NaslovnaNovostiOklopni transporter koji je Kanada isporučila Ukrajini „se raspao“ bez ispaljenog metka

Oklopni transporter koji je Kanada isporučila Ukrajini „se raspao“ bez ispaljenog metka

Na društvenim mrežama pojavio se snimak oklopnog transportera kanadske proizvodnje koji se pokvario u Ukrajini sa oštećenim prednjim gumama usled neravnog terena!?

Kanadska odbrambena firma Roshel proizvodi ovo terensko vozilo za laku taktičku podršku, transport i logistiku, a koje je kanadska vlada kupila za ukrajinsku vojsku.

Rošel je osnovao biznismen čija porodica ima ukrajinsko poreklo, sa nekoliko desetina ukrajinskih državljana zaposlenih na tehničkim i proizvodnim poslovima.

Dok je Tviter gori od kritika na račun kvaliteta izrade vozila, izveštaji o seriji vozila Senator i informacije na veb stranici kompanije kažu da ipak nisu namenjeni za tešku upotrebu na frontu.

Štaviše, ovi oklopni transporteri su u suštini preuređeni terenci sa blindiranim karoserijama na šasiji Fordovog popularnog terenskog sportskog vozila (SUV).

Video prikazuje Rochel Senator APC na neasfaltiranom putu sa oba prednja točka okrenuta ka spolja. Ukrajinski vojnik se naslanja na haubu radi komičnog efekta dok se kuka za vuču može videti kako leži ispred vozila, što ukazuje da je u procesu odvlačenja.

Kratak snimak od 15 sekundi ne pokazuje nikakva druga oštećenja na vozilu i oko njega ili kratere na putu. To implicira da Senator nije bio pod vatrom, niti artiljerijom ni streljačkim oružjem, a točkovi su popustili verovatno zbog uslova na putu.

Najbolji mogući scenario za objašnjenje nesreće je da se sklop trapa iznenada popušta kada je prednji deo ovog blindiranog vozila pao na blatnjav put. Takođe je verovatno da je oštećenje nastalo posle nedelja teškog habanja.

Već smo sugerisali na ovakav razvoj situacije

Zanimljivo je da vozilo ima ukrajinsko poreklo otkako je Roshel Inc. osnovao izraelski imigrant u Kanadi sa korenima u Ukrajini, Roman Šimonov.

Ukrajinski mediji su javili početkom januara još, da je Kanada poslala taktičko terensko vozilo Senator 4×4. U pitanju je deo vojne pomoći Kanade. Isporučeno je oko stotinu ovih vozila, a interesatno da smo na oruzjeonline.com još tada skrenuli pažnju na mogućnost ovakvih događaja.

Naime tada smo sugerisali da se potez Kanade sa marketinške strane može pokazati i kao mač sa dve oštrice. Kod svih sistema naoružanja pa i borbenih vozila pešadije, njihova realna sposobnost se može pokazati tek u realnim borbenim uslovima.

Ukrajinski sajt Suspilne objavio je tada da su oni prvobitno raspoređeni u černigovsku graničnu jedinicu. Vozila su treba da budu preopremljenа i poslatа drugim graničarima u zemlji. Iz izjave višeg graničnog oficira jasno je bilo da će mitraljezi biti postavljeni na oklopna vozila.

ukrajina dobila kanadsko terensko vozilo senator
ukrajina dobila kanadsko terensko vozilo senator

Senator 4×4 je kanadski oklopni transporter proizvođača Roshel Defence Solutions. Firma je osnovana 2016 a odmah potom ovo vozilo su predstavili na AUSA 2018. U zavisnosti od misije i rasporeda, Senator je dostupan u različitim varijantama – sa 2 ili 4 vrata, ili sa opcijom hidrauličke rampe.

Kanadski Senator ima ugrađena pancirna stakla na prozorima, koja prema specifikaciji mogu da izdrže napad iz kalibra .50. Balistički čelik koji se koristi za oblaganje vozila i šasije napravljen je da izdrži kontinuiranu vatru, a navodno je otporan na jednokomponentne udare.

Senator je težak oko 8 tona, što ga čini brzim i prilično pokretnim na terenu. Stručnjaci kažu da je upravljivost posledica kratkog međuosovinskog rastojanja i daje manevarsku sposobnost sa radijusom okretanja od 17,5′.

Vozilo je prilično prostrano i daje slobodu kretanja unutar transportne kabine. Može da nosi do 12 vojnika u punoj borbenoj opremi.

Vozilo ima integrisan sistem hemijske, biološke, radiološke i nuklearne zaštite. Kanadski proizvođač Senatora kaže da kada je vojnik u vozilu, u jednom od gore opisanih mogućih napada, nema potrebe za korišćenjem gas maske. To navodno postižu odličnom klimatizacijom i filtriranjem štetnih čestica.

Senator 4×4 ima razne dodatne sisteme koji pomažu u otkrivanju i merenju toksičnih gasova i otkrivanju radijacije. Senatorovo učešće nije zabeleženo u prethodnim sukobima sve do sukoba u Ukrajini.

Roshel je popularan u Ukrajini i u SAD

Rošel takođe pravi oklopna vozila za vladine i komercijalne organizacije, uključujući Stejt department SAD i Nacionalnu administraciju za aeronautiku i svemir (NASA).

Roshel reklama

Do novembra 2022, kanadska vlada je kupila osam senatora za Ukrajinu. NATO i drugi zapadni saveznici takođe su kupili još desetine od izbijanja rata. Ukrajinska vojska i agencije za sprovođenje zakona trenutno koriste najmanje stotinu senatora.

Do januara ove godine, Šimonov je citirao Rojters kako je njegova kompanija spremna da pošalje 200 senatora u Ukrajinu do maja. Ovo se dogodilo nakon posete kanadske ministarke odbrane Anite Anand Kijevu tog meseca ukrajinskim odbrambenim i političkim rukovodstvom. Anand je tada najavila ugovor od 90 miliona dolara za kupovinu i slanje Senatora u Ukrajinu.

8 KOMENTARA

  1. Ne moze se ocekivati da fabrika koja proizvodi tri vozila mesecno odjednom proizvodi dvadeset a da ne bude nekih defekta i greski, al slazem se sa JA IHOOm, svima je bilo mnogo jeftinije da “recikliraju” krseve iz doba hladnog rata nego da placaju pravu reciklazu, pugotovo za milionske projektile i granate iz NATO pakta koje su odavno morale biti unistene, a pritom ministri i ne daju proizvodnju nove tehnike dok se ne rese stare opreme, sve idealno, sem za jadan i izmaltretiran narod Ukrajne.

  2. Samo za kanadske puteve, kod njih svuda asfalt. Terensko vozilo se raspalo zbog blatnjavog puta? Kanadjani to voze po oblacima. Jos ce i pare da im traze kad se sve zavrsi, samo ukri misle da im daju sto ih vole.

  3. I oni misle da pobede Rusiju sa tim? 😂
    Smejurija, pa da smo im Yugo Tempo 51 poslali, više bi izdržali.

  4. Svi se rješavaju starog željeza da ga ne moraju zbrinjavati pa ga trpaju Ukrajini. Poslije rata svo to željezo će Ukrajina ponovo preraditi i skupo prodati onima koji su ga poklonili. Tako je tu koga nasamario

  5. То симболизује распад Украјине и стварање”Кијевског пашалука”?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave