NaslovnaNovostiLoše vesti za Zelenskog! Švedska neće poslati lovce Gripen, dok 30 belgijskih...

Loše vesti za Zelenskog! Švedska neće poslati lovce Gripen, dok 30 belgijskih F-16 u Kijev stiže tek do 2028.

Stvari ne idu tako glatko između Kijeva i Stokholma, pošto je ta skandinavska država u utorak objavila da privremeno obustavlja planove za slanje lovaca tipa Gripen u Ukrajinu. Razlog je navodno to što „partneri daju prioritet isporuci lovaca F-16 Kijevu”.

„Druge zemlje u koaliciji zamolile su nas da sačekamo pre nego što doniramo naše lovce Gripen“, rekao je portparol švedskog ministra odbrane Pola Džonsona.

„Naši koalicioni partneri naglašavaju da će doći do značajnih komplikacija ako istovremeno pošaljemo dva različita borbena aviona, pa su predložili da se za sada fokusiramo na F-16 koje će usvojiti ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo“, dodao je on.

Podsetimo, Stokholm nikada nije zvanično saopštio odluku o slanju Gripena u Kijev, ali je u septembru nekoliko ukrajinskih pilota završilo obuku za ovaj lovac “za svaki slučaj”. Nakon prvobitnog odbijanja Švedske, o slanju lovaca Gripen je spekulisano nekoliko puta do sada, međutim, nikada ništa konkretno.

Belgija će Ukrajini isporučiti 30 borbenih aviona F-16 do 2028

Kao što smo juče izvestili, Belgija će se obavezati da će Ukrajini obezbediti 30 borbenih aviona F-16 do 2028. godine, rekao je belgijski ministar spoljnih poslova Hađa Lahbib.

Zvaničnik je naveo da će prvi lovački avioni biti isporučeni Ukrajini do kraja godine, ne rekavši ni kada ni koliko. Prema njenim rečima, ova obaveza je formalizovana kao deo sporazuma o bezbednosnim obavezama, koji su juče potpisale Ukrajina i Belgija.

belgijski f 16
belgijski f 16

Ministarstvo odbrane Belgije će takođe prebaciti municiju iz svojih zaliha za naoružavanje aviona F-16 za Ukrajinu. Vredi napomenuti da je Belgija prvobitno planirala da isporuči lovce F-16 Kijevu ne pre 2025. godine, ali je u aprilu ipak odlučeno da se malo ubrza.

U početku je sponzorisanje Ukrajine od strane Belgije bilo ograničeno na obuku u upravljaju F-16 i logističku podršku, ali je kasnije belgijska vlada odlučila da ipak obezbedi F-16, koji će biti penzionisani nakon što američki lovci F-35A stignu u belgijsko vazduhoplovstvo.

Gripen bolji izbor imajući u vidu ukrajinske okolnosti

JAS 39 Gripen je višenamenski borbeni avion razvijen od strane švedske kompanije Saab. Usvojilo ga je švedsko vazduhoplovstvo 1997. godine i od tada je izvezeno u nekoliko drugih zemalja. Gripen je poznat po svojoj upravljivosti, pouzdanosti i pristupačnoj ceni.

U izveštaju koji je 7. novembra 2022. godine objavio Royal United Services Institute (RUSI), američki stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ kada je reč o avionima zapadne proizvodnje.

Sposobnost SAAB JAS 39 Gripen-a da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Cela flota švedskih Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

MAĐARSKI GRIPENI
MAĐARSKI GRIPENI

Gripen koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da se odrekne par njih u korist Ukrajine.

Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija, sudeći po tome da su prvi u redu kada se spomene naoružavanje Ukrajine, verovatno bi se odrekla Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

5 KOMENTARA

    • ma ostavi ti te tetrebe sa dunava, ovakve vesti du olakšanje kod patuljastog botoksa…neće da ga demoliraju još neko vreme..aahahahaaa

      2
      3
    • Imaju americki crnci za vas ime! Mada i pored incesta sa mamama tatama i sekama, mrznja prema svima koji nisu kao vi je ostala. To oko bulje si radio katolickom svesteniku ili on tebi, pa ti ostala uzrecica iz detinjstva?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave