NaslovnaNovostiJemenski Huti oborili još jednu američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper

Jemenski Huti oborili još jednu američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper [VIDEO]

Pokret Huti (Ansar Alah) su 17. maja objavili da je njihova protivvazdušna odbrana oborila još jedan borbeni dron američke vojske MQ-9 Reaper dan ranije iznad Jemena.

“MQ-9 je presretnut tokom vođenja „neprijateljstava“ nad centralnom provincijom Ma’rib”, rekao je u saopštenju brigadni general Jahja Sarea, vojni portparol Huta, napominjući da je ovo četvrta bespilotna letelica ovog tipa koja je ciljana od početka sukoba sa SAD i njihovim saveznicima zbog izraelskog rata u palestinskom pojasu Gaze.

„Letelica je gađana raketom zemlja-vazduh lokalne proizvodnje, a snimci presretanja će biti objavljeni kasnije, ako Bog da“, dodao je portparol.

Brig. General Sarea je takođe naglasio da Huti ostaju spremni „na svim nivoima, na kopnu, moru i vazduhu“, obećavajući da će „svi neprijateljski pokušaji biti osujećeni“.

Borbene bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredni dronovi mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa.

Video snimci koji pokazuju olupinu oborenog MQ-9 u Maribu objavljeni su na društvenim mrežama. Međutim, Pentagon tek treba da prizna gubitak. O ovoj američkoj bespilotnoj letelici smo pisali izuzetno detaljno u članku posvećenom samo njoj. Članak možete pročitati klikom ovde.

Ovo je bio četvrti dron ovog tipa koji su Huti oborili iznad Jemena i obližnjih voda od kada je grupa počela da napada kao odgovor na izraelski rat u Gazi prošlog novembra. Prva tri su oborena 14. novembra, 19. februara i 25. aprila.

Pre početka nove aktivne faze neprijateljstava, SAD su već izgubile dva MQ-9 u Jemenu – 2019. i 2022. godine.

Iako se ovi dronovi smatraju ultramodernim i visokotehnološkim, Huti su već postali vešti da ih obaraju iznad svoje teritorije.

Pored obaranja ovih dronova, Huti su gađali desetine brodova povezanih sa Izraelom i druge u vlasništvu SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru i Indijskom okeanu. Grupa je takođe pokrenula nekoliko dronova i raketnih napada na najjužniji izraelski grad Eilat.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
mq 9 reaper dron nosi hellfire

Podsetimo, oružane snage Sjedinjenih Država i niza drugih zapadnih država trenutno sprovode vojnu operaciju u regionu Crvenog mora, radi zaštite civilnog brodarstva.

Međutim, nakon početka operacije, rizici po kretanje civilnih brodova u ovom regionu su se samo povećali, a Huti su intenzivirali svoje napade ne samo na ratne brodove svojih protivnika, već i na civilne brodove povezane sa izraelskim, američkim i britanskim kompanijama.

Od januara, SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom Huti grupe u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene sposobnosti. Međutim, nedavne operacije Hutija sugerišu da nijedan od ovih ciljeva do sada nije postignut.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave