NaslovnaNovostiIgranje s vatrom: Ukrajinski dron udario u još jedan ruski nuklearni radar...

Igranje s vatrom: Ukrajinski dron udario u još jedan ruski nuklearni radar Voronjež, nakon što je preleteo 1.800 km

U nedelju je dron ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) pogodio još jednu rusku radarsku stanicu za rano upozorenje Voronjež M – ovog puta 1.800 kilometara unutar Rusije, u blizini grada Orska u oblasti Orenburg.

Čini se da je Kijev bacio oko na radare za rano upozoravanje Voronjež M, instalaciju u Orsku, blizu Kazahstana, koje je pogodio dron koji je prešao preko 1.800 km.

Samo par dana ranije Kijev je oštetio takođe krucijalan strateški cilj u Rusiji, radar u Armaviru. Prema izvorima iz Rusije, Kijev je krenuo u neviđenu eskalaciju.

Jasno je da su dejstva ukrajinskih snaga usmerena na slabljenje sposobnosti ruskog protivvazdušnog sistema. Međutim, ono što takođe iznenađuje je ranjivost sistema koji bi trebalo da štiti takvu stratešku opremu.

Radar Voronjež je sposoban da otkrije i najdiskretniji cilj, kako ga je pre nekoliko godina opisao i sam Vladimir Putin. Međutim, čini se da Voronjež nije nepogrešiv, pošto su dva takva objekta pogođena bespilotnim letelicama (konvertovanim lakim avionima) većeg dometa.

Kako smo već pisali, gađanje radara Voronjež-DM iz Armavira (na udaljenosti od 450 kilometara od ruske granice sa Ukrajinom) postavlja velika pitanja o nemarnosti ruske protivvazdušne odbrane da zaštiti najvažnija strateška postrojenja.

Toliko važna da prema mnogima u Rusiji, zaslužuju nuklearnu odmazdu.

Drugi pogodak radara ranog upozorenja u roku od nekoliko dana

Ukrajina je po drugi put poslednjih dana pogodila ruski strateški radar. Nakon što su 23. maja ujutru ukrajinski dronovi napali radar Voronjež-DM u Armaviru, koji se nalazi na više od 450 kilometara od ukrajinske granice, zvaničnici u Kijevu su potvrdili da je sličan udar.

voronjez radar
voronjez radar

„Ukrajinski dron je prešao razdaljinu od više od 1.800 kilometara do neprijateljskog objekta, postavljajući novi rekord u dometu kamikaza dronova“, rekao je izvor GUR-a, a citira ukrajinsko glasilo UPravda.

Ruska agencija RIA Novosti, izvestila je o udaru drona u oblasti Orenburg. „Incident se dogodio u blizini Orska, civilne zgrade nisu oštećene, nije bilo pretnje za stanovnike“, napisali su pozivajući se na sopstvene izvore. Prema ranijim izveštajima na društvenim mrežama, meta je bila vojna zgrada.

Zapad zabrinut zbog ukrajinskog napada na ruski nuklearni radar

Radari Voronjež su razvijeni od početka 2000-ih. Stanice Voronjež-M i Voronjež-DM počele su sa radom 2009–2016.

Radar Voronjež u Armaviru, koji su pre neki dan pogodili Ukrajinci, stavljen je u borbenu službu 2013. godine.

Otvaranju stanice prisustvovao je predsednik Rusije Vladimir Putin. „Radar je u stanju da otkrije čak i najneupadljiviju metu i za delić sekunde otkrije lansiranja raznih tipova raketa stotinama, pa čak i hiljadama kilometara od naših granica“, rekao je tada Putin.

„Voronjež-M”, koji je juče pogođen ukrajinskim dronom, sposoban je da detektuje ciljeve na udaljenosti do 6 hiljada kilometara, dok „Voronjež-DM”, koji je pogođen pre nekoliko dana, ima domet delovanja do 6 hiljada km horizontalno i do 8 hiljada km vertikalno (blizu svemira) i u stanju je da istovremeno nadgleda do 500 objekata.

Međutim, kako piše britanski Telegraf, analitičari i stručnjaci oklevaju da procene efikasnost i strateški značaj takve odluke da se pogode radari koji mogu da prate nuklearne projektile.

dron udario u stanicu za upozorenje na raketni napad u armaviru, u oblasti voronjež
dron udario u stanicu za upozorenje na raketni napad u armaviru, u oblasti voronjež

Mauro Gili, viši istraživač u “Centru za bezbednosne studije” ETH Ciriha, rekao je da je napad dronom bio taktički uspeh jer bi primorao Rusiju da prerasporedi svoje sisteme protivvazdušne odbrane i takođe postavio znak da ruske vojne instalacije nisu neranjive.

Ukrajinci tvrde da su radarske stanice sposobne da prate rakete ATACMS dugog dometa koje su SAD isporučile Ukrajini ranije ove godine. Međutim, opšte je poznato da se napadom na strateške radare, koji služe za detekciju nuklearnih interkontinentalnih balističkih projektila, direktno pomaže ruskim protivnicima koji su u stanju da ovakvim raketama ugroze Moskvu.

Upravo zato, drugi zapadni analitičari kažu da Ukrajina treba da izbegava udare na rusku nuklearnu infrastrukturu.

Norveški vojni analitičar Tord Are Iversen rekao je da udar na deo ruskog sistema nuklearnog upozorenja „nije baš dobra ideja… posebno u vremenima napetosti“.

„To je glupa odluka Ukrajine“, rekao je i Hans Kristensen, ekspert za nuklearni arsenal Ruske Federacije.

„Ukrajina i njeni saveznici u NATO-u i dalje moraju da budu oprezni jer bi neki američki zvaničnici i neki od evropskih saveznika Ukrajine smatrali da je udar na radaru nepromišljen“, rekao je Fabijan Hofman, student doktorskih studija raketne tehnologije na Univerzitetu u Oslu.

Podsetimo, ukrajinske bespilotne letelice su u aprilu napale još jedan ruski radar, jedan jedini operativni, a koji vidi “iznad horizonta”, 29B6 „Kontejner“, verovatno još tada prešavši jednu od moskovskih „crvenih linija“ za potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

Nadhorizontski radar 29B6 „Kontejner“ deo je ruske mreže za otkrivanje radara i upozoravanja na vazdušne napade, uključujući napade balističkim projektilima. Ovaj objekat je izuzetno važan jer omogućava kontrolu do 3 hiljade kilometara vazdušnog prostora uključujući i Evropu.

radar kontejner
radar kontejner

Nadhorizontski radari „Kontejner”, je razvio NPK „NIIDAR” (deo pomenutog „RTI”), namenjeni su za ultra-daleko izviđanje vazdušnog prostora i rade na principu odbijanja radio talasa od Zemljine jonosfere. NIIDAR je takođe proizvođač radara Voronjež-DM.

Pretnja od nuklearne eskalacije, bilo kroz nuklearno oružje ili mogućom katastrofom u jednoj od mnogih civilnih nuklearnih elektrana u zoni sukoba, smatra se veoma ozbiljnom i realnom.

Rusija je više puta upozoravala da postoji granica za sve i, prema Dejvidu Brenanu, Ukrajina je prešla Putinovu nuklearnu „crvenu liniju“, što bi moglo da prouzrokuje veoma oštar odgovor kako za sam Kijev, tako i za Zapad.

24 KOMENTARA

  1. Sve više sam oduševljen ovim ratom u smislu scenarija, kao onim što smo imali sa Hrvatima – sve očiglednije i očiglednije postaje da je ovo dogovoreno. Kakvo pozorište za budale, a njih briga što giu stotine hiljada njihovih građana. Verujem da i Rusi i Ameri sarađuju i dogovraju, kao Sloba i Franjo… a sve u cilju da skokaju Evropu do kraja i da dele plen.

  2. I da ne zaboravim od prijatelja iz Sankt Peterburga,koji je vodeći stručnjak iz oblasti pomorske medicine,u činu kapetana drugog ranga(aktivirao se prošle godine do tada civil u centralnoj vojno pomorskoj bolnici),čujem da će pad Časova Jara i juriš na Dlavjandk biti praćen i velikim praskom od 50kt,po ylvovu,Ivanofrankovvsku i Ternopolju,centrima ukrajinskom katolika!Nakon toga slijedi potpuni slom ukro fašista.

    2
    2
  3. Radar u orenburgu nije pogođen drom je eliminisan i pao je u području koje je udaljeno više desetina kilometara od stanice!U Armaviru su oštećenja nanesena na zgradama u kompleksu,sama antena,komandni centar i centralni računar nisu oštećeni,žalosno je da bez konkretnih nasjedate na ukro nacističkih propagandu!Ovo se na kraju može pokazati i kao za ruse prihvatljiv scenario koji im daje alibi za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja!

  4. Ispade Srbija bolje sto kupila Francuske radare :Gm 400,Gm200,Gm 60 itd,verovatno bi otkrili ovaj dron,ako je dron.Moguce da je bila neki novi tip krstarece rakete,sa novim tipom motora.Zapadu sansa da isproba nova oruzja u realnim uslovima,koga briga za Ukrajince.Fok se rat zavrsi SAD ,mogu da isprobaju u Ukrajini i lovca 6 generacije NGAD, i slicne,B-21 skoro operativan.Rusima odgovarala samo brza pobeda ,i da se skoncentrisu prema zapadu.

    3
    1
  5. Napad na radare verovatno ,izveden iz blize okoline.Mora ima dosta Ukra ubacenih iza linije fronta,na brzinu sklopili dron.Rusi se pokazali nesposobni skroz,sad mora Nato ce zatvori nebo nad zapadnom Ukrajinom,tamo ce se bazirati F-16 plus Pvo,zona ce se postepeno prosirivati.Zona ce se stititi po principu ,odbrana Izraela od napada Irana.Prvo idu Lovci,pa Pvo rakete,pa laki pvo.Amerikancima da je neko napao neki radar velikog dometa,mozda bi ga gadjali sa takt.nukl.raketom kao upozorenje,neke velike odmazde sigurno bi bilo.

  6. 1800 км.прелетео дрон од Украјине до тог радара. Ово ми изгледа невероватно, као наукчна фантастика! Ајд ви новинари (и коментатори) објасните то мени лаику: које гориво је имао тај дрон и којом брзином је летио да би прешао ту раздаљину, а без обзира на брзину које гориво мора имати да би прешао раздаљину? Ако ту даљину не може прелетити са обичним горивом морао је имати неко посебно, а које, нисам чуо до сад за такве дронове. Дакле, ако није могао прећи ту даљину са тим горивом (без допуне) морао је полетити из неке близже даљине а то може бити само јужна страна – а то је полет из Казахстана. Шта год и одакле год да је очигледно да Русси имају велики проблем са безбедностћу својих радара. Ово им је срозало углед сасвим!

  7. Након ових 800 и кусур дана рата и свакаквог лупетања разних аналитичара можемо закључити само једно. Или је Руска држава направила катастрофалне грешке и процене или тамо влада невиђења корупција која је појела цео систем. Немогуће је да ти такви системи буду нападнути. Мука ми је од Руских црвених линија. И ја волим Русију али ово је недопустиво. Па ми смо ратовали против целог запада и нису успели да уђу. Обарали смо им апарате и хеликоптере. Нису ушли у Београд а нисмо имали разне С-300 С-400 Букове, Панцире и слично. И још имате разумевања за њих. Смејао дам се када је Кисинџер писао да су регионална сила. А на крају је тако и испало. Распала Украјина са пројектилима старим 30-40 година , апаратима из каменог доба и расходованим тенковима. Срамота

  8. Ак су им ови пришли са толике раздаљине можете мислити шта би било да крене на њих НАТО. Јесам руссофил ал канда је онај пургер Стевица у праву. / Ипак, ово и није толико лоше јер сад ће морати мало дубље да промисле шта и како? / И док се ово десшава НАТО пушта ‘буве’ да ће да затвори небо над западном Украјином (за почетак), очигледно ће тамо базирати ове Ф 16. ( ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТАМО КРВ ТЕЧЕ!Н)

  9. Srecom su ruske crvene linije nepregledne i nedokucive, a ugled je srozan na malo iznad africke drzave a tek Putinova mudra odluka da dve trecine zamrznutih para drzi u Belgijskoj banci koja je pre njega otela pare Gadafiju i nikad nisu pronadjene. Svako ko mi kaze da Putin nije u dogovoru sa kaubojima, pardon zapadnim partnjorima nek razmisli ponovo.

    5
    2
  10. Igranje vatrom? A zašto, a kako to? Zar vi ne vidite da su se Rusi bukvalno uplašili da ne smeju ništa ozbiljnije učiniti. Gađanje ovih radara koji služe za rano upozorenje od mogućih ICBM projektila trebalo bi da aktivira rusku nuklearnu doktrinu i sa time da Rusija uzvrati proporcionalno. Međutim, Rusi su pokazali da niti imaju nekakvu doktrinu, niti su u stanju da brane svoje nacionalne interese. A da se setimo, počelo je sa “ako se ne bio mešao, odgovorićemo”. Sramota i bruka. Amerikanci bi zbrisali tu zemlju koja se trzne da im gađa takve radare.

    116
    105
      • I ja sam na ruskoj strani. Međutim možemo se lagati ako kažemo da im dobro ide. Koliko su samo puta pretili a ništa nisu preduzeli? Koliko samo crvene linije oni imaju? Razočarali su, toliko o tome. Shvatam da nuklearni udar nije jednostavna stvar, međutim ako ne uzvrate jako kada im pljuju na njihovoj nuklearnoj doktrini, onda sutra neće niko tu doktrinu shvatati za ozbiljno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave