NaslovnaNovostiPonovo pokušan napad na ruski radar ranog upozoravanja Voronjež-DM u Armaviru, i...

Ponovo pokušan napad na ruski radar ranog upozoravanja Voronjež-DM u Armaviru, i to NATO dronom Tekever AR3

Ujutro 29. maja, još jedna bespilotna letelica kamikaza gađala je ruski strateški radar Voronjež-DM u gradu Armavir u Krasnodarskom kraju.

Lokalni guverner je potvrdio incident, tvrdeći da su “neprijateljsku bespilotnu letelicu uništile ruske PVO snage”.

Ovo je treći napad koji je ciljao ovu radarsku stanicu koja je deo ruskog sistema za upozorenje na raketni napad sa ciljem da otkrije lansiranje balističkih interkontinentalnih nuklearnih projektila.

U noći 27. maja rusko Ministarstvo odbrane prijavilo je uništenje 12 dronova nad nekoliko regiona Rusije, od kojih su četiri oborena na Kubanu. Tada su ruski izvori podelili fotografiju bespilotne letelice koja je navodno presretnuta na svom putu ka radaru Voronjež-DM u blizini Armavira.

Snimak je potvrdio da je stratešku komponentu ruskog nuklearnog raketnog štita gađao dron Tekever AR3 na bazi aviona.

Ove bespilotne letelice se proizvode u Portugalu, a kancelarija kompanije se nalazi u Britaniji. Najverovatnije je britanska vojska uključena u borbenu upotrebu bespilotnih letelica u Ukrajini.

S toga se može doći do konstatacije da se oružje NATO-a koristi za onesposobljavanje ruskog sistema za rano upozoravanje na raketni nuklearni napad.

Da će Velika Britanija poslati u Ukrajinu bespilotne letelice portugalske proizvodnje Tekever AR3, pisali smo u junu 2023. godine.

Prvi napad na radarsku stanicu Voronjež-DM u Armaviru dogodio se 24. maja i rezultirao je određenim oštećenjima. Nakon toga, 26. maja, neidentifikovani dron se srušio u Orenburškoj oblasti u blizini druge radarske stanice tipa Voronjež-M.

Radari Voronjež su razvijeni od početka 2000-ih. Stanice Voronjež-M i Voronjež-DM počele su sa radom 2009–2016.

Pre toga, 23. maja, Centar za komunikacije dubokog svemira na Krimu su gađale 4 rakete ATACMS američke proizvodnje.

Podsetimo, u aprilu mesecu dogodio se sličan napad na nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“. Ukrajinske bespilotne letelice tada su pokrenule napad na ruski radar, jedan jedini operativni, a koji vidi “iznad horizonta”, verovatno prešavši i tada jednu od moskovskih „crvenih linija“ za potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Uprkos pokušajima nekih zapadnih lidera da okrive ukrajinsku vojsku za rizične napade na ruski sistem za upozorenje o raketnim napadima, koje je navodno pokrenuo sam Kijev, sve je verovatnije da iza napada stoje neke strukture NATO-a.

Nepobitna činjenica je da NATO koordinira izviđanje u regionu Crnog mora, nakon čega se lansiraju NATO dronovi i projektili.

Iako ukrajinski izvori pravdaju napade na ruski sistem upozorenja o raketnim napadima tako što smatraju da se uz pomoć ovih radara presreću ATACMS rakete, činjenica je da korist ima sila koja je u stanju da lansira interkontinentalne balističke projektile na Rusiju.

igranje s vatrom ukrajinski dron udario u još jedan ruski nuklearni radar voronjež, nakon što je preleteo 1.800 km

Ciljani radari su delovi strateškog sistema nuklearne bezbednosti Ruske Federacije. Njihovo oštećenje ili uništenje sprečava rusku vojsku da blagovremeno izvrši udare odmazde u slučaju nuklearnog napada na rusku teritoriju.

Stalni pokušaji da se dođe do radarskih stanica traju usred nedavno pokrenute vežbe ruske vojske na razmeštanju nestrateškog nuklearnog naoružanja. Ovo može prouzrokovati veoma opasan razvoj događaja u bliskoj budućnosti.

Tekever AR3 ukratko

Tekever AR3 je mala, dugoletna bespilotna letelica posebno dizajnirana da pokrije velike površine u kopnenim i morskim misijama. Sposoban je da nosi teret do relativo mali teret, a krstari brzinom od 140 km/h.

Prilikom projektovanja bespilotne letelice Tekever AR3, portugalski stručnjaci iz oblasti vazduhoplovstva rukovodili su se potrebom da se ovaj dron uvede u civilnu i vojnu sferu.

Prema rukovodstvu Tekevera, ovakav pristup je garantovao novom uređaju visok nivo popularizacije, a kao rezultat i dizajn za ceo projekat.

Bespilotna letelica Tekever AR3 može se koristiti za obavljanje širokog spektra zadataka, uključujući izviđanje kopna i površna iznad vode, patrolne i osmatračke letove, geološko i geodetsko izviđanje, kontrolu i praćenje situacije opasnosti od požara, operacije pretrage, praćenje životne sredine itd.

Ovaj faktor obezbeđuje dronu Tekever AR3 visoku svestranost, što je dovelo do prilično velike potražnje za uređajem.

velika britanija ce poslati bespilotne letelice tekever ar3 u ukrajinu
tekever ar3

Portugalska bespilotna letelica Tekever AR3 opremljena je klipnim motorom, koji omogućava uređaju da ubrza do brzine od 140 km/h, dok je maksimalno trajanje leta ovog uređaja 10 sati, što se smatra efikasnim.

Kao sredstvo vizuelnog posmatranja, bespilotna letelica Tekever AR3 može da koristi elektrooptičke, infracrvene, televizijske i spektralne kamere, što pruža iscrpnu količinu podataka o proučavanom području i objektima koji se na njemu nalaze.

Specifikacije Tekever AR3

  • Dužina: 1,4 m;
  • Raspon krila: 3,2 m;
  • Visina: 0,5 m;
  • Maksimalna težina pri poletanju: 22 kg;
  • Brzina krstarenja: 120 km/h;
  • Maksimalna brzina leta: 140 km/h;
  • Maksimalni domet leta: 120 km;
  • Maksimalna visina leta: 4500 m;
  • Tip motora aviona: klipni;
  • Elektrana: nepoznato;
  • Snaga: nepoznata.

Šta ruski vojni eksperti smatraju

Vojni ekspert Viktor Litovkin, zauzvrat, iznosi svoje mišljenje o situaciji. On smatra da iza ovog pojedinačnog udara dronom stoje Ukrajina i jedva SAD. On je takođe uveren da nuklearna odbrana nije oštećena usled udara drona u stanicu ranije u maju mesecu.

„Ovo je stanica za upozorenje na raketni napad kod nas, takve stanice se preklapaju sa drugim sličnim stanicama. Ona funkcioniše na ovaj način: kada neprijateljska raketa poleti i odleti prema Rusiji, ova stanica određuje gde će leteti, svoju putanju. i, dobro, takva je verovatno 12 stanica duž granica zemlje, dakle, šteta na jednoj od stanica je loša, ali nije kritična“, siguran je Litovkin.

Međutim, važno je razumeti da se nekoliko stanica već nalazi u zoni napada ukrajinskih dronova, a to je veoma ozbiljan rizik.

27 KOMENTARA

  1. Hahaha jes se Bajo ubijo vutrom pa ne zna sta pise.Kakav trip narkomancino.Doce tebi rus glave.Uskoro ces vutru kupovat za rublje.A sto se napada na radar tice to je samo jeftina provokacija i pokusaj Nato bande da se skrene paznja sa ruske ofanzive koje je u napretku.Citav nato na rusiju?i sta se desava? Pusenje naravno,osim ako se tu ne umjesa Cak Noris,Arnold Svarcneger ili mozda ekipa iz placenika onda ce Rusija Tu da klekne 😁😁😁.
    I da,jbt Nato odobrilo da f16 smije dejstovati na teritoriji Rusije!!!koja vijest!!! hahahaha da mi je I to vidit.Nadam se da nece djelovati po sibiru hahahaha.Oborice ga nece ni tockove uspjet uvuc osim ako ga ne bude vozio Tom Cruz 🤣🤣🤣🤣

    • I sto mi sad komentar ode u vrh a odgovorio sam onom stavoru(pacovu) sa nickom Anonimno.Aaaa svasta al neka valjda ce se pronaci🤣🤣🤣.

        • Op op…Evo ga…Stavor(pacov) 2.Ne diraj mi Bosnu.Ja tebi tvoju HR ne diram glodaru.Nije kupljena diploma prije da je tvoja al eto sledeci put iskljuci Caps Lock na tastaturi pa pisi.Ovako je seljacki.Ako neznas kod nas u Bosni ima knjiga Osnove Racunarstva za 5. Razred pa ti mogu poslati…:)

  2. Rusima fale laki lovci u pozadini za odbranu od ovakvih napada ,u sprezi sa ostalom Pvo.Ko odbrana Izraela od Iranskog Dronsko,raketnog napada.Postojeci Ruski lovci,skoro sve teska kstegorija ,ne odgovara im ovakva patroliranja ,protiv malih meta,pitanje kakav im kvslitet radara,elektronike,cim Ukri ovako lako pogadjaju mete.

    3
    2
  3. A pUTANA preti kako će svi da plate ako bude korišćeno nato oružje za gađanje u dubini rusije..aaahahahaaaa..kakav cirkuzant, kakv botoksirani cirkuzant..

    2
    10
  4. Namerili se na ove radare, kada ih polako onesposobe onda će rusima izbaciti i poslednji adut, njihovo strateško nuk.oružje koje je ionako u lošem stanju neće biti pretnja po zapadu, rasturiće rusiju ko bugarsku skupštinu…aahahahaa

    4
    14
  5. Šta opet teroriziraju mirne i nevine ruse???…aahahahaaaa..udri bree tu gamad boljševičku…korupcionersku!!

    3
    13
  6. šugavi rusi me mogu da obore letećeg mopeda, a kako li će tek da prođu kada ih odvale krstarećim raketama, ostaće samo zubi…hehe

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave