NaslovnaNovostiNakon teških borbi, ruska armija pobedila u bici za Netajlovo, na zapadnoj...

Nakon teških borbi, ruska armija pobedila u bici za Netajlovo, na zapadnoj periferiji Avdijevke

Nakon teških borbi, ruska armija je pobedila u bitci za Netajlovo koje se nalazi na zapadnoj periferiji Avdijevke. Ministarstvo odbrane Rusije je 27. maja zvanično potvrdilo punu kontrolu naselja i okončanje operacija čišćenja.

Bitka za Netajlovo počela je sredinom aprila nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad Pervomajskim, obezbedile svoje položaje i pokrenule novi napad napredujući ka zapadu.

Ruska vojska je brzo probila ukrajinsku odbranu u istočnom delu grada i preuzela kontrolu nad centrom; ali nakon što su Oružane snage Ukrajine poslale pojačanje u to područje, ruska ofanziva je usporila.

Dugotrajne borbe nastavljene su na zapadnoj periferiji. Ukrajinski vojni položaji južno od Netajlova takođe su sprečili rusku vojsku da se učvrsti na južnoj periferiji.

Potpuna ruska kontrola grada prijavljena je pre oko nedelju dana. Ruske jurišne grupe odbacile su ukrajinske vojnike sa njihovih poslednjih položaja na zapadnoj periferiji. Međutim, Oružane snage Ukrajine pokušale su kontranapade i operacije čišćenja su bile neophodne da bi se obezbedila ruska kontrola, navode ruski izvori vesti.

Zastavu su 26. maja u zgradi lokalne uprave u centru Netajlova podigli pripadnici 9. odvojene motorizovane brigade 1. armijskog korpusa.

Ukrajinski vojni izvori potvrdili su stanje na terenu. Ukrajinska 59. brigada napustila je svoje vojne položaje u naselju i oko njega. Ukrajinci su takođe potvrdili da su ruske snage proširile zonu svoje kontrole južno od Netajlova i približile se predgrađu Karlovke, sledećeg ukrajinskog uporišta na zapadu.

Povlačenje ukrajinske 59. brigade nije bilo obezbeđeno, usled čega je jedinica pretrpela više gubitaka posle krvavih borbi u ruševinama Netajlova, što je ilustrovano na drugom snimku koji vidite gore.

Nakon Karlovke sledi Selidovo, jedno od najvećih logističkih čvorišta u Donbasu

Tokom proteklog dana, ukrajinska vojska je izgubila još nekoliko pozicija koje su imale za cilj odbranu periferije Karlovke. Približavajući se selu, ruska vojska je snažno granatira selo i puteve zapadno od naselja, onemogućavajući vojno snabdevanje ovog ukrajinskog uporišta. U ovom trenutku, kako ruski izvori vesti prenose, njihove snage se pripremaju za juriš koji se očekuje narednih dana.

Selo Karlovka je bilo važno logističko čvorište ukrajinske vojske tokom trajanja bitke za Avdijevku. Uzimajući u obzir teren oko sebe, selo je važno uporište ukrajinske odbrane na liniji Karlovka-Kalinovo-Ptičije.

U snimku ispod vidite ukrajinsko borbeno vozilo pešadije Marder iz ruskog drona:

Ukrajinska vojska pokušava da iskoristi lokalni rezervoar vode koji bi trebalo da zakomplikuje rusku ofanzivu. Međutim, nakon što je glavna ukrajinska odbrana u rejonu Avdejevke uništena, ukrajinski vojnici nisu imali ni vremena ni sredstava da tu snažno utvrde svoje položaje.

Štaviše, ruska ofanzivna operacija koja je u toku u drugim pravcima, uključujući i oblast Harkova, primorala je ukrajinsku vojnu komandu da povuče rezervne jedinice iz pravca Donjecka na sever, oslabivši tako odbranu u Donbasu.

Karlovka se nalazi samo 13 kilometara od Selidova, jednog od glavnih ukrajinskih logističkih čvorišta u čitavom Donbasu, koji je već granatiran od ruske artiljerije.

karlovka
karlovka

Iako možda deluje da je ruska kontrola Netajlova još jedna „rutinska“ taktička pobeda ruske vojske poput one juče u Krasnogorovki, u pitanju je bio dugotrajni i silovit otpor ukrajinske vojske.

Međutim, kontinuirano rusko napredovanje ka zapadu omogućilo je uništavanje brojnih ukrajinskih uporišta na periferiji Donjecka, koje su utvrdili ukrajinski vojnici tokom čitave decenije svoje antiterorističke operacije protiv pobunjenika DNR i LNR.

Ukrajinska vojska čini se da trenutno nema sredstava da izgradi neophodne linije odbrane. Gurajući Oružane snage Ukrajine od predgrađa Donjecka, ruska vojska tako selo po selo, na putu je da obezbedi kontrolu nad celokupnim samoproglašenim DNR.

12 KOMENTARA

  1. Izginuše rusi po selima, a šta će biti kad budu došli do neki veći grad?!?…izginuče cela armija ruska

    1
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave