snage su značajno smanjile zonu ukrajinske kontrole u ​​Krinkiju, ali su kasniji izveštaji sa bojnog polja poricali punu kontrolu nad selom. Tu se intenzitet borbi smanjio.

Juče, 20. maja, mnogi ruski vojni resursi izvestili su da su ukrajinske snage konačno odbačene od svog uporišta u Krinkiju na ruskoj istočnoj obali. Ruska 76. vazdušno-desantna divizija potpuno je uništila ostatke ukrajinskih trupa u Krinkima i selo se ponovo vratilo pod kontrolu ruskih trupa.

U isto vreme, neki ruski vojni izvori sa bojnog polja potvrđuju novi ruski uspeh u toj oblasti, ali poriču potpunu kontrolu nad ruševinama. Neki ukrajinski vojnici ostaju u podrumima u selu i vrše retke kontranapade. Ukrajinska grupacija na zapadnoj obali Dnjepra nastavlja granatiranje i udare bespilotnim letelicama preko reke, što otežava ruske operacije.

Selo je bilo gotovo razoreno kao posledica dugih borbi. Borbe su navodno u toku na obližnjim ostrvima.

Bez obzira da li je ruska vojska preuzela punu kontrolu nad Krinkijem ili ne, prisustvo nekih ukrajinskih snaga u ruševinama sela više ne može da promeni situaciju u regionu, tvrde ruski izvori. Borbe koje su u toku na istočnoj obali samo odvlače pažnju ukrajinske vojske koja trpi gubitke u svim pravcima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave