NaslovnaNovostiHuti objavili napade na 6 brodova 'povezanih sa Izraelom' dok se šesti...

Huti objavili napade na 6 brodova ‘povezanih sa Izraelom’ dok se šesti američki dron srušio u Jemenu [FOTO]

Pokret Huti (Ansar Alah) objavili su 29. maja da su pokrenuli napade na šest brodova navodno povezanih sa Izraelom u Crvenom moru, Arapskom moru i Sredozemnom moru, a sve to iz njihovog Jemena kao odgovor na rat u palestinskoj enklavi – Pojas Gaze.

S obzirom da to niko ne radi, izjavu pokretna prenosimo u celosti: „Pomorske, snage dronova i raketne snage jemenskih oružanih snaga, uz pomoć Svemogućeg Boga, izvele su šest vojnih operacija, i to:

Tri vojne operacije u Crvenom moru, prva je gađala brod Laaks i on je, hvala Bogu, direktno pogođen i teško oštećen, dok je druga operacija ciljala brod Morea, a treća je bila brod Sealadi.

Tri operacije izvedene su sa brojnim mornaričkim i balističkim projektilima i dronovima i dovele su do direktnih žrtava, Bogu hvala.

Oružane snage su izvele dve vojne operacije na gađanju američkih brodova Alba i Maersk Hartford u Arapskom moru, a operacije su izvedene sa više projektila i dronova.

Šesta vojna operacija gađala je brod Minerva Antonija u Sredozemnom moru sa brojnim krilatim projektilima“, rekao je portparol grupe brigadni general Jahja Sarea u saopštenju.

Portparol je napomenuo da je šest brodova ciljano usled “kršenja odluke o zabrani pristupa lukama okupirane Palestine”.

„Jemenske oružane snage, suočene sa kontinuiranim izraelskim zločinima nad našom braćom u Pojasu Gaze, neće oklevati, uz pomoć Svemogućeg Boga, da gađaju sve brodove koji se bore sa izraelskim entitetom u deklarisanoj oblasti operacije, bez obzira na njihovu destinaciju, kako je navedeno u njihovim prethodnim izjavama“, upozorio je on.

izložba hutija
izložba arsenala pokreta huti

Prema saopštenju Centralne komande Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM), pod zastavom Maršalskih Ostrva, u vlasništvu Grčke i kojim upravlja brod za rasuti teret Laak, pogođen je sa tri od pet protivbrodskih balističkih projektila koje su Huti lansirali iz Jemena 28. maja. 2024. godine.

Brod je nastavio putovanje, saopštila je komanda, uz napomenu da nema prijavljenih povređenih od strane američkih, koalicionih ili trgovačkih brodova.

U istom saopštenju, CENTCOM je objavio da su njihove snage uspešno presrele pet dronova pokreta Huta iznad Crvenog mora.

„Utvrđeno je da sistemi predstavljaju neposrednu pretnju za trgovačka plovila u regionu. Ove akcije se preduzimaju da bi se zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode bezbednijim i sigurnijim za američke, koalicione i trgovačke brodove“, saopštila je američka komanda.

Šesti MQ-9 Reaper stradao u Jemenu

Odvojeno, fotografije objavljene na društvenim mrežama 29. maja pokazuju ono što se čini kao olupina nadzorno-borbenog drona MQ-9 Reaper američke vojske u centralnoj jemenskoj provinciji Marib, gde Huti održavaju svoje snažno prisustvo.

CENTCOM je priznao da je „video izveštaje“ o obaranju drona u pustinjskom regionu Mariba. Međutim, Huti još nisu tvrdili da su oborili dron.

Pre samo, 9 dana, Ansar Alah su oborili peti dron MQ-9 Reaper američkog vazduhoplovstva na nebu iznad provincije Al-Bajda, koja se nalazi u zapadnom delu zemlje. Portparol jemenskih oružanih snaga Jahja Sari zvanično je potvrdio izveštaje.

Prethodna bespilotna letelica MQ-9 Reaper američke proizvodnje uništena je iznad centralne jemenske provincije Marib 16. maja. Prva tri su oborena 14. novembra, 19. februara i 25. aprila. Pre početka nove idalje aktivne faze neprijateljstava, SAD su već izgubile dva MQ-9 u Jemenu, i to 2019. i 2022. godine.

Iako se ovi dronovi smatraju ultramodernim i visokotehnološkim, Huti su već postali vešti da ih obaraju iznad svoje teritorije. Američka vojska trpi značajnu štetu od projektila proizvedenih u Jemenu. Svaki dron MQ-9 košta oko 30 miliona dolara.

Borbene bespilotne letelice MQ-9 prvenstveno su namenjene za izviđačke operacije, ali takođe izvode precizne udare. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa. Ovoj američkoj bespilotnoj letelici smo posvvetili detaljan članak koji možete pročitati klikom ovde.

MQ-9B Sky Guardian
MQ-9B Sky Guardian

Huti vrlo verovatno koriste svoje rakete Barq-1 ili Barq-2 da obaraju ove mete. Smatra se da su obe rakete izvedene od Taer-2 iranske proizvodnje, koji se vodi poluaktivnim radarom, sa dometom od 50, odnosno 70 kilometara.

Huti protiv Zapada

Nakon eskalacije sukoba u pojasu Gaze, pokret Ansar Alah je upozorio da će pokrenuti udare na teritoriju Izraela i da neće dozvoliti da brodovi povezani sa neprijateljskom državom prođu kroz vode Crvenog mora i Bab el-Mandeb prolaz do prestanka operacije u palestinskoj enklavi.

Od prošlog novembra, Huti, koje podržava Iran, ispunili su rečeno i napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Mediteranu kao odgovor na izraelski rat u Gazi.

Pored toga, grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila pet američkih borbenih dronova iznad Jemena i obližnjih voda.

Huti su 3. maja najavili da će napasti brodove koji idu ka izraelskim lukama u čitavom dometu, uključujući i Sredozemno more.

tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obale jemena
tanker povezan sa izraelom zarobljen kod obale jemena, jemenski spacijalci se iskrcavaju iz helikoptera

Podsetimo, oružane snage Sjedinjenih Država i niza drugih zapadnih država trenutno sprovode vojnu operaciju u regionu Crvenog mora, radi zaštite civilnog brodarstva. SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huti pokreta u Jemenu od januara u pokušaju da odvrate grupu, ali kao što vidimo, grupa idalje nije savladana.

4 KOMENTARA

  1. Huti budale ,kace se sa SAD,koalicijom,budu svakodnevno bombardovani,dok se bahati Saudijci,Emiracani i dr bogate.Sitima veci neprijatelj suniti u Jemenu,nego Izrael.

    1
    1
  2. Čuj molim te – velika šteta za Ameriku. Pa Amerikanci na dan mogu takvih 30 komada da naprave kad bi morali. Dok ne počnu ameri malo masovnije u drvenim kaputima ići kući, nema štete za Ameriku

    1
    2
    • a u istoj toj americi dolar se ceni i vredi vise nego kod mene i tebe barem duplo zato su gospodari sveta i imaju tih 50 bespogovorno pokornih

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave