NaslovnaNovostiZvanično: Ruska zastava podignuta u centru Krasnogorovke, Ukrajinci svoju spustili bez otpora

Zvanično: Ruska zastava podignuta u centru Krasnogorovke, Ukrajinci svoju spustili bez otpora

Prema ruskim izveštajima, koji pak citiraju ukrajinske, u pravcu južnog Donjecka ruske trupe su postigle uspehe u poslednja 24 sata, posebno u Krasnogorovki gde su Rusi zauzeli drugu školu.

Dana 24. maja na internetu je objavljen materijal koji pokazuje podizanje ruske zastave na predmetnoj školskoj zgradi u centru Krasnogorovke, čime se potvrđuje ruska kontrola nad tim delom naselja. Stručnjaci koji su analizirali različite video-snimke i fotografije izvestili su da je ruska vojska napredovala do 500 metara u urbana područja u poslednja 24 sata.

Sa svoje strane, američki “Institut za proučavanje rata” (ISW) izveštava da su ruske oružane snage počele da pokrivaju naselje sa severa, krećući se Staljinovom magistralom od Staromihajlovke do farme nazvane po Lenjinu.

Čini se da se Rusi nisu mnogo trudili da postignu ono što su uradili u Krasnogorovki. Video snimci postavljeni na internet pokazuju da Rusi nisu naišli gotovo na nikakav otpor Ukrajinaca tokom napredovanja ka centru Krasnogorovke. Konkretno, video je pokazao kako se ruski konvoj sa 6 oklopnih vozila nesmetano kretao ka istoku grada.

„Da su ukrajinski vojnici bili u bilo kojoj od visokih zgrada naselja, oni bi sigurno napali ruska oklopna vozila raketnim bacačima“, komentarišu se ovi snimci.

Međutim, uprkos odsustvu ukrajinskih vojnika i prisustvu ruskih snaga, ni Kijev ni Moskva nisu zvanično objavili da je vojska Kremlja zauzela Krasnogorovku. Naravno, na nekim kartama, čak i na ukrajinskim, neki delovi grada su bili obojeni sivom bojom, što ukazuje da su ove oblasti napustili vojnici Kijeva.

Ukrajinci se povlače

Prema pisanju ruskih medija, komandant 79. brigade ukrajinskih oružanih snaga požalio se da Rusi vrše ogroman i kontinuiran pritisak, terajući njegove vojnike da se povlače brzinom od 100-300 metara dnevno.

ukrajinske trupe se povlace
ukrajinske trupe se povlace

Zašto Ukrajinci to rade? Zato što jednostavno ne mogu sebi priuštiti više žrtava i stoga moraju da održavaju striktno odbrambeni stav u većini oblasti fronta, barem dok ne stigne više rezervi iz nedavne mobilizacije koju je naredio Kijev.

Ispada da Ukrajinci nemaju dovoljno rezervi da stabilizuju situaciju u sektoru Južnog Donjecka“, zatvaraju izveštaj ovom konstatacijom ruski izvori.

U Volčansku nije bilo obučenih rezervista Oružanih snaga Ukrajine

Kada su ruske jedinice napredovale u pravcu Harkova, Oružane snage Ukrajine nisu se zamarale kvalitetnom odbranom Volčanska i nisu ostavile vojne rezerve u gradu. O ovoj temi je govorio glavni urednik ukrajinskog glasila „Cenzor” Jurij Butusov.

Prema rečima urednika, preko reke su bile stacionirane jedinice 57. motorizovane brigade, koja nije bila potpuno opremljena i nije smela da ulazi u naseljeno mesto.

“Ko je trebalo da brani grad? Nejasno. Lično, iz onoga što sam video, grad Vovčansk (ukrajinski naziv istog mesta) uopšte nije bio spreman za ulične borbe i odbranu pred ruskom ofanzivom. U samom gradu, na periferiji, nema odbrambenih linija, nema položaja, čak ni kvalitetnih poljskih utvrđenja”, primetio je Butusov.

Ukrajinac je takođe naglasio da 12. maja u Volčansku nije bilo jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Ranije su izvori izvestili o nastavku borbi u oblasti Volčanska i Lipcova severno od Harkova. Jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su selo Tihoje, koje se nalazi između dača Volčansk i Volčanski. Ovo će omogućiti ruskim trupama da pokriju naselje sa jugoistoka.

volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna
volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna

U međuvremenu, tokom bitaka u Volčansku, ruske oružane snage su zarobile kanadski oklopni automobil Roshel Senator, koji se naziva i „vozilo apokalipse“, kao trofej.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave