NaslovnaNovostiOboren još jedan: Od 2019 do danas, iznad Jemena SAD ostale bez...

Oboren još jedan: Od 2019 do danas, iznad Jemena SAD ostale bez 5 dronova MQ-9 Reaper vrednih 150 miliona

Američka vojna bespilotna letelica MQ-9 Reaper srušila se u regionu Crvenog mora, kod obale Jemena, prenose američke televizije.

Bespilotna letelica je obavljala izviđačke funkcije kod jemenske obale. Moguće je da su Huti mogli da ga obore. Barem je pokret Ansar Alah, koji kontroliše značajan deo teritorije Jemena, već požurio da preuzme odgovornost za uništenje američke bespilotne letelice.

Američki dron MQ-9 Reaper srušio se ove nedelje kod jemenske obale, verovatno su ga oborili Huti, prenosi i američka štampa. Prema tvrdnjama Huta, korišćena je iranska protivvazdušna raketa „358“.

Napominjemo da ovo nije prvi put da su takvi dronovi pali u regionu Jemena. Huti su još 8. novembra 2023. svojim sistemima PVO oborili prvu bespilotnu letelicu američkih oružanih snaga, koja je izvodila izviđačke letove ispred obale zemlje.

Od novembra, ukupno tri američka drona, od kojih svaka košta 30 miliona dolara, srušila su se u blizini Jemena, sa poslednjim u petak. Druga po redu bespilotna letelica MQ-9 Reaper izgubljena je decembru prošle godine.

Iako se ovi dronovi smatraju ultramodernim i visokotehnološkim, Huti su već postali vešti da ih obaraju preko svoje teritorije.

Pre početka nove aktivne faze neprijateljstava, SAD su već izgubile dva MQ-9 u Jemenu – 2019. i 2022. godine.

Podsetimo, oružane snage Sjedinjenih Država i niza drugih zapadnih država trenutno sprovode vojnu operaciju u regionu Crvenog mora, radi zaštite civilnog brodarstva.

Međutim, nakon početka operacije, rizici po kretanje civilnih brodova u ovom regionu su se samo povećali, a Huti su intenzivirali svoje napade ne samo na ratne brodove svojih protivnika, već i na civilne brodove povezane sa izraelskim, američkim i britanskim kompanijama.

Huti napali tanker sa ruskom naftom

Pobunjenici Huti napali su neidentifikovani tanker u Crvenom moru, otprilike 14 nautičkih milja jugozapadno od Al-Muhe u Jemenu.

Prema izveštajima, ovo je treći incident u poslednja tri dana nakon pauze aktivnosti od skoro dve nedelje. Veruje se da je meta napada bio tanker iz takozvane flote u senci, koji je prevozio rusku naftu u Indiju..

Incident su potvrdile britanske pomorske trgovinske organizacije, koje prate pomorsku trgovinu. Komandir tankera je izvestio o dva napada u intervalima.

Prva raketa je eksplodirala u neposrednoj blizini broda, a osetio se snažan udar na posadu. Drugi napad je možda uključivao dve rakete i rezultirao neutvrđenom štetom na brodu.

huti napali tanker sa ruskom naftom
huti napali tanker sa ruskom naftom

Britanska bezbednosna kompanija Ambrey je pojasnila da je tanker ranije bio u vlasništvu britanskih vlasnika, ali je pre nekoliko meseci prodat i registrovan na Sejšelima.

Iako brod nije identifikovan, njegov opis odgovara tankeru Andromeda Star, koji je sada registrovan u Panami nakon što je prodat u novembru 2023. godine.

Tanker je u martu učestvovao u sudaru kod obala Danske, nakon čega je utvrđeno da je danskim vlastima dao lažne dokumente o osiguranju.

2 KOMENTARA

  1. Huti gadjaju sta stignu,ne gledaju cije brod Najvise stradali Vijetnamci,Filipinci ,Indijci itd. Bez veze trose rakete,dok se Saudi opet ne ukljuce u rat protiv njih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave