NaslovnaNovostiUkrajinski graničari dobili kanadsko terensko vozilo 4×4 Senator

Ukrajinski graničari dobili kanadsko terensko vozilo 4×4 Senator

Ukrajinski mediji su javili da je Kanada poslala taktičko terensko vozilo Senator 4×4. U pitanju je deo vojne pomoći Kanade.

Isporučeno je stotinu vozila. Ukrajinski sajt Suspilne objavio je da su oni prvobitno raspoređeni u černigovsku graničnu jedinicu. Vozila treba da budu preopremljenа i poslatа preko drugih granica pankerima u zemlji. Iz izjave višeg graničnog oficira jasno je da će mitraljezi biti postavljeni na oklopna vozila.

Senator 4×4 je kanadski oklopni transporter proizvođača Roshel Defence Solutions. Firma je osnovana 2016 a odmah potom ovo vozilo su predstavili na AUSA 2018. U zavisnosti od misije i rasporeda, Senator je dostupan u različitim varijantama – sa 2 ili 4 vrata, ili sa opcijom hidrauličke rampe.

Kanadski Senator ima ugrađena pancirna stakla na prozorima, koja prema specifikaciji mogu da izdrže napad iz kalibra .50. Balistički čelik koji se koristi za oblaganje vozila i šasije napravljen je da izdrži kontinuiranu vatru, a navodno je otporan na jednokomponentne udare.

Senator je težak oko 8 tona, što ga čini brzim i prilično pokretnim na bilo kom terenu. Stručnjaci kažu da je upravljivost posledica kratkog međuosovinskog rastojanja i daje manevarsku sposobnost sa radijusom okretanja od 17,5′.

Vozilo je prilično prostrano i daje slobodu kretanja unutar transportne kabine. Može da nosi do 12 vojnika u punoj borbenoj opremi. Iz izjave ukrajinskog graničnog oficira jasno se vidi da će Ukrajinci najverovatnije voziti do osam graničara u punom naoružanju. Preostali prostor će omogućiti utovar dodatne municije i naoružanja potrebnih za misije.

Vozilo ima integrisan sistem hemijske, biološke, radiološke i nuklearne odbrane. Kanadski proizvođač Senatora kaže da kada je vojnik u vozilu, u jednom od gore opisanih mogućih napada, nema potrebe za korišćenjem gas maske. To navodno postižu odličnom klimatizacijom i filtriranjem štetnih čestica.

Senator 4×4 ima razne dodatne sisteme koji pomažu u otkrivanju i merenju toksičnih gasova i otkrivanju radijacije. Senatorovo učešće nije zabeleženo u nijednom sukobu do sada.

Potez Kanade sa marketinške strane može se pokazati i kao mač sa dve oštrice. Kod svih sistema naoružanja pa i borbenih vozila pešadije, njihova realna sposobnost se može pokazati tek u realnim borbenim uslovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave