NaslovnaNovostiUkrajinska bespilotna letelica zabeležila prvi ruski samohodni artiljerijski sistem Malva na frontu

Ukrajinska bespilotna letelica zabeležila prvi ruski samohodni artiljerijski sistem Malva na frontu

Ukrajinska izviđačka bespilotna letelica primetila je novi ruski samohodni top 2S43 Malva u oblasti Harkova. Ovo je prvi ikada zabeleženi slučaj razmeštanja ovog retkog ruskog artiljerijskog postrojenja na frontu.

2S43 Malva je razvio Centralni istraživački institut Burevestnik. Haubica je predstavljena 2019. godine u zatvorenom režimu.

Top 2A64 kalibra 152 mm je navodno komponenta za ispaljivanje sistema Malva. Može da nosi 30 metaka municije. Težina kompleksa je oko 32 tone. Haubica je postavljena na terensko vozilo BAZ-6010-027.

Najnovija 152 mm samohodna artiljerija na točkovima 2S43 Malva završila je testove prošle godine. Ugovor o isporuci ruskih trupa samohodnih topova Malva potpisan je u avgustu 2023.

Ovi sistemi su navodno prvi put raspoređeni u Ukrajini u februaru 2024. godine. Malva je prošle godine učestvovala u eksperimentalnim borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine i prema tvrdnjama ruskih stručnjaka, dokazala svoju visoku efikasnost i potvrdila svoje karakteristike.

2S43_Malva_152mm_8x8
Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8×8 na vojnoj paradi u Nižnjem Novgorodu 9. maja 2021

Nije jasno da li je primećeni sistem bio deo raspoređene eksperimentalne serije raspoređene u Ukrajini ili je ruska vojska počela masovno da koristi nove sisteme.

Samohodna haubica na točkovima 2S43 “Malva” je po mnogo čemu slična svom analogu francuskom CAESAR, koji se takođe isporučuje u Ukrajinu. Međutim, po nizu pokazatelja, rusi tvrde da je njihov razvoj superiorniji od francuskog konkurenta.

Francuska je u prvoj turi, još 2022 godine, isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica Cezar. Iako zadaje muke Rusima, nije se proslavila. Njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio francuski list Le Figaro.

Samohodna haubica Malva poseduje top kalibra 152 mm postavljen na četvoroosovinsku šasiju BAZ-6610-027 sa pogonom na sva četiri točka. Dizajneri su odustali od ugradnje topovske kupole i rezervisanja mesta za montažu topova na šasiji, što je omogućilo smanjenje težine vozila.

Zahvaljujući tome, “Malva” se može transportovati transportnim avionima tipa Il-76. Domet gađanja je više od 24 km sa brzinom paljbe od 7 metaka u minuti.

Haubica je počela da se razvija u Centralnom istraživačkom institutu Burevestnik 2019. Krajem 2022. Malva je već završila pun ciklus testiranja. Trenutno je u toku montaža prve eksperimentalne serije ovih artiljerijskih sistema.

Malvu je razvio Centralni istraživački institut Burevestnik (deo Uralvagonzavoda) tokom razvoja Sketch-a. Uporedo sa sistemom Malva nastali su i samohodni minobacač 82 mm Drok na točkovima 4×4, samohodna haubica kalibra 120 mm Floks na točkovima 6×6 kao i 120 mm Magnolija samohodni artiljerijski sistem na bazi guseničarskog zglobnog amfibijskog terenskog vozila.

Floks je montiran na šasiju  kamiona Ural, 120mm Magnolija je zasnovana na guseničnoj dvodelnoj šasiji za operacije na mekom tlu, a Drok je zasnovan na šasiji Taifun-K.

Haubica kalibra 152 mm je dizajnirana za uništavanje neprijateljskih komandnih utvrđenja, odbrambenih objekata, artiljerijskih i raketnih baterija, kolona opreme i tako dalje. Haubica sa otvorenom instalacijom artiljerijske jedinice montiran je na osnovu kamionske šasije 8×8.

Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8x8
Samohodna haubica 2S43 Malva 152mm 8×8

Prema rečima dizajnera, maksimalni domet paljbe samohodnog topa trebalo bi da dostigne 24,5 kilometara. Navodi se da vozilo može da nosi 30 granata raznih vrsta. Masa samohodnih topova je 32 tone. „Malva“ koristi top 2A64, koji je već u upotrebi u ruskoj vojsci, a koji se posebno koristi u samohodnim artiljerijskim postrojenjima Msta-S.

Ovaj artiljerijski sistem koristi tešku šasiju visoke pokretljivosti BAZ-6010-027. Pokreće ga dizel motor YaMZ-8424.10, koji razvija 470 KS. Motor je uparen sa 9-stepenim menjačem.

22 KOMENTARA

  1. Nije reč o nikakvoj zaostalosti,nego o prilagodjavanju trenutnim uslovima na frontu.Jednostavnija,jeftinija i brža za proizvodnju a već je navedena i mogućnost vazdušnog transporta.Pročitajte pažljivo prije nego što počnete da lupate.

    1
    0
  2. Kako je lijepo vidjeti ustaše i njihove isprdke montenegrine, kako na aparatima jedva čekaju da Carevina padne, al neće pašće ustaški rođaci Ukri, gube cijelom dužinom fronta, braća ih Rasklapaju ko dunđeri auto, odvaljuju im dio po dio. Čak je i Amerima jasno da se Ukri ne mogu odbraniti, jedino ustašama i njihovim isprdcima u CG nije jasno

    • U CG već decenijama vlada Albanska mafija i CIA predsednik Milo, a ni sa ovim novim se nisu usrećili. Jbe ih CIA samo tako; kao nas 2009. godine…

      • Tuzno je vidjeti kako bjelosvjetska olos postrojava kao pse domace CG oficire i vojsku,prije bih se raznio no pod komandom im bio,pih djecu su nam pobili a oni ih slave

  3. Bitni su rezultati. A to sr sve lepo vidi. Nema lazi. Nije vrag da se nemaju ni usi ni oci. Pa da mora da se slusa prenos treceg lica

  4. hahahahaaaa..koliko su moskovski boljševici nazad, srbija je ovakve vrste oružja imala još pre 10 -15 godina a tek zapad, ….kakva zaostalost..

    3
    19

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave